Astma

Astma

Astma on hengitysteiden pitkäaikaisesta tulehduksesta johtuva sairaus.

Astman tyypillisiä oireita ovat yskä, limaneritys, hengityksen vinkuminen ja hengenahdistus. Valtaosa astmaa sairastavista pystyy oikein hoidettuna elämään normaalia, aktiivista arkielämää.

Astma on yleisimpiä pitkäaikaissairauksia niin lapsilla kuin aikuisilla. Väestöstämme noin 10 % sairastaa astmaa. Lisäksi 7 - 9 %:lla on astman kaltaisia oireita, jolloin oireet ilmenevät esimerkiksi flunssan aikana tai siitepölykaudella. Astma voi alkaa missä iässä tahansa, mutta eniten sitä esiintyy lapsilla ja yli 40-vuotiailla. 

Tyypillisesti astma todetaan pitkittyneen hengitystieinfektion jälkeen, kun yskä ei parane. Oireet alkavat yleensä flunssan, fyysisen rasituksen tai allergeenialtistumisen yhteydessä. Oireet ovat yksilöllisiä, ne voivat vaihdella päivästä toiseen ja olla kohtausmaisia.

Astman mahdollisuus selvitetään terveydenhuollossa erilaisten hengitystietutkimusten avulla. Astmatutkimuksiin kuuluu  PEF-puhallusseuranta, spirometriatutkimus, histamiini- tai metakoliinialtistus, rasituskoe sekä allergiatestit ja laboratoriakokeet.

Tukea ja toimintaa

Allergia- ja astmayhdistykset
Kurssit
Vertaistukea
Yhteiskunnan tuet ja palvelut pitkäaikaissairaille

Sivua päivitetty: 23.3.2020