Allergian hoito

Allergian hoito

Olipa allergian aiheuttaja sitten siitepöly tai eläinpölyt, oireiden lääkehoito on yleensä sama.

Allergian hoitoon käytetään paikallishoitona käytettäviä nenäsuihkeita nenäoireisiin ja silmätippoja silmäoireisiin. Niiden lisäksi voidaan käyttää antihistamiinitabletteja. Nenäsuihkeita ja silmätippoja sekä antihistamiineja saa apteekista ilman reseptiä. Lääkäriltä on hyvä hakea resepti, jos lääkkeitä tarvitaan päivittäin pitkiä jaksoja.

Nenäsuihkeet

Kortisonipohjainen suihke vähentää paikallista tulehdusta nenän limakalvoilla ja auttaa allergisiin nuhaoireisiin. Osan näistä nenäsuihkeista saa reseptittä apteekista. Tärkeää nenäsuihkeen käytössä on oikea annostelu ja säännöllinen käyttö. Kortisonipohjaisen nenäsuihkeen teho näkyy vasta noin viikon säännöllisen käytön jälkeen, ja käyttö kannattaa aloittaa jo ennen kuin nenä on täysin tukossa. 

Raskaana olevalle suositellaan ensisijaisesti kortisonipohjaisia suihkeita. Jos tuntuu siltä, että paikallishoito ei riitä, antihistamiineista löytyy turvallisia vaihtoehtoja (loratadiini, setiritsiini).

Katso ohjevideo: Nenäsuihkeen käyttö

Silmätipat

Allergisiin silmäoireisiin käytetään paikallishoitona silmätippoja. On suositeltavaa käyttää säilöntäaineettomia kerta-annospipettejä. Silmätippojen säilöntäaineet saattavat allergisoida.

Tarkista silmätippojen oikea säilytys. Osa tipoista säilytetään viileässä.

Silmätippojen annostelu

  1. Pese kädet.
  2. Taivuta päätä hieman taaksepäin ja katso ylös.
  3. Vedä alaluomea varovasti alaspäin ja tiputa silmätippa luomirakoon. Vältä koskemasta silmää tippapullon kärjellä. Silmävoide annostellaan yleensä iltaisin alaluomen ja silmän väliin. Silmävoide saattaa sumentaa näköä hetkellisesti.
  4. Paina hetken aikaa sormella silmän sisänurkkaa, jotta tippa ei kulkeutuisi kyynelkanavaan.
  5. Tarkista silmätippojen oikea säilytys. Osa tipoista säilytetään viileässä. Suurin osa silmätipoista säilyvät pakkauksen avaamisen jälkeen kuukauden, joten pakkaukseen kannattaa merkitä avaamispäivä. Kerta-annospipetistä riittää molempiin silmiin, minkä jälkeen pipetti hävitetään.

Katso ohjevideo: Silmätippojen käyttö

Antihistamiinit

Antihistamiineja on useampaa eri vaikuttavaa ainetta. Teholtaan ne ovat hyvin samalla tasolla ja yhdelle sopii yksi ja toiselle toinen. Ne ovat nopeavaikutteisia: teho alkaa muutamassa tunnissa, joten niitä ei tarvitse aloittaa ennakoiden. Sivuvaikutuksena saattaa tulla limakalvojen kuivumista, joten kannattaa muistaa myös silmien kostutustipat ja nenää kosteuttavat tuotteet.

 

Vaihtoehtohoidot ja luonnonlääkintä

Allergisiin oireisiin on tarjolla myös vaihtoehtohoitoja tai luonnonlääkintää. Useat rohdoskasvit ja rohdokset voivat kuitenkin aiheuttaa siitepölylle herkistyneille allergisia oireita; erityisesti iho-oireita, mutta myös hengitystieoireita. Joskus reaktiona voi olla voimakas allerginen reaktio.

Vaihtoehtohoitoja ja luonnonlääkkeitä ei ole virallisesti määritelty. Vaihtoehtohoidot tarjoavat erilaisia ja usein kalliita menetelmiä allergioiden tutkimiseen. Niitä ovat esimerkiksi bioresonanssi, kinesiologia, iridologia, hiusanalyysit ja sytotoksiset testit. Tällaisia tutkimuksia ei tule käyttää allergian toteamisessa. Vaihtoehtohoitojen, antioksidanttien ja muiden hivenaineiden tehoa astman, allergian ja atooppisen ekseeman hoidossa ei ole tieteellisesti todistettu.

Jos kuitenkin päädyt käyttämään tuotteita, noudata annostusohjetta, älä lopeta lääkärin määräämien lääkkeiden käyttöä sekä kerro lääkärille, mitä rohdosvalmisteita käytät.

Lisätietoja:

Lääkkeetön hoito
Siedätyshoito

Sivua päivitetty: 20.12.2022