Ruoka ja juoma

Ruoka ja juoma

Noin 2-5 prosenttia aikuisväestöstämme saa allergiaoireita ruoka-aineista, jotka eivät liity siitepölyallergiaan. Lapsista 5–8 prosentilla esiintyy ruoka-allergiaa.

Ruoka-aiheiset oppaamme löydät sivuvalikosta.

Ruoka-allergianeuvonta

Pirkanmaan Allergia- ja Astmayhdistyksen valtakunnallinen ruoka-allergianeuvonta vastaa ruoka-aiheisiin kysymyksiisi. Yhdistyksen verkkosivuilla on myös paljon käytännön vinkkejä ja tietoa ruoka-allergiselle.

Ruokaohjeet Erimenu.fi -palvelusta

Etsi ruokavalioon sopivat reseptit Pirkanmaan Allergia- ja Astmayhdistyksen Erimenu.fi -palvelusta. Erimenun sisältöä voi suodattaa yleisimmillä ruokavalioilla: gluteeniton, maidoton, laktoositon, vähälaktoosinen, munaton ja soijaton. Palvelusta voi etsiä tietoa eri ruokakategorioilla.

Ruoka-ainesanastot

Ruoka-allergisen on myös matkoilla oltava tarkka ruokavaliostaan. Internetissä on saatavilla useita erilaisia sanastoja, esimerkiksi saksalaisen European Consumer Centren tekemät allergiasanasto suomeksi (PDF) ja allergiasanasto ruotsiksi (PDF). (Sanastot eivät ole Allergia-, iho- ja astmaliiton julkaisuja eikä liitto vastaa niiden sisällöstä.)

Keliakiaa?

Tutustu aiheeseen osoitteessa www.keliakialiitto.fi.

Sivua päivitetty: 21.1.2020