Iktyoosit

Iktyoosit

Iktyoosit ovat ryhmä perinnöllisiä, vaikeusasteeltaan suuresti vaihtelevia ihon sarveistumissairauksia. Monet niistä ovat erittäin harvinaisia.

Erilaisia iktyooseja sekä oireyhtymiä, joissa iktyoosi esiintyy osaoireena, tunnetaan kymmeniä. Iktyoosit eroavat toisistaan oireiltaan ja periytymistavoiltaan. Iktyooseille yhteistä on häiriö ihon sarveistumistapahtumassa. Kun iktyoosi todetaan, pyritään selvittämään sen tarkka muoto.

Suurin osa iktyoosisairauksista on lieviä, eivätkä ne juuri haittaa normaalia elämää. Joukossa on kuitenkin myös vaikeita, elämänlaatuun vaikuttavia iktyoosimuotoja, joissa iho paksuuntuu panssarimaisesti ja hilseilee suomuillen.

Iktyoosin hoito riippuu sen vaikeusasteesta. Iktyoosi ei parane, mutta säännöllisellä hoidolla iho saadaan pysymään suhteellisen hyvässä ja kosmeettisesti tyydyttävässä kunnossa.

Iktyoosi-iholle on usein ominaista herkkyys sekä lämmölle että kylmälle. Iktyoosi voi myös esiintyä osana oireyhtymää, jossa ihomuutos on vain yksi sairauden osaoire.

 

Lisätietoa

Lataa opas: Iktyoosit (PDF) 
Iktyoosit Terveyskylässä
Katso video Terveyskylä-sivustolla: Elämää iktyoosin kanssa

Sivua päivitetty: 8.11.2022