Mitä tietoa etsit?
Alopecia areata

Alopecia areata

Alopecia areata eli pälvikalju tarkoittaa hiusten, joskus myös muiden ihokarvojen irtoamista tarkkarajaiselta alueelta ilman näkyvää tulehdusta.

Alopecia areatan perussyy on edelleen tuntematon. Alopecia areata on luokiteltu tulehdukselliseksi autoimmuunisairaudeksi, jossa elimistö erehtyy muodostamaan vasta-aineita hiusnystyä vastaan. Hiusten ja ihokarvojen normaalia runsaampi irtoaminen voi johtua monista muistakin tekijöistä. Alopecia totalis ja universalis määritellään harvinaisiksi sairauksiksi. 

Alopecia areatan kulku on yksilöllistä. Pälvikaljun tyypillinen oire on läiskittäinen hiustenlähtö. Alopecia areata alkaa yleensä ilman varoittavia tuntemuksia yhden tai useamman pyöreähkön, kaljun läiskän ilmaantumisena hiuspohjaan.

Diagnoosi on yleensä helppo tehdä, sillä tautimuutokset ovat lähes aina tyypillisiä. Pälvikaljun esiintyvyys väestössä on 1,7−2 prosenttia. Sitä esiintyy yhtä paljon miehillä ja naisilla, ja se voi puhjeta missä iässä tahansa. Yleisintä pälvikalju on 20−50-vuotiailla.

Alopecia areatan hoitomuotoja on useita, mutta niiden teho on vaihteleva. Niinpä monille alopeciaa sairastavalle peruukki tai hiuslisäke on päivittäisessä arjessa selviytymistä helpottava apuväline.

Elämä alopecian kanssa vaati henkistä sopeutumista. Alopecia areata on lääketieteellisesti vaaraton sairaus, mutta hiustenlähdöllä on usein elämänlaatua heikentävä vaikutus. Esimerkiksi liikuntaa ei kuitenkaan kannata hylätä alopecian vuoksi.

Alopeciayhdistykset tarjoavat vertaistukea, tietoa ja toimintaa alopeciaa sairastavien arjen tueksi.

Lataa opas: Alopecia (PDF)

Lataa opas: Alopecia (PDF
Kuva on linkki ladattavaan tiedostoon.

Katso video Facebookissa: Alopeetikon arkea

Sivua päivitetty: 15.5.2020