Mitä tietoa etsit?
Atooppinen ihottuma

Atooppinen ihottuma

Atooppinen ihottuma on yksi tavallisimpia ihotauteja.

Väestöstämme 25–30 prosentilla on jossakin elämän vaiheessa atooppisen ihottuman oireita. Tämä tarkoittaa Suomessa reilusti yli miljoonaa ihmistä. Atooppista ihottumaa sairastava ei siis ole oireidensa kanssa yksin. Yhtä suuria yleisyyslukuja on raportoitu lähinnä vain muista pohjoismaista.

Atooppisen ihottuman keskeinen oire on ihon voimakas, usein yöunta ja päivittäistä elämää haittaava kutina. Atooppiselle ihottumalle tyypillistä on ihon kuivuus ja hilseily, punoitus ja ihon rikkoutuminen. Lisäksi iholla näkyvät melkein aina kutinan aikaansaamat raapimisen jäljet. Diagnoosi perustuu ensisijaisesti kutisevien iho-oireiden tyypilliseen ulkonäköön ja sijaintiin.

Atooppinen ihottuman syy on ihon pintakerroksen rakenteesta ja elimistön oman puolustusjärjestelmän erityispiirteistä. Atooppinen ihottuma ei johdu ruoka-allergiasta, vaikka se muistuttaa etenkin vauvoilla ruoan aiheuttamia iho-oireita.

Atooppisen ihottuman hoidon kulmakiviä on rasvaus perusvoiteella ja/tai lääkevoiteilla ihon kunnosta riippuen. Atoopikon kannattaa peseytyä päivittäin, mutta käyttää pelkkää vettä, perusvoiteita pesuaineena tai mietoja pesuaineita.

Atopia vaikuttaa elämänlaatuun monella tavalla. Sopiva vaatetus ja kodin lämpötila voivat helpottaa atoopikon arkea. Liikunnan harrastaminen atopian kanssa voi tuntua hankalalta, mutta se kannattaa terveysvaikutusten vuoksi.

Atooppisiin sairauksiin kuuluvat atooppisen ihottuman lisäksi allerginen nuha, allergiset silmäoireet, ruoka-aineallergiat ja astma. Atooppinen ihottuma lisää muun muassa infektioriskiä, mutta riskiä voi pienentää sen hyvällä hoidolla.

Lisätietoa

Katso video: Atooppinen iho

Lataa opas: Atooppinen ihottuma (PDF)

Lataa ruotsinkielinen opas: Atopiskt eksem (PDF)

Lataa opas: Atooppinen ihottuma (PDF)

Kuva on linkki PDF-tiedostoon.

Sivua päivitetty: 3.2.2021