Luontoliikkujan vuosi 2020

7.1.2020

Tänäkin vuonna jokaisella meistä on monta syytä lähteä liikkumaan luontoon. Liikkuminen luontoympäristössä elvyttää arjen kiireiden keskellä ja vahvistaa immuunipuolustustamme. Luonnon terveys- ja hyvinvointivaikutukset helpottavat elämää myös pitkäaikaissairauden kanssa.

Allergia-, iho- ja astmayhdistykset järjestävät ympäri Suomea monenlaisia luontoliikuntatapahtumia. Osallistu rohkeasti yhdistysten toimintaan, ja saat liikkumisen ohella vertaisseuraa! Yhdistysten tapahtumista löydät lisätietoa tapahtumakalenterista. https://www.allergia.fi/tapahtumat/

Jos kaipaat ideoita siihen, mitä ulkona voi tehdä, kokeile Luontoliikkujat-hankkeen liikuntabingoa. Kerää kortti täyteen kokeilemalla erilaisia luontoliikunta-aktiviteetteja. Samalla voit osallistut retkeilysetin arvontaan. Lue lisää ja tulosta luontoliikuntabingo käyttöön saman tien!

Jos mietit oman pienen luontoliikuntatapahtuman järjestämistä, alta löydät monenlaisia teemapäiviä, joihin voit hyvin yhdistää luontoliikunnan. Teemapäivien puitteissa voit myös ryhtyä Luontoliikkujat-hankkeen liikuttajaksi ja järjestää liikunnalliset vertaistreffit. Kevyellä konseptilla liikutat niin itseäsi kuin muita.

Lue lisää luontoliikkujat-hankkeesta ja liikuttajana toimimisesta.

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen.)

Luontoliikuntaa joka vuodenaikaan

TAMMIKUU

Nyt on hyvä aika bongailla talvilintuja. Pihapiirissäkin niitä lentelee monenlaisia, mutta ei kannata jäädä sisälle istumaan, sillä lähimetsässä lintuelämyksestä saat vieläkin enemmän irti. Lintujen pihabongaus 25.–26.1.2020, Birdlife

HELMIKUU

Koska olet viimeksi rakentanut lumiukon? Nyt se kannattaa, ja samalla voit osallistua Suomen Ladun Ulkona kuin lumiukko -kampanjaan. Ulkona kuin lumiukko 1.2.-8.3., Suomen Latu

Yhdessä liikkuminen yhdistää. Mikä olisi parempi päivä kutsua ystävä liikkumaan kuin ystävänpäivä? Ystävänpäivä 14.2.

Talvilomalla kannattaa nauttia päivänpaisteesta ulkoillen. Talvi tarjoaa runsaasti mahdollisuuksia liikkumiseen. Lumi antaa hyvän vastuksen kuntoiluun ja jäällä liukastellessa tasapaino kehittyy. Koulujen talviloma, viikot 8-10

Laskiainen aloittaa kevään odotuksen ja perinteisesti tätä juhlapäivää on vietetty pulkkamäessä. Kaiva siis liukurit ja rattikelkat esiin, ja päivän kuntoilu on taattu. Laskiainen 23.2. ja laskiaistiistai 25.2.

Neljän vuoden välein kalenterista löytyvä karkauspäivä antaa ylimääräisen päivän liikunnalle. Samalla voi juhlistaa harvinaisten sairauksien päivää. Karkauspäivä & Harvinaisten sairauksien päivä 29.2.
 

MAALISKUU

Maailman luontopäivä muistuttaa meitä pitämään huolta luonnon monimuotoisuudesta ja sen arvosta ihmisten hyvinvoinnille. Tänä päivänä onkin hyvä nauttia lähiluonnosta ja huolehtia siitä, että meillä on tulevaisuudessakin monimuotoinen luonto. Maailman luontopäivä (World Wildlife day), 3.3. YK-liitto

Maailman metsäpäivä on erinomainen syy metsäretkelle ja meille tärkeästä luontoympäristöstä nauttimiseen. Maailman metsäpäivä 21.3. YK-litto

Allergiaviikolla maaliskuun lopussa yhdistyksissä riittää monenlaista ohjelmaa. Tänä vuonna teemaviikolla halutaan nostaa esiin ympäristön ja ilmaston lämpenemisen merkitys allergikoille. Luontoyhteys ja monipuolisen bakteerikannan ylläpito on tärkeää allergioiden ehkäisytyössä, joten Allergiaviikon terveystekona kannattaa upottaa sormet multaan. Allergiaviikko 23.-29.3.
 

