Siitepölyallergian aiheuttajakasvit

Siitepölyallergian aiheuttajakasvit

Siitepölyallergiaa aiheuttavat tyypillisesti muun muassa leppä, pähkinäpensas, koivu ja muut lehtipuut sekä heinät, pujo ja niiden sukulaiskasvit.

Allergiaa aiheuttavat siitepölyhiukkaset ovat kevyitä. Ihmisen limakalvoille päädyttyään niiden sisältämät valkuaisaineet vapautuvat nopeasti ja läpäisevät limakalvoa sekunneissa. Kaikki yleisimmin siitepölyallergiaa aiheuttavat kasvit ovat tuulipölytteisiä. Monista kasveista on todettu vapatuvan jo ennen kukintaa allergeenisia pienhiukkasia, jotka siitepölyhiukkasten tavoin voivat aiheuttaa oireita.

Leppä ja pähkinäpensas ovat kevään ensimmäisiä allergiaoireiden aiheuttajia. Oireita aiheuttaa tervalepän sekä harmaalepän siitepöly, joiden kukinta alkaa maaliskuun puolessa välissä. Lepän siitepölylle herkistynyt saa melkein aina oireita myös koivusta ja pähkinäpensaasta. Pähkinäpensaita esiintyy Suomessa luonnonvaraisena vain lounais- ja etelärannikoilla sekä viljeltynä koristekasvina muualla.

Koivu on Suomessa tavallisin siitepölyallergian aiheuttaja. Oireita aiheuttavat raudus-, hies- ja vaivaiskoivu. Koivun kukinta-aika ajoittuu huhti - kesäkuulle. Tilastojen mukaan koivun siitepölyn runsas kausi tulee lähes joka toinen vuosi. Koivujen kaataminen pihapiiristä on turhaa, sillä koivun siitepöly kulkeutuu kaikkialle. Koivuallergisista 80 - 90 % saa oireita myös lepän ja pähkinäpensaan siitepölyistä.

Muut lehtipuut (haapa, poppeli, pajut, vaahtera, saarni, lehmus, tammi ja jalavat) aiheuttavat oireita vain harvoille.  Suomessa kasvavien havupuiden (kuusi, mänty, kataja) siitepölymäärät ovat suuria, mutta allergia hyvin harvinaista.

Lehtipuuallergia ei rajoitu vain siitepölyyn. Oireita voi saada myös koivun mahlasta tai tuoreesta koivuvihdasta.

Heinäkasveista ainakin 40 lajia tuottaa allergisoivaa siitepölyä. Heinäallerginen saa oireita niistä kaikista. Kukintakausi voi alkaa jo toukokuun lopulla ja jatkuu elokuun loppuun. Suurin osa heinistä aloittaa kukintansa juhannuksen alla, ja heinäkuu on sen takia heinäallergiselle pahin aika.

Viljakasveista ruis on tuulipölytteinen. Se kukkii juhannuksen tienoilla. Heinäallergiset saavat oireita rukiin siitepölystäkin ristiallergian kautta (syötynä ruis ei aiheuta oireita heinäallergiselle). Muut viljakasvit ovat itsepölytteisiä eli pölytys tapahtuu umpinaisessa kukassa, eivätkä ne aiheuta oireita.

Pujo eli maruna kasvaa teiden varsilla ja joutomailla rikkakasveina. Pujon siitepöly ei lennä kovin pitkälle. Siksi allergiaoireita tulee yleensä vain kasvuston läheisyydessä. Kukinta alkaa Etelä-Suomessa heinäkuun puolivälin tuntumassa. Pujo kuuluu asterikasveihin (mykerökukkaisiin). Niihin kuuluvat myös mm. päiväkakkara ja voikukka, ja niiden siitepölyssä on samoja allergeeneja kuin pujossa. Pujo kannattaa kitkeä pihapiiristä ja koulujen sekä päiväkotien läheisyydestä hyvissä ajoin ennen kukintaa, heinäkuun alkuviikkoina.

Pujon sukulaiskasvit ketomaruna ja marunatuoksukki aiheuttavat oireita useimmille pujoallergisille. Ketomaruna kukkii Etelä- ja Keski- Suomen kuivilla hiekkamailla pari viikkoa myöhemmin kuin pujo ja se pidentää pujoallergisen oirekautta. Marunatuoksukki on uusi tulokas Suomessa. Sitä kasvaa lähinnä lintulautojen läheisyydessä, sillä se on tullut meille ulkomailta lintujen ruoaksi myytävien siemenien mukana. Kasvaakseen kukintavaiheeseen tämä kasvi tarvitsee lämpimän kesän, ja sittenkin se kukkii vasta syyskuussa. Tuoksukkiallergia on yleistä Etelä-Euroopassa sekä Yhdysvalloissa.

Ulkomailla siitepölyallergiaa aiheuttavat muutkin lajit kuin Suomessa. Välimeren maissa allergiakasveihin kuuluvat mm oliivipuu, sypressi, plataani ja tuoksukki. Allergian kehittyminen näille kasveille vaatii useamman vierailun Välimeren maissa. Siitepölykausi on siellä kaiken kaikkiaan huomattavasti pitempi kuin meillä. Euroopan siitepölytilanteesta tarkempaa tietoa osoitteessa www.polleninfo.org.

Homeitiöitä on ulkoilmassa koko lumettoman kauden ajan. Niitä on ilmassa heti lumen sulamisen ja maan kuivahtamisen jälkeen sekä etenkin loppukesällä heinäkuun loppupuolelta lumen tuloon saakka. Homeitiöt saattavat aiheuttaa samankaltaisia oireita kuin siitepölyn allergeenit. Tärkeimmät homesienisuvut ovat Cladosoprium ja Alternaria. Suomalaista oireilevia lienee noin 1 - 2 %. Allergisten määrää ei tunneta tarkkaan, koska luotettavia testiaineita ja -menetelmiä ei ole. 

Puutarhan ja kasvihuoneiden kukat ovat suurimmaksi osaksi hyönteispölytteisiä eivätkä aiheuta suurimalle osalle oireita. Allergiaa kehittyy, jos altistuminen on jatkuvaa kuten esimerkiksi puutarhatyöntekijöillä tai floristeilla. Kedoilta ja niityiltä poimitut kukat sen sijaan aiheuttavat oireita, koska kukissa on tuulipölytteisten kasvien siitepölyä.

Sivua päivitetty: 20.12.2022