Mitä tietoa etsit?
Hidradenitis suppurativa

Hidradenitis suppurativa

Hidradenitis suppurativassa karvatuppien ympärille syntyy voimakaita tulehdusreaktioita. Krooninen tauti ei tartu eikä johdu huonosta hygieniasta.

Ilmainen VERKKOKURSSI HS-tautia sairastaville 5.8.–2.9.2020​ – hae mukaan nyt! Lue lisää >>

Hidradenitis suppurativa on krooninen sairaus, jonka oireet ovat aaltoilevia ja vaihtelevat tilanteesta toiseen. Hidradenitis suppurativa tunnetaan myös nimillä hikirauhastulehdus ja HS-tauti. Hikirauhasen tulehduksesta ei kuitenkaan ole kyse, sillä tulehdus syntyy karvatupin eli ihohuokosen tulehduksena.

Hidradenitis suppurativan syntymekanismi on vielä osittain epäselvä. Hidradenitis suppurativa on huonosti tunnettu sairaus. Osin tämä johtuu siitä, että kaikki eivät mene vähäisten oireiden vuoksi lääkäriin, osin siitä, että sairautta ei osata diagnosoida oikein ja että pääsy erikoissairaanhoitoon voi olla vaikeaa.

Diagnoosin ja oikean hoidon saaminen kestää yleensä pitkään. Diagnoosin saaminen koetaan merkittävänä, vaikka sairauden kanssa olisikin jo opittu elämään. Oikean diagnoosin löytyminen poistaa epävarmuuden tunteen, minkä vaikutukset saattavat heijastua koko elämään.

Hidradenitis suppurativan (hikirauhastulehdus, HStauti) syntymekanismi on vielä osittain epäselvä. Hikirauhasen tulehduksesta ei kuitenkaan ole kyse, sillä tulehdus syntyy karvatupin eli ihohuokosen tulehduksena. Tulehdus tosin myös leviää niin sanottuihin apokriinisiin eli isoihin hikirauhasiin. Näitä esiintyy tietyillä alueilla iholla, erityisesti kainaloissa ja nivustaipeissa.

Rauhaset ovat voimakkaan kiemurtelevia ja ulottuvat syvälle ihoon. Hidradenitis suppurativaan liittyviä muutoksia esiintyy samoilla alueilla kuin missä näitä hikirauhasia tavataan. Karvatupin (ihohuokosen eli follikkelin) tukkeutuminen aiheuttaa hidradenitis suppurativan. Karvatupen seinämän solut alkavat jakaantua voimakkaasti ja paitsi tukkivat tiehyen, niin muodostavat tiehyen sisälle ihon pintakerroksen tärkeintä ainetta, keratiinia. Tiehyt leviää ja lopulta sen seinämät pettävät. Karvatupin sisältö purkautuu ympäröivään kudokseen. Tämä käynnistää voimakkaan paikallisen tulehdusreaktion.

Alkuvaiheessa bakteerien merkitys lienee vähäinen, mutta myöhemmin muutoksiin pesii erilaisia ihon bakteereja. Näillä on oma osuutensa taudin pahentajana. Alkavat muutokset ovat kuitenkin bakteerittomia, ja niiden hoito tulehdusta vähentävillä lääkkeillä on mahdollista. Toistaiseksi tunnetaan huonosti ne syyt, jotka saavat aikaan sen, että osalla ihmisistä tämä karvatupin tukkeutuminen alkaa. On esitetty muun muassa, että poikkeava immuunireaktio karvatupen suulla saisi aikaan poikkeavan tulehdusvasteen tukkien tiehyen aukon, joko niin, että alueelle kertyy poikkeavaa bakteeristoa tai niin, että tulehdusvaste normaalisti esiintyville bakteereille on poikkeava. Hidradenitis suppurativa ei johdu huonosta hygieniasta eikä se tartu.

Hidradenitis suppurativa voi vaikuttaa laajasti elämänlaatuun, mutta sairastavat kokevat oikean diagnoosin, tukiverkoston, avoimuuden ja huumorin auttavan jaksamaan arjessa.

Lataa opas: Hidradenitis suppurativa (PDF)

Lataa opas: Hidradenitis suppurativa (PDF)

Linkkivinkkejä

Lataa artikkeli: "Toivoa ei saa menettää!" (PDF)
Lataa tietolehtinen hidradenitis suppurativasta (PDF)
Hs-online -sivusto

Sivua päivitetty: 10.7.2020