Ihosairaudet

Ihosairaudet

Erilaisia ihosairauksia tunnetaan yli kolmetuhatta. Ihosairaudet ilmenevät yksilöllisesti ja niiden vaikeusaste vaihtelee.

Ihosairaudet voivat olla harmittomia ja ohimeneviä. Monet ihosairaudet voivat vaikuttaa voimakkaasti elämänlaatuun ja vaatia jatkuvaa hoitamista lääkkein ja voitein.

Akne eli finnit on yleinen ja erityisesti nuoria kiusaava ihotauti. Aknessa ihon talirauhaset tulehtuvat, jolloin talirauhanen turpoaa ja sen päällä oleva iho punoittaa.

Alopecia areata eli pälvikalju tarkoittaa hiusten, joskus myös muiden ihokarvojen, irtoamista tarkkarajaiselta alueelta ilman näkyvää tulehdusta.

Atooppinen ihottuma on yksi tavallisimpia ihotauteja. Atooppisen ihottuman keskeinen oire on ihon voimakas, usein yöunta ja päivittäistä elämää haittaava kutina.

Hidradenitis suppurativassa karvatuppien ympärille syntyy voimakaita tulehdusreaktioita. Krooninen tauti ei tartu eikä johdu huonosta hygieniasta.

Intiimialueen jäkälöitymissairauksista tavallisimpia ovat valkojäkälä ja punajäkälä. Jäkälöitymisihosairauksiksi kutsutaan ihottumia, joissa todetaan ihon paksuuntumista.

Käsi-ihottumat ovat yleisiä. Taustalla voi olla jokin ihotauti kuten atooppinen ihottuma tai psoriasis. Usein syynä on ulkoisten tekijöiden aiheuttama ärsytys tai allergia. 

Prurigo nodulariksessa syntyy voimakkaasti kutiavia kyhmyjä raajoihin ja joskus vartalolle. Sairaus puhkeaa usein keski-iässä ja on krooninen.

Seborrooinen ihottuma on yleinen ihotauti, jolla on runsaasti erilaisia ilmentymiä ja nimityksiä: tali-ihottuma, taliköhnä ja seborroinen ekseema.

Urtikaria eli nokkosihottuma on yksi yleisimmistä iho-oireista. Oireet muistuttavat nimensä mukaisesti nokkosenpolttamia.

Valoihottuma tarkoittaa auringon valossa syntyviä ihoreaktioita. Monimuotoinen valoihottuma (MMVI) on valoihottumista tavallisin. Noin viidennes suomalaisista kärsii siitä jossain elämänsä vaiheessa.

Vitiligo eli valkopälvi on yleinen iholla esiintyvä autoimmuunitauti, jossa iholle kehittyy oireettomia valkoisia läiskiä.

Vyöruusu on vyömäinen rakkulainen ihomuutos, jossa rakkulat rajoittuvat kehon jompaankumpaan puoliskoon. Rakkulat muistuttavat vesikelloja ja näyttävät yskänrokolta tai vesirokolta.

Sivua päivitetty: 17.5.2023