Akne

Akne

Akne on yleinen ihosairaus, joka on yleensä hyvin hoidettavissa.

Akne on yleinen ja erityisesti nuoria kiusaava ihotauti. Jopa 90 prosenttia nuorista kärsii jonkin asteisesta aknesta.

Aknen perussyy on edelleenkin jonkin verran epäselvä. Noin joka kymmenennellä nuorella on vaikea akne. Aknessa on kysymys talirauhasyksikön tulehduksesta, jossa keratiinitulppa tukkii talirauhasaukon ja muodostaa komedon. Komedo voi olla joko mustapää, jolloin puhutaan avoimesta komedosta tai valkopää, jota nimetään suljetuksi komedoksi. Talirauhastiehyen tukkeutuminen johtaa tulehdukseen, jolloin syntyy punoittava näppylä.

Tulehduksen painuessa syvemmälle näppylöistä muodostuu märkäpäitä, jotka voivat vielä pahentua suuremmiksi tulehdusmuutoksiksi. Tulehduksen parantuessa voi muodostua arpia, jotka ovat pieniä kuoppamaisia muutoksia tai sitten suuria, ihosta koholla olevia arpipaksuuntumia.

Aknen hoitodossa pyritään vaikuttamaan aknen syntyyn osallisena oleviin tekijöihin. Hoitomuotoja on useita, mutta ihon paikallishoito on aina tarpeen. Näppylät paranevat tavallisesti ihon rasvaisuutta vähentävin pesuin, musta- ja valkopäitä hävittävin voitein, kesän auringon ja ajan myötä. Kuitenkin noin 30-50 prosentilla nuorista ja aikuisista on niin paljon ja pahoja finnejä, että ne vaativat lääkärin hoitoa.

Yleensä finniongelma on ohitse murrosiän loppuessa, mutta akne voi kestää pitkälle yli 20-vuotiaaksikin. Noin 5 prosentilla naisista ja noin 3 prosentilla miehistä on akne vielä 40-50-vuoden iässä.

Ihon kunto vaikuttaa psyykkiseen hyvinvointiimme ja ihmissuhteisiimme. Lääkärin apua kannataa hakea myös lievemmissä aknetapauksissa, jos kokee ihosairauden ongelmalliseksi. Aknea pystytään nykyään hoitamaan melko hyvin. 

Sivua päivitetty: 4.11.2022