Kemikaalit ja ympäristö

Kemikaalit ja ympäristö

Ympäristömme kemikaalit voivat aiheuttaa allergia- tai ärsytysoireita. Erilaisista ympäristöherkkyyksistä saadaan jatkuvasti uutta tutkimustietoa.

Tuoksuherkkyydellä tarkoitetaan erilaisten tuoksujen ja hajujen aiheuttamia elimellisiä oireita kuten nuhaa, päänsärkyä ja pahoinvointia. Tuoksuherkkyys on eri asia kuin hajusteallergia.

Sisäilmaa voidaan epäillä oireiden aiheuttajaksi silloin, kun oireet esiintyvät tai voimistuvat rakennuksessa oltaessa ja vähenevät tai häviävät rakennuksesta poistuttaessa. Materiaalivalinnoilla voit vaikuttaa sisäilman laatuun.

Säännöllinen siivoaminen kannattaa, sillä huonepölyyn voi sitoutua terveydelle haitallisia kemikaaleja kodin huonekaluista, elektroniikasta ja tekstiileistä.

Pyykinpesussa kannattaa kiinnittää huomiota niin pesuaineen valintaan kuin annosteluun. Pyykinpesuaineet koostuvat useista eri ainesosista, joista jokaisella on oma tehtävänsä. Eri ainesosat kuten hajusteet, säilöntäaineet ja väriaineet, voivat aiheuttaa ihon ärsytys- ja allergiaoireita.

Kodin kemikaalit voivat aiheuttaa allergisia reaktioita osalle ihmisistä. Kodeissamme on lukuisia kemikaaleja pesuaineista rakennusmateriaaleihin. 

Tekstiileissä käytetyistä kemikaaleista osa voi aiheuttaa ihoärsytystä ja allergisia reaktioita, mutta suurin riski on tekstiilituotteita valmistavilla työntekijöillä.

Säilöntäaineita käytetään esimerkiksi elintarvikkeissa, lääkeaineissa, kosmeettisissa valmisteissa, hygieniatuotteissa, pesu- ja puhdistusaineissa, maaleissa ja liimoissa. Jotkut kosmeettisten valmisteiden säilöntäaineet voivat aiheuttaa allergia- tai ärsytysoireita. 

Akrylaatit voivat aiheuttaa kosketusallergiaa ja muita ärsytysoireita. Akrylaateille voi altistua työperäisesti tai ei-työperäisesti esimerkiksi ripsiliimojen kautta.

Sivua päivitetty: 31.1.2023