Mitä tietoa etsit?
Urtikaria eli nokkosihottuma

Urtikaria eli nokkosihottuma

Urtikaria eli nokkosihottuma on yksi yleisimmistä iho-oireista. Oireet muistuttavat nimensä mukaisesti nokkosen polttamia.

Arviolta 10–20 prosentilla suomalaisista on urtikariaoireita ainakin kerran elämässään. Urtikaria todetaan tyypillisten iho-oireiden perusteella. Urtikarian ensisijainen hoito on antihistamiini. 

Urtikaria oireita ovat kutiavat paukamat tai läiskät, joihin voi liittyä ihon ja limakalvojen syvempää turvotusta, angioödeemaa. Urtikaria-sana tulee nokkosen latinankielisestä nimestä urtica, sillä oireet muistuttavat nokkosen polttamia. Urtikaria voi tulla täysin arvaamatta kenelle tahansa.

Lyhytkestoinen, akuutti urtikaria on tavallisempi lapsilla kuin aikuisilla. Sen aiheuttaja on usein infektio. Urtikarian oireet kestävät yleensä muutaman päivän tai viikon, mutta joskus ne saattavat pitkittyä. 

Jos oireet kestävät pidempään kuin kuusi viikkoa, puhutaan kroonisesta urtikariasta, jonka syy jää yleensä tuntemattomaksi. Kroonista urtikariaa pidetään nykyään sisäsyntyisenä autoimmuunitautina. Useimmissa tapauksissa tauti rauhoittuu itsestään muutamassa vuodessa, mutta joskus oireet voivat kestää kauemmin tai ilmestyä tauon jälkeen uudelleen.

Muutamalla prosentilla urtikaria johtuu yliherkkyydestä lääkkeelle tai ruoka-aineelle. Jotkin allergeenit voivat aiheuttaa ihoa koskettaessa urtikariaa, jolloin puhutaan kosketusurtikariasta. Oireita voi aiheuttaa myös jokin ulkoinen ihoon kohdistuva ärsyke, kuten hankaus tai paine. Tällöin puhutaan ns. fysikaalisesta urtikariasta.

Urtikariaa voidaan pitää oireena, jonka laukaisee yksittäinen tai erilaisten tekijöiden yhteisvaikutus. Usein syy jää epävarmaksi tai sitä ei löydetä ollenkaan. Aiheuttajaa ei yleensä voida päätellä oireen ulkonäön tai laajuuden perusteella.

Lataa opas: Urtikaria (PDF)

Lataa opas: Urtikaria (PDF)

Sivua päivitetty: 15.5.2020