Herkkäihoisen pyykinpesu

Herkälle iholle sopivat yleensä hajusteettomat ja väriaineettomat pyykinpesu- ja huuhteluaineet. Herkkäihoisen kannattaa varmistaa, että pesuaine huuhtoutuu kunnolla pois vaatteista.

Allergiatunnuksen saaneet pesuaineet ovat hajusteettomia, eikä niissä ole käytetty yleisesti ärsyttäviä, herkistäviä tai allergisoivia aineita.

Allergisen kannattaa tarkistaa pyykinpesuaineen ainesosaluettelosta, ettei tuote sisällä ainetta, jolle allergia on todettu. Täydellinen ainesosaluettelo löytyy pesuainevalmistajan verkkosivuilta. Verkkosivujen osoite on ilmoitettu pesuainepakkauksessa.

Vaatteen silittäminen ja mankelointi tasoittaa karheita kuituja, jolloin vaate tuntuu pehmeämmältä ihoa vasten. Jos iho on hyvin herkkä, kannattaa ihoa kanssa kosketuksissa olevissa vaatteissa suosia pehmeitä tekstiilejä, kuten silkkiä ja puuvillaa, ja välttää karheita kuituja, kuten villaa, akryyliä ja pellavaa.

Herkälle iholle on tärkeää, ettei vaatteisiin jää pesuainetta. Pyykkikonetta ei saa täyttää liian täyteen, koska silloin pesuaine ei huuhtoudu pois kunnolla. Joskus lisähuuhtelu voi olla tarpeen.

Jotkut vaatteiden valmistuksessa käytetyt kemikaalit saattavat aiheuttaa ihoärsytysoireita tai allergisia reaktioita. Siksi uudet vaatteet kannattaa pestä ennen ensimmäistä käyttökertaa. EU:n ulkopuolisesta verkkokaupasta tilatut tuotteet eivät välttämättä täytä EU:n turvallisuusvaatimuksia. Ne saattavat sisältää EU:ssa kiellettyjä aineita. Tietyt ympäristömerkit tai standardit tekstiilituotteissa kertovat, että ne on tuotettu käyttämällä rajoitetusti haitallisia kemikaaleja. Herkkäihoisen kannattaa harkita sellaisten vaatteiden ostamista, joissa on esimerkiksi Ökö-Tex-standardi 100GOT-standardiEU-ympäristömerkki tai Pohjoismainen joutsenmerkki

Pyykin käsinpesussa on tärkeää noudattaa nimenomaan käsinpesuun tarkoitettua annosteluohjetta. Jos iho on vaurioitunut tai herkkä, kannattaa käyttää suojakäsineitä.

Vinkit herkkäihoisen pyykinpesuun 

  • Pese uudet vaatteet aina ennen käyttöönottoa  
  • Käytä hajusteettomia ja väriaineettomia pesuaineita 
  • Annostele pyykinpesuaine ohjeen mukaan
  • Älä täytä konetta liian täyteen  
  • Käytä lisähuuhtelua 
  • Silitä tai mankeloi tekstiilit 

Sivua päivitetty: 20.2.2023