Astmaoireet ja oireita pahentavat tekijät

Astmaoireet ja oireita pahentavat tekijät

Astmaan viittaavia oireita kaikenikäisillä lapsilla ovat uloshengityksen vinkuminen, uloshengityksen vaikeus, viikkoja kestänyt yskä, limaisuus ja huonontunut rasituksensieto.

Rasituksen yhteydessä lapselle voi ilmaantua yskää ja hengitysvaikeutta sekä voi olla normaalia väsyneempi rasituksen jälkeen. Yskää ilmenee yleensä myös yöaikaan. Pieni lapsi saattaa yskiä riehakkaassa leikissä, nauraessa tai itkiessä. Lapsi tottuu oireisiin ja oppii välttelemään tilanteita, joissa oireita ilmenee.

Astmaa sairastava reagoi herkästi erilaisiin ärsykkeisiin ja oireet pahenevat. Oireita pahentavat tekijät ovat tupakansavu, kylmä ilma, allergeenit (siitepöly, eläinpöly) tai katupöly. Joillakin lapsilla jännittäminen tai suuttumus voi pahentaa astmaoireita.

On tärkeää, että astmaa sairastava lapsi ei altistu tupakansavulle. Vanhempien tupakointi ja lapsen välillinenkin altistuminen tupakan savulle lisää merkittävästi infektiosairastavuutta, allergisten sairauksien ilmaantuvuutta ja astmaoireita.

Astmaa sairastavalle paras elinympäristö on siisti ja savuton koti. Erityissiivousta tai yleissaneerausta ei tarvita. Eläinkontakteja tai kodin lemmikkejä ei tarvitse varmuuden vuoksi välttää.

Sivua päivitetty: 9.2.2023