Luontorasteja

Tältä sivulta löydät ideoita ja materiaalia, joita voit käyttää omissa luontoliikuntatapahtumissasi. Materiaali on vapaasti kaikkien käytettävissä.

Vinkkejä luontorastien pystytykseen

Astmarastit

 

Tulosta ja hyödynnä lasten astma -rastit. Astmarastit on laaja tietopaketti astman hoitoon ja astman kanssa elämiseen. Jokaisella rastilla on myös puuhatehtävä. Rastirata on suunnattu koko perheelle.

Rastit ovat saatavilla suomeksi och på svenska.

Tonttupolku pimenevien iltojen iloksi

Syksy ja talvi ovat hyviä aikoja liikkua luonnossa. Älä anna pimeyden masentaa vaan käytä sitä hyväksi. Erilaiset heijastinpolut tai kynttiläreitit vaativat hieman viitseliäisyyttä, mutta tuottavan iloa ja elämyksiä osallistujille.

Joulun lähestyessä tonttupolku (PDF) innostaa koko perheen liikkumaan luontoon. Material på svenska tomtestigen_swe (PDF) Käytä liiton valmista materiaalia tai tee omat rastisi.

     

 

Hyvinvointirastit sopivat joka vuodenaikaan

Hyvinvointirastien(PDF) tarkoituksena on aktivoida ihmisiä liikkumaan luonnossa. Rasteja voi käyttää ympäri vuoden joko tapahtumissa tai pidempiaikaisena rastiratana jonkun suositun ulkoilureitin varrella. Rastit kannattaa kiinnittää sellaiseen paikkaan, jossa ihmiset pääsevät niitä helposti tekemään. Rastien avulla voimme myös mainostaa yhdistyksemme toimintaa ja innostaa ihmisiä liittymään mukaan. Rastit ovat kaikkien vapaasti käytettävänä. Muista kysyä lupa maanomistajalta rastien pidempiaikaiseen kiinnitykseen.

 

Luontoliikuntabingo antaa ideoita yhteiseen tekemiseen

Luontoliikuntabingon (PDF)  tavoitteena on innostaa ihmisiä ulkoilemaan ja kokeilemaan matalan kynnyksen luontoliikuntalajeja. Kokeile rohkeasti bingokortin tarjoamia aktiviteettejä ja edistät samalla terveyttäsi ja hyvinvointiasi. Bingokortin aktiviteettejä voi tehdä myös yhdessä yhdistyksen kanssa.

 

Lisätietoa materiaalista: paula.lehtomaki@allergia.fi

 

Liikunnalliset luontorastit

Liikunnalliset luontorastit tarjoavat oivan materiaalin niin tapahtumiin kuin yksittäin kuljettavaksi poluksi. Luontorasteja voi käyttää joko niin, että vastauksen voi tarkistaa kortin takaa, tai vastaukset voivat olla kootusti maalissa. Rastien tehtäviin vastataan liikkumalla kortin ohjeiden mukaan, mutta pakettiin kuuluu myös vastauslomake. Sitä voi käyttä, jos osallistujia halutaan palkita rastien suorittamisesta.

Tulosta liikunnalliset luontorastit, oikeat vastaukset -lomake, vastauskuponki osallistujille

 

Voihan astma! -rastit

Voihan astma! -rasteille on koottu tietoa astman hoidosta. Lisäksi rasteilla on hyvinvointirasteilta tuttuja luontoliikuntatehtäviä. Rastit on alunperin luotu vuoden 2021 teemaviikolla.

Tulosta Voihan astma -teemarastit

 

Metsäkuntopiiri ja vinkkejä luontoliikunnan toteuttamiseen

Metsä tarjoaa hyvän paikan erilaisiin lihas- ja liikkuvuusharjoitusten tekoon.

Tästä oppaassa saat vinkkejä niin alkulämmittelyyn kuin erilaisten kuntopiirien vetämiseen luonnossa. Opas (pdf) on Metropolian fysioterapeuttien opinnäytetyö. Oppaan sisällöistä on tehty myös valmiit tehtäväkortit metsäkuntopiirin vetämisiin.

Ruoka-allergiarastit

Hyödynnä myös Pirkanmaan Allergia- ja astmayhdistyksen ja Erimenu.fi-palvelun tekemät Ruoka-allergiarastit.

Sivua päivitetty: 24.8.2022