Tekstiilit

Tekstiilit

Osa tekstiilikemikaaleista voi aiheuttaa ihoärsytystä ja allergisia reaktioita.

Tekstiilien valmistuksessa käytetään paljon erilaisia kemikaaleja. Suurin ympäristöhaitta ja kemikaalialtistuminen tapahtuvat valmistusvaiheessa. Tuotteiden valmistuksen parissa työskenteleville huolellinen suojautuminen on tärkeää.

Tekstiilien loppukäsittely tehdään mekaanisesti koneilla sekä kemiallisesti erilaisilla jälkikäsittelykemikaaleilla, jotta tuotteelle saadaan haluttuja ominaisuuksia, kuten helppohoitoisuus tai käyttömukavuus. Jälkikäsittelykemikaaleilla voidaan esimerkiksi estää vaatetta rypistymästä tai tehdä tuotteesta likaa ja vettä hylkivä. Lisäksi tuontitekstiileihin, erityisesti kosteudelle herkkiin materiaaleihin, lisätään pitkien kuljetusmatkojen takia kemikaaleja, jotka estävät homeen muodostumista.

Jotkut vaatteiden kemikaalit saattavat aiheuttaa ihoärsytystä tai allergisia reaktioita. Ihoärsytysoireita voi välttää pesemällä uudet vaatteet ennen käyttöä. Tietyt ympäristömerkit tai standardit tekstiilituotteissa kertovat, että ne on tuotettu käyttämällä rajoitetusti haitallisia kemikaaleja. Herkkäihoisen kannattaa harkita sellaisten vaatteiden ostamista, joissa on esimerkiksi Ökö-Tex-standardi 100GOT-standardiEU-ympäristömerkki tai Pohjoismainen joutsenmerkki

Ärsyttäviä tai allergiaa aiheuttavia kemikaaleja voivat olla esimerkiksi formaldehydi, väriaineetkromiyhdisteet tai antimikrobiset aineet kuten biosidit.

Tekstiilien kemikaaleja valvotaan

Vaatteiden turvallisuudesta huolehditaan lainsäädännön avulla. EU:n kemikaalilainsäädäntö rajoittaa haitallisten kemikaalien käyttöä tekstiileissä terveyden suojelemiseksi [1]. Kannattaa huomioida, että EU:n ulkopuolisesta verkkokaupasta tilatut tuotteet eivät välttämättä täytä EU:n turvallisuusvaatimuksia.

Maahantuoja ja myyjä ovat vastuussa tekstiilin turvallisuudesta. Myyjältä saa kysyttäessä tietoa vaatteen mahdollisesti sisältämistä haitallisista kemikaaleista.


Kirjallisuutta:

  1. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (TUKES). Tekstiilien, nahkatuotteiden ja jalkineiden kemikaalit. Saatavilla: https://tukes.fi/tekstiilien-nahkatuotteiden-ja-jalkineiden-kemikaalit

Sivua päivitetty: 22.2.2023