Iho

Iho

Iho on ihmiselle tärkeä elin. Se pitää kudokset koossa sekä suojaa ja peittää. Iho toimii kontaktipintana elinympäristöön ja toisiin ihmisiin.

Ihossa olevien hermopäätteiden avulla aistitaan lämpötiloja ja kiputuntemuksia. Iho on osa elimistön puolustusjärjestelmää. Ehjän ja terveen pintakerroksen avulla se suojaa elimistöä ulkoisia ärsykkeitä kuten erilaisia mikrobeja ja kemikaaleja vastaan.

Iho toimii auringonvalon haitallisia vaikutuksia vastaan kiihdyttämällä melanosyyttien eli pigmenttiä tuottavien solujen toimintaa. Iho osallistuu elimistön lämmönsäätelyyn runsaan verenkiertonsa ansiosta ja se on myös osa hengitysjärjestelmää.

Ihosairauksia tunnetaan yli kolme tuhatta.  Ihosairaudet voivat olla harmittomia ja ohimeneviä. Monet ihosairaudet voivat bsikuttaa voimakkaasti elämänlaatuun ja vaatia jatkuvaa hoitamista lääkkein ja voitein.

Harvinaisia ihosairauksia arvioidaan olevan satoja. Lisäksi on monia harvinaisia sairauksia, joissa ihon oireet ovat vain yksi sairauteen liittyvistä oireista. Ihosairaudet ilmenevät yksilöllisesti ja niiden vaikeusaste vaihtelee.

Tukea ja toimintaa

Atopiayhdistykset
Harvinaisihosairauksien yhdistykset
Kuntoutusta
Vertaistukea