Muut ruuan aiheuttamat oireet

Muut ruuan aiheuttamat oireet

Ruoka voi aiheuttaa oireita, vaikka kyse ei olisi allergiasta. Esimerkiksi laktoosi-intoleranssi, keliakia ja toiminnalliset vatsavaivat sekoitetaan usein allergiaan.

Laktoosi-intoleranssi

Laktoosi-intoleranssi sekoitetaan usein maitoallergiaan, vaikka kyseessä on perinnöllinen taipumus maitosokeria pilkkovan laktaasientsyymin vähyyteen, hypolaktasiaan. Vajaalla viidesosalla suomalaisista on laktoosi-intoleranssi, jossa maitosokeri, laktoosi, aiheuttaa laktaasientsyymin vähäisyyden takia ripulia, ilmavaivoja ja vatsakipuja. Laktoosi-intoleranssi kehittyy yleensä kouluiässä, joskus vasta aikuisena.
 

Keliakia

Keliakia on eri asia kuin vilja-allergia, sillä kyseessä on autoimmuunisairaus. Vehnän, rukiin ja ohran sisältämä gluteeni aiheuttaa ohutsuolen limakalvolla tulehdusreaktion ja vaurioittaa suolinukkaa. Tämä häiritsee ravintoaineiden imeytymistä ja aiheuttaa lähinnä suolioireita: ripulia, löysiä ulosteita, ylävatsan turvotusta ja ilmavaivoja. Keliakia voidaan diagnosoida verikokeella ja tähystystutkimuksella. Keliakia on elinikäinen ja hoitona on pysyvästi gluteeniton ruokavalio, jossa vältetään vehnää, ruista ja ohraa.

Lue lisää Keliakialiiton sivuilta
 

Toiminnalliset vatsavaivat

Toiminnalliset ruoansulatuskanavan vaivat muodostavat todellisen haasteen ruoka-allergian diagnostiikassa. Niitä esiintyy ajoittain yli puolella länsimaiden väestöstä. Vaivoja ovat mm. palan tunne kurkussa, ruoan tarttuminen ruokatorveen, refluksitauti, polte rintalastan takana, ylävatsakivut, nopea täyttymisen tunne, röyhtäily, ajoittainen ripuli tai ummetus, ilmavaivat, alavatsakivut, kipu peräsuolessa ulostamisen yhteydessä, sen jälkeen tai välillä.

Vaikka ruoansulatuskanava toimisi poikkeavalla tavalla, kyseessä ei aina ole sairaus. Diagnoosi perustuu oirekyselyyn ja sairauksien poissulkemiseen.
 

Ärtyneen suolen oireyhtymä (IBS)

Ärtyneen suolen oireyhtymässä ruoka-allergiat eivät ole merkittävä tekijä, vaikka monet sairastuneet kokevat hyötyvänsä ruokavalion rajoituksista. Ärtyvä suoli on pikemminkin ominaisuus. Siitä syntyviä vaivoja on joka kolmannella naisella ja joka viidennellä miehellä.

Oireina on vatsan turvotusta sekä eri puolilla vatsaa tuntuva kipu. Suolen toiminnassa on usein muutoksia: välillä löysää ulostetta ja välillä ummetusta. Oireet saattavat laantua päivän mittaan ja välillä vaivata enemmän. Oireet voivat kadota viikoiksikin ja sitten palata taas. Vaivasta kärsivät osaavat tavallisesti tunnistaa ruoan tai ruoat, joista oireet, joita on keskimäärin neljä henkilö kohden, laukeavat. Syitä oireiluun ei tunneta. Stressi, hermostuneisuus, masennus ja muut henkiset tekijät voivat laukaista tai pahentaa oireita. Yksinkertaisin hoito on välttää oireita aiheuttavia ruokia.

Lue lisää Ärtyvän suolen oireyhtymästä Terveyskirjaston sivuilta
 

Histamiini-intoleranssi

Histamiini-intoleranssi -nimitys on yleisessä käytössä, mutta sen olemassaolosta ei ole nykytiedon valossa luotettavaa näyttöä. Tutkimustulokset altistuskokeista ovat ristiriitaisia, ja siksi ei voida varmasti sanoa, aiheuttavatko histamiinia sisältävät ruoat joillekin allergiatyyppisiä oireita. Tiedot ruokien sisältämästä histamiinin määrästä ovat hyvin ristiriitaisia, ja pätevä tieto aiheesta puuttuu.
 

Trehaloosi

Trehaloosin eli sienisokerin imeytymishäiriö aiheuttaa laktoosi-intoleranssin kaltaisia oireita: ripulia, ilmavaivoja ja vatsakipuja. Suolistosta puuttuu sienisokeria pilkkova trehaloosientsyymi. Sienissä sienisokeria on vaihtelevasti, ja oireet alkavat sienten syömisen jälkeen vaihtelevasti 15 minuutista pariin tuntiin mennessä. Suomalaisista 1-2 prosenttia on trehaloosi-intolerantteja, ja usein heistä useimmat myös laktoosi-intolerantteja.

Sivua päivitetty: 5.12.2022