Ruoka-allergiat

Ruoka-allergiat

Allerginen reaktio voi periaatteessa syntyä mistä vain ruoasta, jonka sisältämälle ainesosalle - useimmiten proteiinille eli valkuaisaineelle - henkilö herkistyy.

Aikuisten ruoka-allergia on suhteellisen harvinaista. Noin 2-5 prosenttia suomalaisista aikuisista saa ruoka-aineista allergiaoireita, jotka eivät liity siitepölyallergiaan. Kuitenkin myös siitepölyallergiat saattavat aiheuttaa ristiallergiaa ruoka-aineille.

Lasten ruoka-allergiat paranevat usein kouluikään mennessä. Ruoka-allergiaa esiintyy 5–8 prosentilla suomalaisista lapsista.

Ruoka-allergia diagnosoidaan altistuskokeella. Lisäksi apuna voidaan käyttää laboratoriokokeita. Mitään ruoka-ainetta ei tarvitse varmuuden vuoksi välttää, jos allergiaa ei ole todettu. Olemme kuitenkin koonnet sivuillemme tietoa allergiaa aiheuttavista ruoka-aineista.

Ruoka voi aiheuttaa myös muita kuin allergisia oireita. Esimerkiksi laktoosi-intoleranssi, keliakia ja toiminnalliset vatsavaivat sekoitetaan usein allergiaan.

Allergikon ruokavalio on aina yksilöllinen ja riippuu allergian voimakkuudesta. Voimakkaita oireita aiheuttavaa ruokaa on syytä välttää ehdottomasti, mutta lievästi allergisoivia ruokia saattaa pystyä syömään oireiden rajoissa. Pahimmassa tapauksessa allergisoivan ruuan syöminen voi aiheuttaa anafylaksian.

Allergisille henkilöille ruokaa laittavien on hyvä perehtyä elintarvikkeiden allergiamerkintöihin. Myös ravintoloiden tulee tarjota tieto annosten sisällöstä ja mahdollisista yliherkkyyttä aiheuttavista ainesosista.
 

Ruoka-allergianeuvonta

Pirkanmaan Allergia- ja Astmayhdistyksen valtakunnallinen ruoka-allergianeuvonta vastaa ruoka-aiheisiin kysymyksiisi. Yhdistyksen verkkosivuilla on myös paljon käytännön vinkkejä ja tietoa ruoka-allergiselle.
 

Ruokaohjeet Erimenu.fi -palvelusta

Etsi ruokavalioon sopivat reseptit Pirkanmaan Allergia- ja Astmayhdistyksen Erimenu.fi -palvelusta. Palvelusta voi etsiä tietoa eri ruokakategorioilla, kuten makeat pulla ja muffinsit tai suolaiset leivät. Erimenun sisältöä voi suodattaa yleisimmillä ruokavalioilla: ei-vehnää-ohraa-ruista, gluteeniton, maidoton, laktoositon, vähälaktoosinen, munaton ja soijaton. Rekisteröityen sinne voi tallentaa omia ruokavalioita ja suodattaa sisältöä niillä. 
 

Allergiakortti helpottamaan kahvilassa ja ravintolassa käymistä

Onko sinulla ruoka-allergioita ja olet menossa kahvilaan tai ravintolaan? Ota mukaan Allergiakortti helpottamaan allergioista kertomista ja varmistamaan tiedonkulkua! Lataa, täytä ja printtaa Allergiakortti täältä.

Ruoka-ainesanastot

Erimenun sivuilta voit ladata ruoka-ainesanastot suomeksi ja ruotsiksi matkustamista varten. Sanastoissa on käännökset eri ruoka-aineiden nimille suomesta tai ruotsista useille eurooppalaisille kielille. Sanastot eivät ole Allergia-, iho- ja astmaliiton julkaisuja eikä liitto vastaa niiden sisällöstä.
 

Keliakiaa?

Tutustu aiheeseen osoitteessa www.keliakialiitto.fi.

Sivua päivitetty: 29.11.2023