Anafylaksia

Anafylaksia

Anafylaksia on äkillinen, vakava allerginen yleisreaktio. Sen syynä on usein ruoka, ampiaisen tai mehiläisen pisto tai lääkkeet. Oikea ensiapu on tärkeää: adrenaliini-injektori on ensisijainen hoito.

Anafylaksia eli anafylaktinen reaktio on useamman kuin yhden elimen äkillinen, nopeasti etenevä ja mahdollisesti henkeä uhkaava yliherkkyysreaktio, joka vaatii aina välitöntä hoitoa. Anafylaksian ainoa tehokas hoito on adrenaliini lihakseen annettuna. Adrenaliinia pitää antaa heti, kun anafylaksian oireet tunnistetaan.

Anafylaksiassa lähes kaikilla oireet alkavat 4 tunnin sisällä. Voimakkaimmillaan oireet ovat yleensä 10-30 minuutin sisällä altistumisesta. Yleisin anafylaksian syy on allerginen, niin sanottu IgE-välitteinen, reaktio. Esimerkiksi ampiaismyrkylle allergisella ihmisellä on niin sanottuja IgE-luokan vasta-aineita elimistössä ampiaisen myrkkyä vastan. Kun ampiainen pistää, nämä IgE-vasta-aineet sitoutuvat elimistössä ampiaisen myrkystä peräisin oleviin valkuaisaineisiin ja yhdessä ne laukaisevat allergisen reaktion. 

Anafylaksia voi olla myös ei-allerginen, jolloin henkeä uhkaavan reaktion taustalla ei ole IgE-vasta-aineita. Esimerkiksi jotkut lääkeaineet voivat vapauttaa elimistössä suoraan anafylaksiaa aiheuttavia välittäjäaineita (ilman näitä edellä mainittuja IgE-luokan vasta-aineita). Taustalla on tällöin niin sanottu komplementin vaihtoehtoisen reitin aktivaatio. Molemmissa tapauksissa anafylaksian oireet ovat samantapaisia.

Sana anafylaksia on peräisin kreikasta ja viittaa suojattomuuteen. Phylaxis tarkoittaa suojaa, ana taas takana. Reaktiosta kärsivä on siis sanamukaisesti epäsuojassa.

Lisätietoa

Katso ohjevideo: Adrenaliini-injektorin käyttö

Katso Pirkanmaan allergia- ja astmayhdistyksen video: Adrenaliini-injektorin käyttö

Lataa opas: Anafylaksia (PDF)

Lataa opas: Anafylaksia (PDF)

Kuva on linkki PDF-tiedostoon.

Teksti: Péter Csonka, LT, lastentautien erikoislääkäri, lastenallergologi, Allergia-, Iho- ja Astmaliitto ry:n asiantuntijalääkäri