Pyykinpesuaineen valinta

Herkkäihoiselle sopivia pyykinpesuaineita on sekä nestemäisessä että jauhemaisessa muodossa. Pyykinpesuainetta ei kannata valita pelkästään olomuodon perusteella, vaan kannattaa huomioida vaatteen väri ja materiaali.

Pyykinpesuaineita on saatavilla useissa eri muodossa – nestemäisenä, jauhemaisena ja annostabletteina.

Suurin osa pyykinpesuaineista on nestemäisessä muodossa. Nestemäinen pesuaine on yleensä helpompi annostella ja käyttää. Se myös liukenee ja huuhtoutuu nopeammin, jolloin pyykin pesuainejäämiä on helpompi välttää. Jauhemainen pyykinpesuaine saattaa pöllytä, joten astmaatikon ja allergisen kannattaa olla annostelussa varovainen. Allergiatunnuksen saaneet jauhemaiset tuotteet ovat suurirakeisina mahdollisimman vähän pölyäviä.

Annostabletti on valmistettu vesiliukoiseen kuoreen, joka liukenee veteen ja vapauttaa pesuaineen pesukoneeseen. Kädet kannattaa pestä käsittelyn jälkeen, sillä käsiin voi irrota kuoren kemikaaleja, etenkin jos kädet ovat kosteat.

Pyykinpesuaineen valinnassa kannattaa huomioida tekstiilin väri ja materiaali.

Valkopesuaineet sisältävät valkaisuaineita tai optisia kirkasteita, jotka auttavat säilyttämään valkoiset ja vaaleat vaatteet vaaleina. Kirjopesuaineet eivät sisällä värejä haalistavia valkaisuaineita ja sopivat siksi värillisille ja tummalle pyykille. Hienopesuaineissa ei ole käytetty entsyymejä, jotka voisivat vaurioittaa villan ja silkin kuitujen rakennetta.

Sivua päivitetty: 9.2.2023