Alopecia areata

Alopecia areata

Alopecia areata eli pälvikalju tarkoittaa hiusten, joskus myös muiden ihokarvojen irtoamista tarkkarajaiselta alueelta ilman näkyvää tulehdusta.

Hiusten ja ihokarvojen normaalia runsaampi irtoaminen voi johtua monista muistakin tekijöistä.

Alopecia areata on luokiteltu tulehdukselliseksi autoimmuunisairaudeksi, jossa elimistö erehtyy luulemaan, että karvatupessa on jokin torjuttava mikrobi. Silloin hiusnystyn ympärille kerääntyy tulehdussoluja, ja vasta-aineita muodostuu hiusnystyä vastaan. Kun elimistö muodostaa vasta-aineita omia kudoksiaan vastaan, on kysymyksessä eräänlainen allerginen reaktio.

Pälvikaljun tyypillinen oire on läiskittäinen hiustenlähtö. Pälvikaljun esiintyvyys väestössä on 1,7−2 prosenttia. Sitä esiintyy yhtä paljon miehillä ja naisilla, ja se voi puhjeta missä iässä tahansa. Yleisintä pälvikalju on 20−50-vuotiailla.

Alopecia totalis ja universalis määritellään harvinaisiksi sairauksiksi. Allergia-, iho- ja astmaiitto kuuluu sosiaali- ja terveysalan järjestöjen ja säätiöiden muodostamaan Harvinaiset-verkostoon. Verkosto tekee työtä harvinaisten sairaus- ja vammaryhmien hyväksi.

Lataa opas: Alopecia (PDF)

Lataa opas: Alopecia (PDF
Kuva on linkki ladattavaan tiedostoon.

Katso video Facebookissa: Alopeetikon arkea

Sivua päivitetty: 24.1.2020