Mitä tietoa etsit?
Tatuoinnit ja hennatatuoinnit

Tatuoinnit ja hennatatuoinnit

Tatuoinneissa piilee terveysriski ja siksi Allergia-, iho- ja astmaliitto ei suosittele tatuoinnin ottamista.

Tatuoinneissa käytetyt väriaineet voivat aiheuttaa mm. allergiaoireita. Oireet saattavat ilmetä pian tatuoinnin jälkeen tai vasta jopa vuosikymmenien kuluttua. Joskus tatuoinnin poistaminen on ainoa tapa päästä allergiaoireista eroon.

Vanhempien on hyvä varmistaa, että nuoret tiedostavat terveysvaikutukset ja auttavat tiedonsaannissa silloin, kun perheen nuori harkitsee tatuointia. Tatuointiliikkeiden käytäntö vaihtelee siinä, tehdäänkö alaikäisille tatuointeja. Ensisijainen vastuu on joka tapauksessa vanhemmilla.

Tatuointivärit sisältävät väristä riippuen mm. kromia, nikkeliä tai kobolttia. Tatuointipakkauksia myydään internetin kautta maailmanlaajuisesti. Tuotteet ovat useimmiten peräisin Kiinasta ja niiden laatu ja sisältö saattavat vaihdella merkittävästi. EU on laatinut kiellettyjen pigmenttien listan, jota ei nähtävästi kuitenkaan erityisemmin valvota. Vaikka tatuointi laitetaan iholle, tatuointivärit eivät kuulu kosmetiikkalainsäädännön piiriin, vaan ovat kemikaalilainsäändännön alaisuudessa. 

Myöskään hennatatuointi ei aina ole vaaraton. Luonnon henna on "turvallisempaa" kuin musta henna. Mustassa hennassa voi olla PPD-ainetta, joka on herkistävä.  Väliaikaiseksi tarkoitettu hennatatuointi voi aiheuttaa voimakkaan, elinikäisen hiusväriallergian. Eli jos joskus on ollut musta henna-tatuointi, on syytä harkita vakavasti hiusten värjäystä, sillä kesto- ja kevythiusvärit saattavat aiheuttaa allergisen reaktion. 

Lisätietoa

Lue uutinen: Tatuoinnin terveyshaitta voi ilmetä vasta vuosikymmenien kuluttua

Lataa miniopas: Tatuoinnit ja hennatatuoinnit (PDF)

Sivua päivitetty: 28.12.2020