Astman hoito

Astman hoito

Astmaa hoidetaan yleisimmin keuhkoihin hengitettävillä lääkkeillä eli inhalaatiolääkkeillä.

Astman hoidossa ensisijainen lääke on astmatulehdusta hoitava kortisonipohjainen lääke, jota käytetään yleensä säännöllisesti joka päivä. Kortisonipohjaisen lääkkeen vaikutus alkaa hitaasi eli vasta reilun viikon säännöllisen käytön jälkeen.

Tämän lisäksi astmaa sairastavalla on tarvittaessa otettava, keuhkoputkia avaava,lyhytvaikutteinen lääke. Avaavaa lääkettä kutsutaan myös kohtauslääkkeeksi. Lääkkeen vaikutus alkaa minuuteissa, mutta se ei hoida astmatulehdusta.  Avaavaa lääkettä tulee kuljettaa aina mukana oireiden varalta.

Jos lyhytvaikutteista avaavaa lääkettä tarvitaan usein säännöllisen tulehdusta hoitavan lääkkeen lisäksi, voidaan hoitavaan kortisonilääkitykseen lisätä pitkävaikutteinen avaava lääke tai ottaa käyttöön näiden lääkkeiden yhdistelmä eli niin sanottu yhdistelmälääke.

Astmaa voidaan hoitaa myös tablettilääkkeellä (leukotrieenireseptorien salpaaja), kun astma on lievää tai kun tarvitaan.

Vaikean astman hoitoon saatetaan käyttää biologisia lääkkeitä. Biologinen lääke on niin sanottu täsmälääke, jolloin lääkkeen vaikutus kohdistuu tiettyyn elimistön rakenteeseen. Hoito toteutetaan pistoshoitona.

Katso video: Otatko astmalääkkeesi oikein?

Sivua päivitetty: 24.1.2020