Mitä allergia on?

Mitä allergia on?

Allergia on elimistön poikkeava tapa reagoida erilaisiin aineisiin, tavallisesti valkuaisaineisiin. Ainetta, joka aiheuttaa oireet kutsutaan allergeeniksi, kuten esimerkiksi siitepöly tai ruoka-aine.

Allergiat jaotellaan välittömiin ja viivästyneisiin allergioihin. Nimensä mukaisesti välittämät allergiaoireet tulevat nopeasti altistumisen jälkeen, kuten esimerkiksi kissa-allergiassa. Viivästynyt allergia tulee tuntien tai vuorokausien kuluessa, kuten esimerkiksi kosmetiikan säilöntäaineiden aiheuttamassa allergiassa.

Ristireaktiot ovat samakaltaisten valkuaisaineiden aiheuttamia reaktioita. Tyyppiesimerkki tästä on koivuallergisen reagointi raakaan porkkanaan tai omenaan.

Allergiaoireiden tai anafylaksian yleisimpiä aiheuttajia on listattu täällä. Suomalaisista noin 20 % on siitepölyallergisia. Lasten ja aikuisten oireiden aiheuttajat eroavat hieman toisistaan. Allergisoitua voi mille tahansa, ja allergiat sekä niiden oireet ovat yksilöllisiä. Siksi kattavia listauksia allergisoivista asioista on mahdoton antaa.

Allergia on perinnöllinen ominaisuus. Jos vanhemmilla on allergia, lapsilla on suuri riski sairastua allergiaan. Allergia voi myös puhjeta, jos ihminen altistuu voimakkaasti ja pitkän aikaa jollekin allergiaa aiheuttavalle aineelle.

Sivua päivitetty: 8.11.2022