Allergiaa aiheuttavia ruoka-aineita

Allergiaa aiheuttavia ruoka-aineita

Allerginen reaktio voi periaatteessa syntyä mistä vain ruoasta, jonka sisältämälle ainesosalle - useimmiten proteiinille eli valkuaisaineelle - henkilö herkistyy.

Niin sanottuja yleisesti allergisoivia ruoka-aineita ei kuitenkaan ole. Mitään ruoka-ainetta ei tarvitse varmuuden vuoksi välttää, jos allergiaa ei ole todettu.

Maitoallergia on eri asia kuin laktoosi-intoleranssi. Se alkaa yleensä lapsuudessa, ja se paranee suurimmalla osalla kouluikään mennessä. 2-3% suomalaisista imeväis- ja leikki-ikäisistä on maidolle allergisia. 

Kananmuna-allergiaa tavataan 1–3 prosentilla suomalaisista lapsista. Atooppisesta ihottumasta kärsivät lapset herkistyvät muita useammin kananmunalle.

Vilja-allergiassa tietty vilja, yleensä vehnä, ohra tai ruis, aiheuttaa suoli-, iho, tai hengitystieoireita. Vilja-allergia on eri asia kuin keliakia. 

Kala-allergia voi aiheuttaa voimakkaita oireita, alkaa usein lapsuudessa eikä yleensä häviä iän myötä. Liha-allergia taas on erittäin harvinaista.

Pähkinät voivat aiheuttaa lieviä allergiaoireita siitepölyn ristiallergiana tai vakavan allergisen reaktion. Siemenallergiat ovat viime vuosina yleistyneet nopeasti. 

Maapähkinä, lupiini ja soija aiheuttavat palkokasveista useimmin allergisia oireita. Ne voivat myös reagoida ristiin keskenään. Varastoproteiiniallergiaa aiheuttavia ruokia ovat mm. puussa kasvavat pähkinät, maapähkinä, auringonkukansiemen, pinjansiemen ja seesaminsiemen.

Monet hedelmät voivat aiheuttaa ristireaktioita siitepölyallergisille. Suomessa LTP-allergia on harvinainen. Tähän allergeenien ryhmään lukeutuu muuan muassa ruusukasveihin kuuluvia marjoja ja hedelmiä, kuten persikka. 

Myös lisäaineet ja alkoholijuomat voivat aiheuttaa allergisia reaktioita, joskin ne ovat suhteellisen harvinaisia.

Sivua päivitetty: 5.12.2022