Historiaa

Historiaa

Järjestömme täytti 50 vuotta vuonna 2019. Allergialiiton perustamiskokous pidettiin Allergiasairaalan luentosalissa vuonna 1969.

Allergialiitto perustettiin Helsingissä vuonna 1969. Samana vuonna perustettiin myös Allergia-lehti. Vuonna 1994 liiton nimi muutettiin Allergia- ja Astmaliitoksi. Lehti seurasi muutosta nimellä Allergia & Astma.

Uusi merkittävä muutos tehtiin vuonna 2017. Tuolloin Iholiiton toiminta yhdistettiin osaksi Allergia- ja astmaliiton toimintaa. Liiton nimeksi päätettiin Allergia-, Iho- ja Astmaliitto ry, ja lehti sai nimen Allergia, Iho & Astma. Järjestön keskustoimisto sijaitsee Allergiatalolla Helsingissä.

Lataa Allergia-, Iho- ja Astmaliiton 50-vuotis historiikki (PDF, 7MB)

Liiton alkutaival

Vaimonsa vaikean astman takia aktiivi toimittaja Pekka Palola oli kutsunut 9. huhtikuuta 1969 liiton perustamista suunnittelevan ryhmän koolle. Juhlallisen Allergialiiton sopimuskirjan allekirjoittajina olivat filosofian maisteri Kalervo Tamminen, varatuomari Aarne Kesänen, varatuomari Olli Nikkola, rouva Doris Silván ja toimittaja Akseli Valta. Kokouksesta oli estynyt professori Klaus A.J. Järvinen luentonsa vuoksi.

Allergialiitto-Allergiförbundet ry merkittiin yhdistysrekisteriin 25.4.1969. Allergialiiton säännöt käsiteltiin liiton ensimmäisessä kokouksessa 29.4.1969, jolloin paikalla oli 83 osanottajaa. Kokouksessaan 20.5.1969 liitto valitsi puheenjohtajakseen maisteri Kalervo Tammisen ja hallituksen jäseniksi varatuomari Aarne Kesäsen, professori Zaida Eriksson-Lihrin, varatuomari Olli Nikkolan, hammaslääkäri Niilo Nykäsen, tiedotuspäällikkö Pekka Palolan, rouva Dorin Silvánin ja toimittaja Akseli Vallan. Liiton toiminnanjohtajaksi valittiin toimittaja Pekka Palola.

Liitto perusti lokakuussa 1969 Allergia-lehden, jonka päätoimittajaksi valittiin professori Zaida Eriksson-Lihr. Perustamisestaan saakka lehden päätoimittajana on perinteisesti ollut Iho- ja allergiasairaalan ylilääkäri. Kokeneena sanomalehtimiehenä Pekka Palola lupautui toiminnanjohtajuuden ohella lehden toimittajaksi. Palolalle maksettiin tehtävistä palkkaa 50 markkaa kuukaudessa; ehtona oli, että hän hankkii palkkarahansa itse. Allergialiiton suojelijana oli rouva Tasavallan presidentti Sylvi Kekkonen.

Allergialiiton perusmisen aikoihin 1960-luvun lopulla tutkijat (muun muassa K. ja T. Ishizaka, Japani) vahvistuivat keksinnössään, että allergian taustalla oli immuunireaktio -IgE-vasta-aine. Näytti siltä, että kansantaudin yleisyyden saanut allergia saataisiin kuriin: tehtäisiin IgE-vasta-ainemääritykset ja näin löydettäisiin se ulkoinen limakalvoon tai iholle tunkeutuva vieras valkuainen, joka on syynä allergisiin oireisiin. Kortisonilla saatiin monta henkeä pelastettua astman hoidossa. Optimismi oli huipussaan ja Allergialiiton perustamiselle syntyi otollinen maaperä.

Allergialiiton nimi muutettiin vuonna 1994 Allergia- ja Astmaliitoksi. Myös lehden nimeksi tuli Allergia & Astma.

Lähde: Klaus A.J. Järvinen, Allergia- ja Astmaliitto 30 vuotta, 1999

Sivua päivitetty: 28.10.2020