Ulkosalla-tapahtumamalli

Ulkosalla-tapahtumamalli

Ulkosalla-konsepti on suunniteltu tarjoamaan kaupunkilaisille uusia näkökulmia lähialueiden hyödyntämiseen. Ulkosalla-materiaali on vapaasti käytettävissä, olit sitten kaupunkilainen, joka kaipaa vinkkejä lähiluonnossa puuhasteluun tai yhdistysaktiivi, joka haluat järjestää tapahtumia lähiluonnossa.

Ulkosalla-konseptin tavoitteena on saada ihmisten näkevän lähiluonto uusin silmin. Omakohtaisen kokemuksen kautta lähiluonnon arvostus lisääntyy ja sitä halutaan vaalia myös tulevaisuudessa. Monimuotoisella lähiluonnolla on tärkeä merkitys ihmisten terveydelle ja hyvinvoinnille ja asuinalueiden viihtyisyydelle.

Tältä sivulta löydät vinkkejä Ulkosalla-tapahtumien järjestettämiseen. Mallia voivat hyödyntää niin erilaiset yhdistykset, päiväkodit ja koulut kuin vaikka yksittäiset henkilöt. Sivustolta löytävä materiaali on kaikkien vapaasti ladattavissa ja hyödynnettävissä. Ulkosalla-materiaali on saatavilla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

10 syytä viettää aikaa Ulkosalla (pdf)

40 ideaa, kuinka viettää aikaa Ulkosalla

Katso Ulkosalla-mainosvideo

Ulkosalla-konsepti on syntynyt Allergia-, iho- ja astmaliiton, Folkhälsan Förbundetin ja Suomen Ladun yhteistyönä osana vuoden 2020 SitraLab-koulutusohjelmaa.

Mikä on Ulkosalla-tapahtuma?

Ulkosalla-tapahtumassa ihmiset kutsutaan tutustumaan lähiluontoon ja kokeilemaan erilaisiin huoneisiin sijoitettuja aktiviteettejä. Tavoitteena on avartaa ihmisten näkökantaa siitä, mitä kaikkea lähiluonnossa voi tehdä.

Tapahtumapaikka voi olla mikä tahansa sopiva lähimetsä tai muu viheralue kaupungin tuntumassa. Alueen ei tarvitse olla kovin suuri, mutta kuitenkin riittävän iso, jotta tilaa erilaisten toimintapisteiden eli huoneiden järjestämiseen löytyy. Älä järjestä tapahtumaa luonnonsuojelualueella ja vältä myös muita herkkiä luontokohteita, joille tapahtumasta voisi aiheutua haittaa. Muista, että jokamiehenoikeus ei oikeuta kulkemaan toisten pihoilla. Tapahtuman järjestämiseen tarvitset myös aina maanomistajan luvan.

Ulkosalla-konsepti sisältää materiaalit kuuteen tapahtumapisteeseen eli huoneeseen, joissa jokaisessa on kolme erilaista toimintoa. Osa toiminnoista on suunnattu lapsille ja lapsiperheille osa kaikenikäisille. Voit valita materiaalista kohderyhmääsi eniten kiinnostavat sisällöt. Valmiiden toimintojen lisäksi voit keksiä myös omia toimintoja huoneisiin.

Materiaali toimii niin isompana tapahtumana kuin itsenäisesti tutustuttavina tehtäväpisteinä. Tulosta ja laminoi materiaali, etsi alueelta paikat huoneille ja eri toiminnoille ja kutsua lähialueen asukkaat tai ystävät mukaan Ulkosalle. Ihmiset voivat kiertää huoneita yhdessä ohjatusti. Voit myös järjestää avoimet ovet lähiluontoon -päivän tai viikon, jolloin rastit ovat tietyn ajan ihmisten omatoimisesti kierrettävissä.

Tarkemmat ohjeet tapahtuman järjestämiseen (pdf)

Turvallisuussuunnitelmapohja (docx)

 

Materiaalia tapahtuman järjestämiseen ja markkinointiin

Ulkosalla-materiaali. Ideoita, mitä voit tehdä lähiluonnossa (pdf)

Tyhjä huonekortti omille ideoille (ppt)

Täytettävä tapahtumajuliste (pdf)

Mainosjuliste (pdf)

Juliste omatoimirasteille (pdf)

Tapahtumakortti

Nettibanneri

Neliönmuotoinen somekuva

mainosteksti (docx)

Material på svenska

Utesalar-material (pdf)

Ifyllbart rumskort för egna idéer (ppt)

Ifyllbar evenemangsaffisch (pdf)

Reklamaffisch (pdf)

Reklamaffisch för självstandig evenemang (pdf)

Evenemangskort

Nätbanner

some anpassade bilder

Material in English

Out and about -material (pdf)

Empty room card for own ideas (ppt)

Fillable event poster (pdf)

Advertising poster (pdf)

Picture for social media

Banner

Sivua päivitetty: 13.1.2022