
Anafylaksian aiheuttajat
Ruoka-aineet, kuten pähkinät, maito ja kananmunat ovat yleisimpiä anafylaksian aiheuttajia.
Kansallinen anafylaksiarekisteri on kerännyt Suomessa tietoa vaikeista allergisista reaktioista, niiden aiheuttajista ja hoidosta vuodesta 2000 lähtien. Rekisteriin ilmoitetuista tapauksista 23 % on ollut alle 16-vuotiailla lapsilla. Poikien osuus on noin 60 % ilmoitetuista lasten tapauksista. Aikuisilla taas naisten osuus (64 %) on suurempi miehiin verrattuna.
Kansallisen rekisterin tilastojen mukaan Suomessa ruoka-aineet, lääkkeet ja pistiäismyrkyt (mehiläinen ja ampiainen) ovat tärkeimpiä anafylaksian aiheuttajia.
Aikuisten anafylaksiailmoituksia on saapunut eniten ruoka-aineiden (39 %) ja lääkkeiden (39 %) aiheuttamista vaikeista allergisista reaktioista. Aikuisilla keskeisin anafylaksiaa aiheuttava ruoka-aineryhmän muodostavat pähkinät (7 % aikuisten ilmoituksista).
Lapsilla yleisin anafylaksian aiheuttaja on jokin ruoka-aine (76 % lasten ilmoituksista). Rekisteriin saapuneista lasten anafylaksiailmoituksista 20 % liittyy pähkinöihin, 17 % maitoon, 11 % kananmunaan ja 11 % vehnään. Lapsilla pähkinöiden aiheuttamien reaktioiden määrä on kasvanut viimeisten 10 vuoden aikana. Erityisesti maapähkinän ja cashew-pähkinän aiheuttamien reaktioiden määrä on lapsilla noussut.
Lääkeaineisiin liittyvistä ilmoituksista suurin osa on peräisin antibioottien (10 %), varjoaineiden (8 %), kipulääkkeiden (6 %) ja lihasrelaksanttien (4 %) aiheuttamista vaikeista allergisista oireista. Lasten anafylaksiailmoituksista lääkkeisiin liittyvien tapausten osuus on 9 %. Merkittävimpiä lääkeryhmiä ovat antibiootit ja kipulääkkeet.
Pistiäismyrkkyjen aiheuttamia anafylaksioita on sekä aikuisilla että lapsilla Suomessa 6 % kaikista ilmoituksista. Tämä on eurooppalaisen anafylaksiarekisterin tietoihin verrattuna alhainen määrä.
Sivua päivitetty: 20.12.2022