Mitä tietoa etsit?
Siivous

Siivous

Säännöllinen siivoaminen kannattaa, sillä huonepölyyn voi sitoutua terveydelle haitallisia kemikaaleja kodin huonekaluista, elektroniikasta ja tekstiileistä.

Erityisesti lapsiperheissä säännöllinen imurointi ja kodin pintojen nihkeäpyyhintä on suositeltavaa, jotta pienten lasten altistumista hengitysteiden ja suun kautta huonepölyyn sitoutuneille kemikaaleille, kuten palonestoaineille voitaisiin vähentää. Etenkin lattianrajassa ryömivät lapset ovat altistuvat kemikaaleille enemmän laittaessaan käsiään suuhunsa ja hengittäessään huonepölyä. Huonepölyyn sitoutuu huonetekstiilien kuituja, kuten mattojen kuituja ja sisustusmateriaalien käsittelykemikaaleja. Kodin elektroniikan kemikaalit päätyvät huonepölyyn elektroniikan käytön aiheutuvan lämpenemisen seurauksena. 

Lapsiperheissä vahvat puhdistusaineet, desinfiointiaineet ja antibakteeriset pesuaineet voidaan korvata miedommilla, hajusteettomilla ja väriaineettomilla tuotteilla. Voimakkaat pesuaineet sekä saniteettitiloissa käytetyt ilmanraikastimet voivat aiheuttaa ärsytys-, tai allergiaoireita hengitysteissä ja iholla.  Pesuaineiden käsittelyssä on tärkeää noudattaa annosteluohjeita. Käytä kodin pinnoille niille suunnattuja puhdistusaineita. Puhdistusaineita ei saisi sekoittaa keskenään, sillä niiden sisältämät aineet voivat reagoida keskenään ja muodostaa terveydelle haitallisia yhdisteitä. 

Siivouksessa voi hyödyntää perinteisiä keinoja imurointia ja nihkeäpyyhintää, jotka ovat tehokkaita keinoja huonepölyn poistamiseksi. Perinteiset puhdistusaineet, kuten etikka ja ruokasooda soveltuvat myös kodin siivoukseen. Erityisesti etikan annostelussa ja käyttökohteissa kannattaa olla tarkkana. Etikassa on voimakas ominaishaju ja kuumaan veteen laimennettuna se ärsyttää hengitysteitä. Happamuutensa vuoksi se voi myös syövyttää kodin pintoja, kuten kaakelisaumoja. Oikein laimennettuna etikka soveltuu esimerkiksi ikkunanpesuun. Etikkaa voi hyödyntää myös pyykinpesussa.

Lue lisää Marttaliiton sivuilta: Isoäidin siivousvinkit

Sivua päivitetty: 13.10.2020