Mitä tietoa etsit?

Pyykinpesuaineen koostumus

Likaa on monenlaista, joten pesun aikana tarvitaan erilaisia kemiallisia reaktioita. Omat pesevät ainesosansa tarvitaan erilaisille likamolekyyleille, kuten kuten hien proteiineille tai rasvatahroille.

Pinta-aktiiviset aineet eli tensidit  

Pinta-aktiiviset aineet eli tensidit irrottavat likaa tekstiileistä. Tensidimolekyylit koostuvat kahdesta erilaisesta osata: molekyylin toinen pää (rasvahakuinen) tarttuu likaan, ja toinen (vesihakuinen) veteen. Näin tensidit pystyvät tarttumaan rasvaan ja samalla irrottamaan sen veden mukana pois.  

Lisäksi tensidit pienentävät veden pintajännitystä, jolloin vesi pääsee paremmin vaatteiden sisälle ja pesuteho paranee. Pesutehon parantamiseksi erilaisia tensidejä käytetään seoksina. 

Lue lisää tensideistä Kosmetiikka- ja hygieniateollisuus ry:n verkkosivuilta.

Entsyymit  

Entsyymit ovat aineita, jotka hajottavat valikoivasti likaa. Tietty entsyymi pilkkoo vain yhden tyyppistä likaa, kuten proteaasi-entsyymi proteiineja, amylaasi-entsyymi tärkkelystä ja lipaasi-entsyymi rasvoja. Tästä syystä pyykinpesuaineissa käytetään yleensä erilaisia entsyymejä.  

Entsyymien pitoisuudet pyykinpesuaineissa ovat hyvin pieniä, mutta ne parantavat merkittävästi pyykinpesuaineen pesutehoa. Ne mahdollistavat lian poistamisen alhaisissa lämpötiloissa ja pienellä määrällä pesuainetta.

Vaahdonsäätelijät 

Vaahdonsäätelijöillä hillitään liiallista vaahdon muodostumista pesussa. Liiallinen vaahtoaminen häiritsee pesua muun muassa vaikeuttamalla huuhtelua. 

Vedenpehmentäjät  

Vedenpehmentäjät sitovat veden kovuustekijöitä kuten kalsium- ja magnesiumsuoloja. Veden kovuustekijät reagoisivat muuten pyykinpesuaineiden ainesosien kanssa ja heikentäisivät pesutapahtumaa. 

Säilöntäaineet 

Nestemäisissä pesuaineissa kaikki ainesosat on liuotettu veteen, joka on otollinen kasvuympäristö mikrobeille. Säilöntäaineilla on tärkeä rooli nestemäisten pyykinpesuaineiden turvallisuuden ja laadun varmistamisessa, koska ne estävät mikrobien kasvua ja tuotteiden pilaantumista.

Jauhemaisissa tuotteissa ei ole käytetty säilöntäaineita.

Valkaisuaineet 

Valkaisuaineita käytetään jauhemaisissa valkopyykin pesuaineissa. Niiden tarkoitus on reagoida tahrojen kanssa niin, että niiden väri muuttuu tai häviää. 

Optiset kirkasteet  

Optisia kirkasteita käytetään nestemäisissä valkopyykin pesuaineissa. Ne tarttuvat kuitujen pinnalle tarkoituksena saada tekstiili näyttämään valkoisemmalta.   

Hajusteet 

Hajusteilla peitetään raaka-aineen ominaishaju tai tuodaan tuoksua pyykkiin. Hajusteiden pitoisuudet pyykinpesuaineissa ovat yleensä pieniä.  

Väriaineet 

Väriaineita käytetään peittämään raaka-aineiden ominaisväri tai parantamaan tuotteen ulkonäköä.

Lue lisää pyykinpesuaineiden koostumuksesta Kosmetiikka- ja hygieniateollisuus ry:n verkkosivuilta. 

Sivua päivitetty: 24.8.2021