HUHTIKUU

Huhtikuussa vietetään pääsiäistä ja nautitaan lintujen kevätmuutosta. Heräävä luonto tarjoaa monia muita syitä piipahtaa ulkona ihastelemassa kevään saapumista ja keräämässä aurinkoenergiaa itseemme.
 

TOUKOKUU

Maailman astmapäivää vietetään jälleen toukokuun alussa. Tiesitkö, että liikunta on tärkeässä osassa astman omahoitoa? Maailman astmapäivä 5.5.

Toukokuu tarjoaa monia syitä liikkua perheiden kanssa. Tänä vuonna äitienpäivä osuu Unelmien liikuntapäivälle, minkä lisäksi toukokuulle osuu myös Kansainvälinen perheiden päivä sekä Lasten lintuviikko. Olisiko nyt hyvä hetki viedä äiti linturetkelle tai vaikka lähteä pyöräilemään koko perheen voimin?  
Unelmien liikuntapäivä 10.5.
Lasten lintuviikko 11.-17.5., Birdlife
Kansainvälinen perheiden päivä 15.5.

Toukokuussa vietetään myös Luonnon monimuotoisuuden päivää, jonka tarkoituksena on lisätä tietoisuutta luonnon monimuotoisuudesta sekä tehdä tutuksi ympäristönsuojelua ja kestävää luonnon hyödyntämistä. Luonnon moninaisuuden päivä 22.5. YK-litto
 

KESÄKUU

Haluatko olla mukana yhdistyksessäsi järjestämässä liikuntatapahtumia? Tule Allergia-, Iho- ja astmaliiton vertaistoimijoiden verkostotapaamiseen. Viikonlopun aikana kuulet lisää luontoliikkujat-hankkeesta ja pääset tapaamaan muita aktiiveja. Liikuntavastaavien ja vertaistoimijoiden verkostotapaaminen 8.-9.6. Tampere

Maailman ympäristöpäivänä on hyvä hetki miettiä omia luontoon liittyviä asenteita. Samalla voit miettiä, millaisia ratkaisuja voisi tehdä arjessa oman liikuntamäärän lisäämiseksi ja luonnon säästämiseksi. Maailman ympäristöpäivä 5.6.
 

HEINÄKUU

Lomaillessa pihapelit, ulkoleikit ja puutarhatyöt tuovat mukavaa vaihtelua riippumatossa loikoilulle. Oletko jo uskaltanut pulahtaa avoveteen uimaan tai kokeillut jotain uutta liikuntalajia? Järjestäisitkö mökillä leikkimieliset kesäolympialaiset?
 

ELOKUU

Elokuun viimeisellä viikolla vietetään Suomen luonnon päivää. Tänä vuonna Allergia-, iho- ja astmayhdistykset kokoontuvat viettämään päivää yhdessä retkeillen. Kansallinen Luontoliikkujat-retkipäivä kokoaa yhdistysväkeä Nuuksion, Seitsemisen ja Oulangan kansallispuistoihin. Rohkeimmat kruunaavat päivän aktiviteetit nukkumalla yön ulkona elokuisesta luonnosta nauttien.
Luontoliikkujat-retkipäivä 29.8.
Suomen luonnon päivä 29.8.
Nuku yö ulkona 29.8., Suomen Latu

 

SYYSKUU

Syksyllä ei kannata jäädä neljän seinän sisälle. Metsä tarjoaa marjojen lisäksi mahtavat apajat sienestäjille. Lintujen syysmuutto saa ihmettelemään luonnon monimuotoisuutta. Vähintään syyskuun lopussa vietettävänä auton vapaapäivänä kannattaa liikuttaa auton sijasta itseään. Autoton päivä 22.9.
 

LOKAKUU

Tuoksuton päivä on hyvä hetki koota porukka vaikka tuoksuttomalle sauvakävelylenkille. Pimenevät illat tarjoavat myös oivan tilaisuuden tähtien tarkkailuun tai taskulamppulenkille. Tuoksuton päivä 20.10.
 

MARRASKUU

Syksyn viimeinen teemaviikko nostaa esiin erilaisia ihosairauksia. Lisäinfoa tulossa lähempänä. Ihoviikko 9.-15.11.
 

JOULUKUU

Vuoden loppu on kiitosten aikaa. Vapaaehtoisten päivä nostaa esiin sen arvokkaan työn, jota monet vapaaehtoiset meidänkin jäsenyhdistyksissämme tekevät. Joululahjakiireitä voisi tänä vuonna helpottaa, jos lahjaksi antaisikin tavaran sijasta mukavaa yhdessä oloa liikkuen, esimerkiksi lupauksen yhteisestä retkestä luontoon. Vapaaehtoisten päivä 5.12.

Lähetä kommentti

Sivua päivitetty: 9.1.2020