Mitä tietoa etsit?
Akne

Akne

Aknessa ihon talirauhaset tulehtuvat, jolloin talirauhanen turpoaa ja sen päällä oleva iho punoittaa. Sitä ennen talirauhasen tiehyt on tukkeutunut.

Akne eli finnit on yleinen ja erityisesti nuoria kiusaava ihotauti. Jopa 90 prosenttia nuorista kärsii jonkin asteisesta finnitaudista.

Aknen hoitodossa pyritään vaikuttamaan aknen syntyyn osallisena oleviin tekijöihin. Hoitomuotoja on useita, mutta ihon paikallishoito on aina tarpeen. Näppylät paranevat tavallisesti ihon rasvaisuutta vähentävin pesuin, musta- ja valkopäitä hävittävin voitein, kesän auringon ja ajan myötä. Kuitenkin noin 30-50 prosentilla nuorista ja aikuisista on niin paljon ja pahoja finnejä, että ne vaativat lääkärin hoitoa.

Aknen perussyy on edelleenkin jonkin verran epäselvä. Noin joka kymmenennellä nuorella on vaikea akne. Aknessa on kysymys talirauhasyksikön tulehduksesta, jossa keratiinitulppa tukkii talirauhasaukon ja muodostaa komedon. Komedo voi olla joko mustapää, jolloin puhutaan avoimesta komedosta tai valkopää, jota nimetään suljetuksi komedoksi. Talirauhastiehyen tukkeutuminen johtaa tulehdukseen, jolloin syntyy punoittava näppylä.

Tulehduksen painuessa syvemmälle näppylöistä muodostuu märkäpäitä, jotka voivat vielä pahentua suuremmiksi tulehdusmuutoksiksi. Tulehduksen parantuessa voi muodostua arpia, jotka ovat pieniä kuoppamaisia muutoksia tai sitten suuria, ihosta koholla olevia arpipaksuuntumia.

Yleensä finniongelma on ohitse murrosiän loppuessa, mutta akne voi kestää pitkälle yli 20-vuotiaaksikin. Noin 5 prosentilla naisista ja noin 3 prosentilla miehistä on akne vielä 40-50-vuoden iässä.

Ihon yhtenä tehtävänä on olla osa imagoamme: ulkoinen olemus on meille tärkeää. Siksi ihon kunto vaikuttaa psyykkiseen hyvinvointiimme ja ihmissuhteisiimme. Kaikkien finnejä osataan nykyaikana hoitaa. Myös lievemmissä aknetapauksissa, jos vaiva on ongelma, on syytä hakea apua lääkäriltä.

Sivua päivitetty: 15.5.2020