Astma ja matkustaminen

Astma ja matkustaminen

Astma ei rajoita matkustelua, kunhan varataan riittävästi lääkkeitä mukaan myös pahenemisvaiheen varalta.

Matkustus ei ole astman suhteen rajoittava tekijä, kun astma on hyvässä hallinnassa. Lämpimissä maissa moni astmaa sairastava kokee voivansa paremmin, koska lämmin ja kostea ilma tekee hyvää hengitysteille. 

Ulkomailla siivouksen taso ja ilmanlaatu eivät ole aina samalla tasolla kuin Suomessa. Majoituksen taso, esimerkiksi kokolattiamatot ja ilmastointi, kannattaa tarkistaa etukäteen. Kannattaa selvittää, löytyykö majoituskohteesta allergiaystävällisiä tai savuttomia huoneita. 

Mietittäessä sopivaa matkakohdetta kannattaa selvittää kyseisen paikan ilmanlaatu ja mahdollinen siitepölytilanne. Ulkomaiden siitepölytietoja löytyy hakemalla internetistä hakusanalla World Pollen Calender sekä osoitteesta www.polleninfo.org.

Ennen matkaa tulee varmistaa, että astmalääkkeitä on riittävästi ja ne ovat voimassa. Jos sinulla tai lapsellasi on lisäksi allergioita, myös allergialääkkeiden riittävyys matkalla on syytä varmistaa. Lääkkeet tulee olla alkuperäispakkauksissa ja reseptit tulee olla mukana. Matkan aikana ne on hyvä säilyttää käsimatkatavaroissa lennon ajan. Matkalla voi tulla erilaisia ärsykkeitä, jotka voivat aiheuttaa astma- ja allergiaoireita ja siksi on hyvä varautua ylimääräiseen lääketarpeeseen. Joskus voi olla tarpeen ottaa mukaan lääkärintodistus englanniksi tai kohdemaan kielelle käännettynä.

Myös matkakohteen sairaanhoitopalveluista kannattaa ottaa selvää etukäteen.

Sivua päivitetty: 9.2.2023