Mitä tietoa etsit?
Siivous

Siivous

Säännöllinen siivoaminen kannattaa, sillä vaikutut kodin sisäilman laatuun ja viihtyisyyteen.

Kodin säännöllinen huolto mahdollistaa sen, että kodissa voidaan hyvin. Imurointi, kodin pintojen nihkeäpyyhintä, matalapäästöisten huonekalujen ja rakenteiden valinta sekä ilmanvaihdosta huolehtimen mahdollistaa raikkaan ja hyvän sisäilman. Lapsiperheissä pienten lasten altistumista huonepölylle ja kemikaalipäästöille voi vähentää valitsemalla hajusteettomia puhdistusaineita ja nihkeäpyyhkimällä ja imuroimalla säännöllisesti. Etenkin lattianrajassa ryömivät lapset altistuvat pölylle ja kemikaaleille muita enemmän. Huonepölyyn sitoutuu huonetekstiilien kuituja ja kodin elektroniikan kemikaalit päätyvät huonepölyyn elektroniikan käytön aiheutuvan lämpenemisen seurauksena. 

Miedot, hajusteettomat ja väriaineettomat pesu- ja puhdistusaineet sopivat useimmille. Pesuaineiden käyttöohjeisiin ja käyttötarkoituksiin on hyvä tutustua etukäteen. Tuotteiden käytössä on tärkeää, että ne laimennetaan oikein ja noudatetaan annosteluohjeita, näin voidaan välttää mahdolliset herkistymis- tai ärsytysoireet iholla ja hengitysteissä. Kodissa on hyvä suosia vain kodin pinnoille suunnattuja puhdistusaineita. Puhdistusaineita ei saisi sekoittaa keskenään, sillä niiden sisältämät aineet voivat reagoida keskenään ja muodostaa terveydelle haitallisia yhdisteitä. Jos on herkkä iho, pesuaineiden käytössä kannattaa käyttää suojakäsineitä. Sumutettavat pesuaineet voivat ärsyttää joidenkin hengitysteitä, joten laimennettavien aineiden käyttö voi olla parempi vaihtoehto. Kodin kemikaalikuormaa on helppo pienentää, sillä kodin perussiivoukseen ei tarvitse useita erilaisia aineita. Laadukkailla mikrokuitutuotteilla ja säännöllisellä putsauksella kodin voi pitää puhtaana ilman pesuaineitakin. 

Perinteiset vanhanajan puhdistusaineet, kuten etikka ja ruokasooda soveltuvat myös kodin siivoukseen. Erityisesti etikan annostelussa ja käyttökohteissa kannattaa olla tarkkana. Etikassa on voimakas ominaishaju ja kuumaan veteen laimennettuna se ärsyttää hengitysteitä. Happamuutensa vuoksi se voi myös syövyttää kodin pintoja, kuten kaakelisaumoja. Oikein laimennettuna etikka soveltuu esimerkiksi ikkunanpesuun. Etikkaa voi hyödyntää myös pyykinpesussa.

Desinfiointiaineet

Desinfiointiaineet tappaa mikrobeja (sekä haitalliset että hyödylliset). Tavallisesti aineiden käyttö kotona ei ole tarpeellista, sillä turha käyttö vaikuttaa haitallisesti normaaliin hyödylliseen bakteerikantaan. Desinfiointiaineiden käyttö sopii yleensä wc-tilan puhdistukseen ja keittiössä vain jos erityinen riski haitallisten bakteerien ja homeiden esiintymiseen. Aineita ei kuitenkaan tule käyttää päivittäin. Desinfiointiaineet voivat ärsyttää ihoa, joten ne on hyvä huuhdella erityisen hyvin pois. Lisätietoja desinfiointiaineista Tukesin sivuilta: https://tukes.fi/koti-ja-vapaa-aika/desinfiointiaineet#d32bd92f

Lue lisää siivouksesta Marttaliiton sivuilta: Isoäidin siivousvinkit

Sivua päivitetty: 28.12.2020