Kokemustoiminta

Kokemustoiminta

Kokemustoimijat jakavat tietoa ammattilaisille ja osallistuvat esimerkiksi sosiaali- ja terveyspalvelujen kehittämiseen. Allergia-, Iho- ja Astmaliitolla on tällä hetkellä jo 14 koulutettua kokemustoimijaa, jotka vievät allergoita, astmaa ja eri ihosairauksia sairastavien asioita eteenpäin!

Kokemustoimija on pitkäaikaissairas, vammainen tai heidän läheisensä, joka voi esimerkiksi pitää omiin kokemuksiinsa pohjautuvia alustuksia tuleville sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille, tai muuten tuoda kokemustaan käytettäväksi mm. sosiaali- ja terveyspalveluita suunniteltaessa ja kehittäessä. Kokemustoimijaksi ryhtyminen edellyttää soveltuvuutta, mm. riittävää oman sairauden tuntemusta ja sinuna olemista itsensä kanssa. Liiton kokemustoimijat ovat koulutettuja tehtävään.

Kokemustoimijan käyttäminen antaa tuleville terveydenhuollon ammattilaisille mahdollisuuden oppia pitkäaikaissairailta itseltään ja heidän omaisiltaan, millaista on elämä pitkäaikaisen sairauden tai vamman kanssa. Kokemustoimijat kertovat opiskelijoille esimerkiksi sairaudestaan, saamastaan hoidosta, palveluista ja kuntoutuksesta. Kokemustoimijoiden hyödyntäminen luo mahdollisuuden vaikuttaa syventää tulevien ammattilaisten osaamista erilaisista sairauksista.

Kokemustoimija voi pitää omaan kokemustietoonsa pohjaavan alustuksen tai osallistumaan muulla tavoin tulevien ammattilaisten opetukseen. Koulutuksia voidaan pitää myös verkkovälitteisesti.

Kokemustoimijat ovat kouluttaja tehtävään ja he haluavat lisätä omalla osaamisellaan tietoisuutta erilaisten sairauksien vaikutuksesta ihmisten elämään. Liiton koulutetut kokemustoimivat kykenevä toimimaan yhteistyössä eriasteisten sosiaali- ja terveydenhuollon oppilaitosten kanssa.

 

Liiton kokemustoimijat

Allergia-, iho- ja astmaliitossa on tällä hetkellä mukana 14 kokemustoimijaa, jotka edustavat allergioita, astmaa ja eri ihosairauksia sairastavia sekä vaikean palovamman kokeneita.

Kokemustoimijat toimivat liiton vapaaehtoisina. Toiminnasta ei saa aiheutua kuluja toimijoille itselleen ja periaatteena on, että vähintään matkakulut korvataan. Mahdollisuuksien mukaan voidaan myös maksaa erillinen palkkio, mutta korvausten sopiminen on aina kokemustoimijan ja tilaajan välinen asia.

Liiton kokemustoimijoihin saat yhteyden liiton järjestöasiantuntija Mia Teerikankaan kautta mia.teerikangas@allergia.fi, puh. 050 516 7858. Koulutetut kokemustoimijamme löytyvät myös kokemustoimintaverkosto.fi-sivuston kokemuskouluttajarekisteristä. Rekisteriin käyttöön tarvitaan tunnukset, jotka voi tilata sivustolta.

 

Kiinnostuitko? Olisiko sinulla kiinnostava tarina kerrottavanasi?

Haluaisitko sinä jakaa omaa tarinaasi kokemustoimijana? Hae mukaan uusien kokemustoimijoiden koulutukseen 1.10.2023 mennessä! 

Koulutuksen aikataulu:
Ti 17.10. klo 17.30-19.30 (verkossa)
La 28.10. klo 10.00-16.00 (lähitapaaminen Helsingissä)
To 16.11. klo 17.30-19.30 (verkossa)

+ Oman tarinan esittely ti 28.11. tai ma 4.12.

Lue lisää koulutuksesta ja hae mukaan: https://link.webropol.com/s/kokemustoimijakoulutus2023

 

Voit ottaa myös yhteyttä Mia Teerikankaaseen ja kysyä lisätietoja: mia.teerikangas@allergia.fi

 

Lue lisää: https://kokemustoimintaverkosto.fi/

 

Sivua päivitetty: 19.9.2023