Mitä tietoa etsit?
Ihosairaudet

Ihosairaudet

Ihosairauksia tunnetaan yli kolme tuhatta. Ihosairaudet ilmenevät yksilöllisesti ja niiden vaikeusaste vaihtelee.

Ihosairaudet voivat olla harmittomia ja ohimeneviä. Monet ihosairaudet voivat vaikuttaa voimakkaasti elämänlaatuun ja vaatia jatkuvaa hoitamista lääkkein ja voitein.

Atooppinen ihottuma on yksi tavallisimpia ihotauteja. Atooppisen ihottuman keskeinen oire on ihon voimakas, usein yöunta ja päivittäistä elämää haittaava kutina.

Käsi-ihottumat ovat yleisiä. Taustalla voi olla jokin ihotauti kuten atooppinen ihottuma tai psoriasis. Usein syynä on ulkoisten tekijöiden aiheuttama ärsytys tai allergia. 

Urtikaria eli nokkosihottuma on yksi yleisimmistä iho-oireista. Oireet muistuttavat nimensä mukaisesti nokkosen polttamia.

Akne eli finnit on yleinen ja erityisesti nuoria kiusaava ihotauti. Aknessa ihon talirauhaset tulehtuvat, jolloin talirauhanen turpoaa ja sen päällä oleva iho punoittaa.

Hidradenitis suppurativassa karvatuppien ympärille syntyy voimakaita tulehdusreaktioita. Krooninen tauti ei tartu eikä johdu huonosta hygieniasta.

Alopecia areata eli pälvikalju tarkoittaa hiusten, joskus myös muiden ihokarvojen irtoamista tarkkarajaiselta alueelta ilman näkyvää tulehdusta.

Vitiligo eli valkopälvi on yleinen iholla esiintyvä autoimmuunitauti, jossa iholle kehittyy oireettomia valkoisia läiskiä.

Prurigo nodulariksessa syntyy voimakkaasti kutiavia kyhmyjä raajoihin ja joskus vartalolle. Sairaus puhkeaa usein keski-iässä ja on krooninen.

Seborrooinen ihottuma on yleinen ihotauti, jolla on runsaasti erilaisia ilmentymiä ja nimityksiä: tali-ihottuma, taliköhnä, seborroinen ekseema.

Valoihottuma tarkoittaa auringon valossa syntyviä ihoreaktioita. Monimuotoinen valoihottuma (MMVI) on valoihottumista tavallisin. Noin viidennes suomalaisista kärsii siitä jossain elämänsä vaiheessa.

Sivua päivitetty: 14.5.2020