Vyöruusu

Vyöruusu

Vyöruusu on vyömäinen rakkulainen ihomuutos, jossa rakkulat rajoittuvat kehon jompaankumpaan puoliskoon. Rakkulat muistuttavat vesikelloja ja näyttävät yskänrokolta tai vesirokolta.

Yleisimmin vyöruusu esiintyy vartalolla (kyljessä, pakaroissa) ja kasvoilla. Suurimmalla osalla on ihoalueella kipua, vihlomista ja kosketusarkuutta ennen rakkuloiden muodostumista. Rakkulat parantuvat noin kuukauden sisällä, mutta jälkikipu voi jatkua kuukausia rakkuloiden parantumisen jälkeen.

Vyöruusun aiheuttaja

Vyöruusun aiheuttaa vesirokkovirus, joka jää elimistöön piileväksi infektion jälkeen. Virus voi aktivoitua myöhemmin elämän aikana ja siirtyy hermoa pitkin ihoon. Aktivoituminen voi tapahtua oman puolustusjärjestelmän heikentyessä sairauden vuoksi ja korkean iän myötä.

Arviolta 95 %:lla aikuisista on elimistössään vesirokkovirus. Viruksen kantajista noin joka kolmas sairastuu vyöruusuun jossain vaiheessa. Vyöruusun on olemassa rokote, joka vähentää vyöruusun ja jälkikivun riskiä.

Vyöruusun hoitaminen

Voit hoitaa lievän vyöruusun kotona. Kipuun voit ottaa tavanomaisia särkylääkkeitä ja tarvittaessa voit peittää rakkulakohdan kuivalla harsotaitoksella. Rupivaiheessa tai lievän pinnallisen bakteeritulehduksen aikana voit myös kylvettää vyöruusualuetta.

Hakeudu lääkäriin, mikäli vyöruusua on kasvojen alueella, siihen liittyy kovaa kipua tai ihottumareaktio on laaja. Jos oma puolustusjärjestelmäsi on heikentynyt sairauden tai lääkityksen vuoksi, hakeudu aina lääkäriin vyöruusun puhjettua.

Vyöruusun hoitona käytetään viruslääkitystä. Varhain aloitettu lääkehoito nopeuttaa taudista parantumista ja vähentää jälkikipujen esiintymistä.

Neuvontaa

Onko sinulla kysymyksiä vyöruususta, sen hoitamisesta tai ehkäisemisestä? Allergia-, iho- ja astmaneuvontamme neuvoo vyöruusuun liittyvissä kysymyksissä. Katso neuvontamme yhteystiedot ja aukioloajat.

Lisätietoa

Lataa tulostettava Vyöruusu-opas.

Artikkeli vyöruususta [pdf-tiedosto]

Sivua päivitetty: 9.6.2023