Anafylaksian hoito

Anafylaksian hoito

Anafylaksian ainoa tehokas hoito on adrenaliini lihakseen annettuna. Adrenaliinia pitää antaa heti, kun anafylaksian oireet tunnistetaan.

Adrenaliini annostellaan painon mukaan (0,01 mg/kg). Tämä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi 15 kg painavalle annetaan 150 µg, 30 kg painavalle 300 µg ja 50 kg painavalle 500 µg adrenaliinia. Lääkäri voi kuitenkin määrätä isomman tai pienemmän annoksen arvioituaan huolellisesti potilaan tilanteen. Alle 15 kg painavalle lapselle hoidosta vastaava lääkäri määrää sopivan adrenaliiniannoksen.

Esitäytettyjä adrenaliiniruiskeita on Suomessa markkinoilla tällä hetkellä kolme valmistetta.

Suomessa saatavilla olevat adrenaliiniruiskeet ovat nimeltään Emerade, Epipen ja Jext. Annostelu riippuu potilaan painosta.

Jos potilaan oireet eivät rauhoitu nopeasti, on annettava uusi adrenaliiniannos 5-10 minuutin sisällä. Kannattaa huomioida, että noin 20-30 % potilaista tarvitsee enemmän kuin yhden adrenaliiniannoksen.

Huonossa tasapainossa oleva astma sekä sydän- ja verisuonisairaudet lisäävät anafylaksian vaarallisuutta. Adrenaliinin antamisen jälkeen hoitoa voi tarvittaessa täydentää avaavalla astmalääkkeellä, antihistamiinilla ja kortisonitableteilla. Antihistamiinit tai suun kautta annettavat kortisonit eivät kuitenkaan ole yksinään riittävän tehokkaita lääkkeitä anafylaksian hoidossa. Hoitona on annettava aina ensin adrenaliinia, sitten vasta muita lääkkeitä. 

Adrenaliinin vaikutus alkaa välittömästi, antihistamiinin vaikutus on parhaimmillaan vasta noin tunnin kuluttua, ja kortisonin vaikutus alkaa vasta useiden tuntien kuluttua. Kortisonia annetaan tarvittaessa vaimentamaan mahdollisia myöhäisreaktioita.

Katso ohjevideo: Adrenaliini-injektorin käyttö

Sivua päivitetty: 20.12.2022