Usein kysytyt kysymykset

Usein kysytyt kysymykset

Onko kurssille vaikea päästä? 

Vuoden 2023 aikana järjestimme 31 kurssia, joille osallistui yhteensä 577 henkilöä (edellisenä vuonna osallistujia oli 397). Vuoden aikana kursseille haki yhteensä 1068 henkilöä eli kurssille pääsi noin 54 % hakijoista. Hakijamäärät vaihtelevat kurssin kohderyhmästä riippuen. Harvinaisia ihosairauksia sairastavia on Suomessa merkittävästi vähemmän kuin esim. astmaa tai atooppista ihottumaa sairastavia. 
 

Kuinka paljon kursseilla on osallistujia? 

Osallistujien määrässä on pientä vaihtelua riippuen kurssista. Kurssikeskuksissa järjestettäville aikuisten kursseille valitaan hakijoiden joukosta keskimäärin 12–14 osallistujaa. Lapsiperhekursseille mahtuu mukaan noin 6–8 perhettä. Verkkokursseille valitaan hakijoiden joukosta noin 30 kurssilaista. 


Tarvitsenko lääkärintodistuksen? 

Et tarvitse kurssille hakemista varten lääkärintodistusta tai muita lausuntoja. 


Tuleeko kurssille hakeakseen liittyä liiton jäseneksi? 

Kurssit ovat avoimia kaikille, eikä niille hakeakseen tarvitse liittyä jäseneksi. Olet toki tervetullut liittymään myös jäseneksi, löydät lisätietoa jäseneduista ja jäseneksi liittymisestä täältä: Jäsenyys


Paljonko kurssille osallistuminen maksaa? 

Kurssit järjestetään Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskuksen (STEA) tuella ja ne ovat osallistujille maksuttomia. Kurssikeskuksissa järjestettävät kurssit sisältävät täysihoidon ja majoittautumisen kahden hengen huoneessa tai perhehuoneessa. Osallistujat on vakuutettu kurssin ajan. Kurssipaikkaan matkustamisesta aiheutuvat kulut kuuluvat osallistujalle. 

Onko kurssilla mahdollista majoittua yhden hengen huoneeseen?

Yhden hengen huone voidaan myöntää painavasta terveydellisestä syystä erityisen harkinnan mukaan. Tullessaan valituksi kurssille, voi itse tiedustella kurssikeskuksesta yhden hengen huoneen majoitusta omakustanteisesti. Kursseilla majoitutaan kahden hengen huoneisiin, jotta voimme tarjota useammalle henkilölle mahdollisuuden osallistua kurssille.


Miten erityisruokavaliot huomioidaan kursseilla? 

Kurssikeskuksissa ruokaillessasi erityisruokavaliosi on otettu huomioon. Jos tulet valituksi kurssille, sinulle lähetetään erityisruokavaliolomake tai sallittujen ruoka-aineiden lomake täytettäväksi. Tiedot erityisruokavalioista toimitetaan kurssikeskuksen keittiövastaavalle kaksi viikkoa ennen kurssin alkua. Et tarvitse kurssilla omia eväitä, poikkeuksena korvikemaito ja reseptivalmisteet. 


Mitä välineitä tarvitsen verkkokurssille osallistumista varten? 

Verkkokurssit toteutetaan Allergia-, iho- ja astmaliiton verkkokurssialustalla, jossa kurssille osallistuminen tapahtuu helposti internet-selaimella. Kurssille osallistuminen ei siis edellytä asennuksia työpöydälle eikä vaadi selaimen lisäosia. Tarvitset osallistuaksesi vain verkkoyhteyden sekä tietokoneen, tabletin tai älypuhelimen sekä sähköpostiosoitteen, jonka kautta voimme toimittaa sinulle linkin kurssille.


Miten hakemukset käsitellään?

Valintaprosessi käynnistyy kurssin hakuajan päätyttyä. Kurssille haetaan ensisijaisesti sähköisen järjestelmän kautta. Esteettömyyden turvaamiseksi kursseille voi hakea edelleen myös paperisella hakulomakkeella. Hakuajan päätyttyä myös paperiset hakemukset siirretään sähköiseen järjestelmään, jossa hakemukset pisteytetään. 

Pistemäärään vaikuttavat hakulomakkeelle hakijan itse kirjoittamat valintaperusteet: 

  • Ensikertalaisuus - toistamiseen haettaessa on perusteltava uudelleenvalintaa
  • Sairauden aiheuttama terveydellinen, sosiaalinen tai taloudellinen vaikutus arkeen
  • Motivaatio ja sitoutuminen kurssille osallistumiseen
  • Hakijan tavoitteet kurssille ovat kurssin teeman mukaiset

Kurssivalinnoista ilmoitetaan hakijoille henkilökohtaisesti.  


Miten pitkään tietoja säilytetään? 

Kursseille hakeneiden ja valittujen henkilötietoja säilytetään kymmenen vuotta. Lisätietoa henkilötietojen käsittelystä löydät tietosuojaselosteesta: Tietosuojaseloste, kurssit


Jos tarvitsen avustajaa kurssilla, miten toimin? 

Jos sinulle on myönnetty henkilökohtainen avustaja, on sinun mahdollista osallistua kurssille avustajan kanssa. Avustajan rekrytoinnista tulee kuitenkin huolehtia itse. Ilmoitathan avustajan osallistumisesta kurssille jo hakulomakkeella, jotta pystymme huomioimaan avustajan majoittautumisen kurssikeskuksessa. 


Voinko ottaa lemmikin mukaan kurssille? 

Lähtökohtaisesti lemmikkieläimen ottaminen mukaan kurssille ei tiiviin ohjelman vuoksi ole suositeltavaa. Jos lemmikkiä ei voi jättää hoitoon, voi osallistuja itse ottaa yhteyttä kurssikeskukseen ja selvittää lemmikkieläinystävällisen huoneen saatavuutta. On hyvä pitää mielessä, että osallistujilla tai muilla kurssikeskuksen vierailijoilla voi olla eläinallergioita. Hyviä käytänteitä, kuten sovittujen kulkureittien käyttöä, on syytä noudattaa.


Voinko omakustanteisesti ottaa puolison mukaan tai saapua kurssipaikkaan jo ennen kurssin alkua? 

Kurssiohjelma sisältää majoituksen vain kurssin aikana ja kurssille valitulle henkilölle. Mikäli toivot pidempää majoitusaikaa tai haluat ottaa puolisosi mukaan, tulee lisämajoittautumisesta sopia suoraan kurssikeskuksen kanssa. Huomioithan kuitenkin, että kurssin ohjelma on aikataulultaan tiivis ja siihen voivat osallistua vain kurssille valituksi tulleet henkilöt. 


Kurssitoiveet? 

Kaipaatko kurssia jostain tietystä aiheesta? Voit kertoa toiveistasi vastaamalla kyselyyn

Sivua päivitetty: 18.12.2023