Mitä tietoa etsit?
Allergian hoito

Allergian hoito

Olipa allergian aiheuttaja mikä tahansa, niin oireiden lääkehoito on yleensä sama.

Antihistamiinitabletti on yleisin allergialääke. Näiden lisäksi on olemassa paikallishoitona käytettäviä lääkkeitä, kuten nenäsuihkeet ja silmätipat. Jos sairastaa astmaa, allergiaoireiden aikana joutuu useimmiten lisäämään astmalääkitystä.

Antihistamiinitabletteja sekä paikallishoitoon käytettyjä nenäsuihkeita ja silmätippoja saa reseptittä apteekista. Lääkäriltä on hyvä hakea resepti, jos lääkkeitä tarvitaan päivittäin pitkiä jaksoja.

Antihistamiinit

Antihistamiineja on useampaa eri vaikuttavaa ainetta. Teholtaan ne ovat hyvin samalla tasolla ja yhdelle sopii yksi ja toiselle toinen. Ne ovat nopeavaikutteisia: teho alkaa muutamassa tunnissa, joten niitä ei tarvitse aloittaa ennakoiden. Sivuvaikutuksena saattaa tulla limakalvojen kuivumista, joten kannattaa muistaa myös silmien kostutustipat ja nenää kosteuttavat tuotteet.

Nenäsuihkeet

Kortisonipohjainen suihke vähentää paikallista tulehdusta nenän limakalvoilla ja auttaa allergisiin nuhaoireisiin. Osan näistä nenäsuihkeista saa reseptittä apteekista. Tärkeää nenäsuihkeen käytössä on oikea annostelu ja säännöllinen käyttö. Kortisonipohjaisen nenäsuihkeen teho näkyy vasta noin viikon säännöllisen käytön jälkeen, ja käyttö kannattaa aloittaa jo ennen kuin nenä on täysin tukossa. 

Raskaana olevalle suositellaan ensisijaisesti kortisonipohjaisia suihkeita. Jos tuntuu siltä, että paikallishoito ei riitä, antihistamiineista löytyy turvallisia vaihtoehtoja (loratadiini, setiritsiini).

Katso ohjevideo: Nenäsuihkeen käyttö

Silmätipat

Allergisiin silmäoireisiin paikallishoitona käytetään silmätippoja. On suositeltavaa käyttää säilöntäaineettomia kerta-annospipettejä. Silmätippojen säilöntäaineet saattavat allergisoida.

Tarkista silmätippojen oikea säilytys. Osa tipoista säilytetään viileässä.

Silmätippojen annostelu

  1. Pese kädet.
  2. Taivuta päätä hieman taaksepäin ja katso ylös.
  3. Vedä alaluomea varovasti alaspäin ja tiputa silmätippa luomirakoon. Vältä koskemasta silmää tippapullon kärjellä. Silmävoide annostellaan yleensä iltaisin alaluomen ja silmän väliin. Silmävoide saattaa sumentaa näköä hetkellisesti.
  4. Paina hetken aikaa sormella silmän sisänurkkaa, jotta tippa ei kulkeutuisi kyynelkanavaan.
  5. Tarkista silmätippojen oikea säilytys. Osa tipoista säilytetään viileässä. Suurin osa silmätipoista säilyvät pakkauksen avaamisen jälkeen kuukauden, joten pakkaukseen kannattaa merkitä avaamispäivä. Kerta-annospipetistä riittää molempiin silmiin, minkä jälkeen pipetti hävitetään.

Katso ohjevideo: Silmätippojen käyttö

Sivua päivitetty: 18.6.2020