Urtikaria eli nokkosihottuma

Urtikaria eli nokkosihottuma

Urtikaria eli nokkosihottuma on yksi yleisimmistä iho-oireista. Oireet muistuttavat nimensä mukaisesti nokkosen polttamia.

Arviolta 10–20 prosentilla suomalaisista on urtikariaoireita ainakin kerran elämässään.

Urtikaria-sana tulee nokkosen latinankielisestä nimestä urtica, sillä oireet muistuttavat nokkosen polttamia. Urtikaria ilmenee kutiavina paukamina tai läiskinä, joihin voi liittyä ihon ja limakalvojen syvempää turvotusta. Urtikaria voi tulla täysin arvaamatta kenelle tahansa.

Urtikarian oireet kestävät yleensä muutaman päivän tai viikon, mutta joskus ne saattavat pitkittyä.  Lyhytkestoinen, akuutti urtikaria on tavallisempi lapsilla kuin aikuisilla. Sen aiheuttaja on usein infektio. Muutamalla prosentilla oireet johtuvat yliherkkyydestä lääkkeelle tai ruoka-aineelle.

Jos oireet kestävät pidempään kuin kuusi viikkoa, puhutaan kroonisesta urtikariasta, jonka syy jää yleensä tuntemattomaksi. Kroonista urtikariaa pidetään nykyään sisäsyntyisenä autoimmuunitautina. Useimmissa tapauksissa tauti rauhoittuu itsestään muutamassa vuodessa, mutta joskus oireet voivat kestää kauemmin tai ilmestyä tauon jälkeen uudelleen. Oireita voi aiheuttaa myös jokin ulkoinen ihoon kohdistuva ärsyke, kuten hankaus tai paine. Tällöin puhutaan ns. fysikaalisesta urtikariasta.

Urtikariaa voidaan pitää oireena, jonka laukaisee yksittäinen tai erilaisten tekijöiden yhteisvaikutus. Usein syy jää epävarmaksi tai sitä ei löydetä ollenkaan. Aiheuttajaa ei yleensä voida päätellä oireen ulkonäön tai laajuuden perusteella.

Lataa opas: Urtikaria (PDF)

Sivua päivitetty: 24.1.2020