Iho

Iho

Iho on ihmiselle tärkeä elin. Erilaisia ihosairauksia tunnetaan tuhansia, joista osa on varsin yleisiä ja osa äärimmäisen harvinaisia.

Iho toimii kontaktipintana elinympäristöön ja toisiin ihmisiin. Se pitää kudokset koossa sekä suojaa ja peittää. Ihossa olevien hermopäätteiden avulla aistitaan lämpötiloja ja kiputuntemuksia. Iho on osa elimistön puolustusjärjestelmää. Ehjän ja terveen pintakerroksen avulla se suojaa elimistöä ulkoisia ärsykkeitä kuten erilaisia mikrobeja ja kemikaaleja vastaan.

Iho toimii auringonvalon haitallisia vaikutuksia vastaan kiihdyttämällä melanosyyttien eli pigmenttiä tuottavien solujen toimintaa. Iho osallistuu elimistön lämmönsäätelyyn runsaan verenkiertonsa ansiosta ja se on myös osa hengitysjärjestelmää.

Ihosairauksia tunnetaan yli kolme tuhatta. Ihosairaudet voivat olla harmittomia ja ohimeneviä. Monet ihosairaudet voivat vaikuttaa voimakkaasti elämänlaatuun ja vaatia jatkuvaa hoitamista lääkkein ja voitein.

Harvinaisia ihosairauksia arvioidaan olevan satoja. Lisäksi on monia harvinaisia sairauksia, joissa ihon oireet ovat vain yksi sairauteen liittyvistä oireista. Ihosairaudet ilmenevät yksilöllisesti ja niiden vaikeusaste vaihtelee.

Tukea ja toimintaa

Atopiayhdistykset
Harvinaisihosairauksien yhdistykset
Kurssit
Vertaistukea
Yhteiskunnan tuet ja palvelut pitkäaikaissairaille

Sivua päivitetty: 11.3.2020