Pyykinpesuaineen annostelu

Pyykinpesuaineen ohjeen mukaisella annostelulla voidaan ehkäistä vaatteiden pesuainejäämiä ja siten myös ihoärsytystä ja allergiaoireita.

Pyykinpesuainetta ei kannata annostella enempää kuin mitä pakkausetiketin ohjeessa neuvotaan. Yliannostelu ei tee pyykistä puhtaampaa. Sen sijaan pesuainetta jää helposti vaatteisiin, mikä saattaa ärsyttää, herkistää tai aiheuttaa allergiaoireita. Jokaisella tuotteella on omat annosteluohjeensa riippuen pesuaineen koostumuksesta. Kannattaa siis tarkistaa ohjeet jokaisesta pakkauksesta erikseen.

Veden kovuus vaikuttaa annosteluun. Veden kovuudella tarkoitetaan vedessä olevien kalsium- ja magnesiumsuolojen määrää. Mitä enemmän näitä suoloja on, sitä suurempi on veden kovuus. Suolat reagoivat pyykinpesuaineiden ainesosien kanssa ja häiritsevät pesuprosessia estämällä peseviä ainesosia tarttumasta likaan. Kova vesi tarvitsee enemmän pyykinpesuainetta kuin pehmeä vesi. Pesuaineen pakkausohjeessa on kerrottu annostelumäärät eri veden kovuuksille. Suomessa vesi on pääsääntöisesti pehmeää. Oman alueen veden kovuuden voi tarkistaa paikalliselta vesilaitokselta.  

Sivua päivitetty: 9.2.2023