Anafylaksia

Anafylaksia

Anafylaksia on äkillinen, vakava allerginen yleisreaktio. Sen syynä on usein ruoka, ampiaisen tai mehiläisen pisto tai lääkkeet. Oikea ensiapu on tärkeää: adrenaliini-injektori on ensisijainen hoito.

Anafylaksia eli anafylaktinen reaktio on useamman kuin yhden elimen äkillinen, nopeasti etenevä ja mahdollisesti henkeä uhkaava yliherkkyysreaktio, joka vaatii aina välitöntä hoitoa. Anafylaksian ainoa tehokas hoito on adrenaliini lihakseen annettuna. Adrenaliinia pitää antaa heti, kun anafylaksian oireet tunnistetaan.

Anafylaksian oireet alkavat lähes kaikilla 4 tunnin sisällä. Voimakkaimmillaan oireet ovat yleensä 10-30 minuutin sisällä altistumisesta. Oireina voi olla ihottumaa, angiödeemaa, verenpaineen laskua, hengenahdistusta tai voimakkaita suolisto-oireita, kuten oksentelua tai ripulia. Aiheuttaja voi olla muun muassa pistiäismyrkky-, lääkeaine- tai ruoka-aineallergia (esim. pähkinät, kala). Anafylaksiassa tai hengitysteiden ahtautumisessa on hakeuduttava välittömästi päivystykseen, vaikka adrenaliinia olisi pistetty, sillä monella anafylaksia uusiutuu ensioireiden lievityttyä.

Yleisin anafylaksian syy on allerginen, niin sanottu IgE-välitteinen, reaktio. Esimerkiksi ampiaismyrkylle allergisella ihmisellä on niin sanottuja IgE-luokan vasta-aineita elimistössä ampiaisen myrkkyä vastan. Kun ampiainen pistää, nämä IgE-vasta-aineet sitoutuvat elimistössä ampiaisen myrkystä peräisin oleviin valkuaisaineisiin ja yhdessä ne laukaisevat allergisen reaktion. 

Anafylaksia voi olla myös ei-allerginen, jolloin henkeä uhkaavan reaktion taustalla ei ole IgE-vasta-aineita. Esimerkiksi jotkut lääkeaineet voivat vapauttaa elimistössä suoraan anafylaksiaa aiheuttavia välittäjäaineita (ilman näitä edellä mainittuja IgE-luokan vasta-aineita). Taustalla on tällöin niin sanottu komplementin vaihtoehtoisen reitin aktivaatio. Molemmissa tapauksissa anafylaksian oireet ovat samantapaisia.

Sana anafylaksia on peräisin kreikasta ja viittaa suojattomuuteen. Phylaxis tarkoittaa suojaa, ana taas takana. Reaktiosta kärsivä on siis sanamukaisesti epäsuojassa.

 

Lisätietoa anafylaksiasta

Lisätietoa anafylaksian ensiapuun

Vinkkejä muilta

Ruokailujen tueksi

  • Erimenu.fi:stä löytyy reseptejä erityisruokavalioihin. Sieltä voi suodattaa reseptejä esim. maidottomaan, munattomaan, vehnättömään ja pähkinättömään ruokavalioon.
  • Soita Ruoka-allergianeuvontaan.
  • Lataa ja printtaa Allergiakortti helpottamaan kahvilassa tai ravintolassa ruokailuja.

Hyödyllistä materiaalia anafylaksialapsen kouluun tai varhaiskasvatukseen

Lukan vakava allergia - anafylaksia

Sivua päivitetty: 16.2.2024