Astmaa sairastava päivähoidossa ja koulussa

Astmaa sairastava päivähoidossa ja koulussa

Saumaton yhteistyö ja tiedonkulku on välttämätön vanhempien ja päiväkodin, koulun sekä harrastuspaikan välillä.

Saumaton yhteistyö ja tiedonkulku ovat välttämättömiä vanhempien ja päivähoidon, koulun sekä harrastuspaikan välillä. Jatkuvaa lääkintää vaativat lapsen sairaudet (esimerkiksi astma tai yliherkkyys ruoka-aineille tai hyönteisten pistoille) sekä ohjeet lääkitykseen tulee kirjata lapsen varhaiskasvatussuunnitelmaan, jonka sisältö sovitaan yhdessä huoltajien, varhaiskasvatuksen henkilöstön ja lapsen hoidosta vastaavan lääkärin (tai lääkärin valtuuttaman muun terveydenhuollon ammattihenkilön) kanssa.

Jos lapsella on hengitystietulehdus, lasta ei tule viedä päivähoitoon tai kouluun. Suurin osa akuuteista oireista liittyy hengitystietulehduksiin, jolloin astman pahenemisvaihetta lääkitään kotona lääkärin ohjeiden mukaan. Astmalääkettä annetaan päivähoidossa yleensä vain poikkeustapauksissa eli yleensä silloin, jos lapselle tulee yllättäen tarve avaavalle lääkkeelle. Astmaa sairastava lapsi voi alkaa oireilla esimerkiksi retkillä, peleissä ja leikeissä. Vanhempien tehtävä on kertoa lapsen kanssa toimiville aikuisille millaisissa tilanteissa ja millaisiin oireisiin lääkettä annetaan ja opastaa käyttämään lääkelaitetta tilanjatkeineen.

Koulussa lapsella tulee olla aina mukanaan keuhkoputkia avaava lääke, jos oireet ilmaantuvat esimerkiksi liikuntatunnilla tai pakkassäässä. Alaluokilla lapsi saattaa tarvita tukea lääkkeen ottamisessa, mutta yleensä lapsi suoriutuu tästä jo itsenäisesti. Koululaisen lääkemuoto on yleensä jauhemainen lääke, joka on helppo ottaa oireiden ilmaantuessa. Kovalla pakkasella on syytä harkita vaihtoehtoista liikuntamuotoa, joka ei rasita hengitysteitä niin kovasti. Siitepölykaudella siitepölyallergisen lapsen astmaoireet voivat pahentua ulkoliikunnan yhteydessä. joillekin lapsille saattaa tulla oireita myös käsityötunneilla, etenkin puukäsityössä puupöly voi ärsyttää keuhkoputkia.

Lataa tulostettava ohje päivähoitoon tai kouluun (PDF)

Lue artikkeli: Tiedonkulku on tärkeää, kun astmalapsi aloittaa koulun

Sivua päivitetty: 9.2.2023