Astman hoito

Astman hoito

Astmaa hoidetaan yleisimmin keuhkoihin hengitettävillä lääkkeillä eli inhalaatiolääkkeillä.

Astman hoidossa ensisijainen lääke on astmatulehdusta hoitava kortisonipohjainen lääke, jota käytetään yleensä säännöllisesti joka päivä. Kortisonipohjaisen lääkkeen vaikutus alkaa hitaasti eli vasta reilun viikon säännöllisen käytön jälkeen.

Tämän lisäksi astmaa sairastavalla on oltava tarvittaessa otettava, keuhkoputkia avaava,lyhytvaikutteinen lääke. Avaavaa lääkettä kutsutaan myös kohtauslääkkeeksi. Lääkkeen vaikutus alkaa minuuteissa, mutta se ei hoida astmatulehdusta. Avaavaa lääkettä kannattaa pitää aina mukana oireiden varalta.

Hengitettäviä astmalääkkeitä on erilaisia: sumutemaisia ja jauhemaisia. Minkä tahansa astmalääkkeen tehon varmistamiseksi oikea hengitystekniikka on ensiarvoisen tärkeä sekä lääkkeen tehon vahvistamiseksi että sivuvaikutusten välttämiseksi. Ikääntyvillä ihmisillä astmalääkitystä voidaan joutua muuttamaan, jos hengitysvoimakkuus on heikentynyt.

Pahenemisvaiheessa astman oireet lisääntyvät, ja avaavaa lääkitystä on silloin syytä lisätä hoitavan lääkärin antaman omahoito-ohjeen mukaisesti..

Jos lyhytvaikutteista avaavaa lääkettä tarvitaan usein säännöllisen tulehdusta hoitavan lääkkeen lisäksi, voidaan hoitavaan kortisonilääkitykseen lisätä pitkävaikutteinen avaava lääke tai ottaa käyttöön näiden lääkkeiden yhdistelmä eli niin sanottu yhdistelmälääke.

Astmaa voidaan hoitaa myös tablettilääkkeellä (leukotrieenireseptorien salpaaja), kun astma on lievää tai kun tarvitaan tehostusta astmalääkitykseen.

Vaikean astman hoitoon saatetaan käyttää biologisia lääkkeitä. Biologinen lääke on niin sanottu täsmälääke, jolloin lääkkeen vaikutus kohdistuu tiettyyn elimistön rakenteeseen. Hoito toteutetaan pistoshoitona.

Astman hoidon seuranta on toteutetaan yleensä vuosittaisilla kontrollikäynneillä lääkärin tai astmahoitajan vastaanotolla. Astmassa korostuu omahoidon merkitys.

Katso video: Otatko astmalääkkeesi oikein?

Sivua päivitetty: 9.2.2023