Mitä tietoa etsit?
Astmaa sairastava päivähoidossa ja koulussa

Astmaa sairastava päivähoidossa ja koulussa

Saumaton yhteistyö ja tiedonkulku on välttämätön vanhempien ja päiväkodin, koulun sekä harrastuspaikan välillä.

Jos lapsella on hengitystietulehdus, lasta ei tulisi viedä päivähoitoon. Suurin osa akuuteista oireista liittyy hengitystietulehduksiin, jolloin astman pahenemisvaihetta lääkitään kotona lääkärin ohjeiden mukaan.  

Astmalääkkeen antaminen päivähoidossa on poikkeus, jolloin tarvitaan keuhkoputkia avaavaa lääkettä oireiden helpottamiseksi. Astmaa sairastava lapsi alkaa joskus oireilla esimerkiksi retkellä hevostallille tai peleissä ja leikeissä. Vanhempien tehtävä on kertoa päiväkodin hoitajille millaisissa tilanteissa ja millaisiin oireisiin lääkettä annetaan ja opastaa käyttämään lääkelaitetta tilanjatkeineen.

Koulussa lapsella tulee olla aina mukanaan keuhkoputkia avaava lääke, jos oireet ilmaantuvat esimerkiksi urheilutunnilla tai pakkassäässä. Alaluokilla lapsi saattaa tarvita tukea lääkkeen ottamisessa, mutta yleensä hän suoriutuu tästä jo itsenäisesti. Koululaisen lääkemuoto on yleensä jauhemainen lääke, joka on helppo ottaa oireiden ilmaantuessa.

Kovalla pakkasella on syytä harkita vaihtoehtoista liikuntamuotoa, joka ei rasita hengitysteitä niin kovasti. Astmaa sairastava voi saada oireita yli 6 asteen pakkasessa. Siitepölykaudella oireet voivat myös pahentua ulkoliikunnan yhteydessä, jos lapsi on myös siitepölyallerginen. Joillekin lapsille saattaa tulla oireita myös käsityötunneilla, etenkin puukäsityössä puun pöly voi ärsyttää keuhkoputkia.

Lataa tulostettava ohje päivähoitoon tai kouluun (PDF)

Lue artikkeli: Tiedonkulku on tärkeää, kun astmalapsi aloittaa koulun

Sivua päivitetty: 24.1.2020