Siivous

Siivous

Säännöllinen kodin siivoaminen parantaa sisäilman laatua ja lisää hyvinvointia.

Imurointi, pintojen nihkeäpyyhintä, hajusteettomien pesu- ja puhdistusaineiden käyttö, matalapäästöisten huonekalujen ja rakenteiden valinta sekä ilmanvaihdosta huolehtiminen parantavat kodin sisäilmaa ja vähentävät kemikaalikuormaa. Huonepölyyn sitoutuu kodin tekstiilien kuituja, elektroniikkalaitteiden kemikaaleja, rakennus- ja sisustusmateriaalien hiukkasia, hiekkaa, siitepölyä ja katupölyä. Lattianrajassa leikkivät ja ryömivät pienet lapset altistuvat pölylle ja kodin kemikaaleille muita enemmän.

Pesu- ja puhdistusaineet ovat turvallisia, kun niitä käytetään ja varastoidaan pakkausetiketissä olevien ohjeiden mukaisesti. Hajusteettomat ja väriaineettomat pesu- ja puhdistusaineet sopivat useimmille. Mahdollisia ihon ja hengitysteiden ärsytysoireita voidaan välttää noudattamalla laimennus- ja annosteluohjeita. Erilaisia puhdistusaineita ei saa sekoittaa keskenään, sillä niiden sisältämät aineet voivat reagoida keskenään ja muodostaa terveydelle haitallisia yhdisteitä. Herkkäihoisen kannattaa käyttää suojakäsineitä siivotessa. Jos sumutettavat pesuaineet ärsyttävät hengitysteitä, kannattaa käyttää laimennettavia aineita. Kodin kemikaalikuormaa voi helposti pienentää vähentämällä erilaisten aineiden määrää. Kodin voi pitää puhtaana myös ilman pesuaineita, kun käyttää laadukkaita mikrokuitutuotteita ja siivoaa säännöllisesti.

Perinteiset vanhanajan puhdistusaineet, kuten etikka ja ruokasooda soveltuvat myös kodin siivoukseen. Erityisesti etikan annostelussa ja käyttökohteissa kannattaa olla tarkkana. Etikassa on voimakas ominaishaju ja kuumaan veteen laimennettuna se ärsyttää hengitysteitä. Happamuutensa vuoksi se voi myös syövyttää kodin pintoja, kuten kaakelisaumoja. Oikein laimennettuna etikka soveltuu esimerkiksi ikkunanpesuun. Etikkaa voi hyödyntää myös pyykinpesussa.

Desinfiointiaineet

Desinfiointiaineet tappavat kodin pinnoille pesiytyneitä mikrobeja. Kylpyhuoneiden ja WC-tilojen siivouksessa voidaan käyttää desinfiointiainetta sisältäviä puhdistusaineita. Desinfiointiaineita kannattaa kuitenkin käyttää harkiten. Esimerkiksi keittiön puhdistukseen ei normaalioloissa tarvita desinfiointiaineita. Desinfiointiaineita kannattaa käyttää ainoastaan silloin, kun kodissa on erityinen riski haitallisten mikrobien esiintymiseen. Jatkuvassa käytössä ne saattavat vaikuttaa epäsuotuisasti kodin pintojen vaarattomaan, normaaliin bakteerikantaan. Desinfiointiaineet voivat ärsyttää ihoa, joten ne kannattaa huuhdella huolellisesti pois.

Lisätietoja desinfiointiaineista Tukesin sivuilta.

Lue lisää siivouksesta Marttaliiton sivuilta: Isoäidin siivousvinkit.

Lue lisää kodin siivousvinkeistä Hengitysliiton sivuilta.

Lue lisää otsonoinnista täältä.

Sivua päivitetty: 11.4.2023