Mitä tietoa etsit?
Katupöly ja siitepöly

Katupöly ja siitepöly

Astmaa sairastavan keuhkoputket reagoivat herkästi erilaisille ärsykkeille. Tämä johtuu siitä, että astmaatikon keuhkoputkissa on tulehduksellinen tila. Keväisin katupöly ja siitepöly saattavat pahentaa astmaoireita.

Katupöly on hienoksi jauhautunutta asfalttia ja hiekkaa suurimmaksi osaksi. Mukana on myös autojen renkaista irtoavaa materiaalia sekä nokihiukkasia. Suurin osa on karkeita hiukkasia, jotka tulevat yskimällä pois.

Siitepölykausi alkaa usein maaliskuun alkupuolella, jolloin on myös katupölykausi. Siitepölyn kaukokulkeumia tulee usein jo helmikuussa.

Sekä katu- että siitepölyhiukkaset ovat kevyitä ja lentävät ilmavirtojen mukana kuivalla ja tuulisella säällä. Sade pudistaa ilmaa. Katupölyjä pystyy jonkin verran välttelemään valitsemalla kulkureitiksi vähemmän vilkkaasti liikennöidyn reitin. Siitepölyt sen sijaan leijailevat kaikkialle.

Paras suojautumiskeino on hengityssuojain.  Hengityssuojaimet jaetaan kolmeen eri luokkaan. FPP 2 on suojausteholtaan riittävä katu- ja siitepölyn näkökulmasta. Hengityssuojain aiheuttaa hengitysvastusta, joten niitä ei suositella, jos astma on vaikea. Astmaa sairastavan tulisi valita aina hengityssuojain, jossa on uloshengitysventtiili.

Hengityssuojaimia saa tavallisista rautakaupoista ja hyvin varustelluista apteekista. Voit myös kysyä paikallisyhdistyksistämme saatavuutta.

Lisätietoa

Lue lisää hengityssuojaimista
Lue lisää siitepölyallergiasta
Katso ohjevideo: Hengityssuojaimen käyttö

Kuvassa on hengityssuojain.
Hengityssuojaimen tulee olla FPP 2- luokkaa, jotta pienhiukkaset eivät pääse sen läpi.

Sivua päivitetty: 24.1.2020