Siitepölyallergian oireet

Siitepölyallergian oireet

Siitepölyallergia aiheuttaa oireita hengitysteissä ja silmissä.

Siitepölyallergian oireita ovat vesinuha, aivastelu, nenän kutina ja tukkoisuus, yskä sekä astmaoireet. Useimmilla siitepölyallergisilla myös silmät punoittavat, kutisevat, kirvelevät sekä vetistävät. Myös atooppinen ihottuma saattaa pahentua. Monet kokevat väsymystä.

Siitepölyallergian oireiden voimakkuus vaihtelee kausittain, koska myös siitepölyjen määrät vaihtelevat. Välillä voi olla kausia ettei oireita tulekaan ja toisena vuotena taas oireet ovat voimakkaat. 

Siitepölyallergia kehittyy harvoin alle 2-vuotiaana, mutta herkistyminen lisääntyy iän myötä.

Katso video: Flunssaa vai siitepölyallergiaa?
 

Ristiallergia ruoka-aineiden kanssa

Noin joka toinen koivuallerginen reagoi juureksiin ja hedelmiin, pieni osa mausteisiin. Kyseessä on ristiallergia. Monet hedelmät, juurekset ja vihannekset sisältävät siitepölyjen valkuaisaineita muistuttavia valkuaisaineita. Kun siitepölyallerginen syö esimerkiksi raakaa omenaa, suun limakalvo reagoi, kuten olisi kohdannut koivun siitepölyä. Tämän seurauksena ilmaantuu paikallisia oireita.

Ristiallergian oireet ovat yleensä lieviä: suu, nielu ja korvat kutiavat, huulet ja suun limakalvo voivat turvota hieman. Jos hedelmän mehu joutuu esimerkiksi käsien välityksellä silmiin, silmätkin saattavat punoittaa tai turvota (nämäkin oireet ovat paikallisia). Raakojen juuresten käsittely, esimerkiksi perunan kuoriminen, voi aiheuttaa iho-oireita. Vatsa- ja laajat iho-oireet ovat harvinaisia.

Siitepölyallergiaan liittyvät ristiallergiaoireet johtavat erittäin harvoin vakavaan allergiaoireiluun. Siitepölykauden ollessa ohi, voi olla, että oireita ei tule ollenkaan. Juuresten ja hedelmien raastaminen tai soseuttaminen vähentää jonkun verran niiden allergisoivuutta. Keittämällä tai kypsentämällä niiden allergisoivuutta voidaan vähentää merkittävästi. 

Tarkentavilla verikokeilla, allergeenikomponenttitutkimuksilla, voidaan selvittää, onko kyseessä ristiallergia vai todellinen ruoka-allergia. Tämä on tärkeää etenkin pähkinäallergiaa epäiltäessä, koska pähkinä voi aiheuttaa lieväoireisen ristireaktion lisäksi myös vakavia oireita.

Lue lisää ristiallergiasta

Sivua päivitetty: 20.12.2022