Mitä tietoa etsit?

Luontoliikkujat-retkipäivä 29.8.2020

Kiitos kaikille, jotka osallistuitte Suomen luonnon päivänä Allergia-, iho- ja astmaliiton luontoliikkujat-retkille eri puolella Suomea.

Suomen luonnon päivänä, elokuun viimeisenä lauantaina järjestetään ensimmäisen kerran valtakunnallinen luontoliikkujat-retkipäivä. Tavoitteena on koota suuri joukko Allergia-, iho- ja astmaliiton jäsenyhdistysten väkeä nauttimaan luonnosta ja vertaisseurasta kolmeen kansallispuistoon eri puolilla Suomea. Luonto ja liikunta tekevät hyvää monella tapaa!

Anna palautetta tapahtumista. Arvomme viisi Päiväperhoset matkalla -kirjaa palatetta antaneiden kesken.
 

Luontoliikkujat-retkipäivä pähkinänkuoressa

Lue tapahtumaopas osallistujille (pdf).

Kenelle: Matalan kynnyksen luontoliikuntatapahtuma ja kohtaamispaikka astmaa, allergiaa ja ihotauteja sairastaville ja asiasta kiinnostuneille.

Tapahtuma on ilmainen ja kaikille avoin. Ei ennakkoilmoittautumista.

Miksi: Luonnossa liikkumisen on todettu lisäävän ihmisten hyvinvointia monella tapaa ja se sopii kaikille, myös pitkäaikaissairaille. Luontoliikunnassa liikunnan hyödyt yhdistyvät luonnon tuomiin terveysvaikutuksiin ja yhdessä liikkuessa saamme vielä iloa vertaisten seurasta. Luonnossa liikkuessamme saamme myös tärkeän luontokosketuksen, joka mm. vahvistaa vastustuskykyämme.

Milloin: Suomen luonnon päivänä la 29.8. klo 12-16.

Missä: Samaan aikaan järjestetään kolme rinnakkaistapahtumaa eri puolella Suomea. Retkikohteita on Salmen ulkoilualue Vihdissä, Seitsemisen kansallispuisto Ylöjärvi ja Oulangan kansallispuisto Kuusamossa.

Mitä tapahtuu: Kohtaamisia ja ajatuksenvaihtoa muiden allergiaa, astmaa tai ihontauteja sairastavien kanssa. Iloista retkeilyä ja luonnosta nauttimista kaikille soveltuvilla retkeilyreiteillä. Pysähdymme myös nuotiopaikalle, joten muistathan ottaa mukaan omat eväät.

Pääreitti on pituudeltaan noin 6 kilometriä. Mahdollisuus myös pidempään tai lyhyempään kävelyyn. Luonto-oppainamme toimivat Etelä-Karjalan Allergia- ja Ympäristöinstituutin työntekijät.

Suuntaa-antava ohjelma (katso tarkempi ohjeistus jokaisen tapahtuman alta):

  • 12 kokoontuminen lähtöpaikalle. Jakaantuminen pienempiin ryhmiin: luontoliikkujat ja luontonautiskelijat.
  • Ulkoilu ja evästauko.
  • Paluu lähtöpaikalle klo 16.

Mukaan retkelle tarvitset kävelyyn soveltuvat säänmukaiset ulkoiluvarusteet, juotavaa ja eväät (vältäthän pähkinää) ja taukopaikalla tarvittavat varusteet, esimerkiksi istuinalusta ja vaihtovaatteet. Muista myös oma lääkitys. Taukopaikalla käytössä on nuotio, jos metsäpalovaroitus ei estä sen käyttöä  Vinkkejä retkivarusteisiin.

Saapuminen: Osassa paikoissa parkkitilaa on rajoitetusti, joten suosithan kimppakyytejä. Mahdollisuus yhteiskuljetukseen Turusta ja Jyväskylästä Seitsemiseen ja Helsingistä ja Espoosta Salmeen. Lisätietoa paula.lehtomaki@allergia.fi.

Turvallisuudesta: Seuraamme koronatilannetta ja yleisiä turvaohjeita. Tapahtumassa pidetään turvavälit ja retkeillään pienemmissä ryhmissä. Jos korona-tilanne pahentuu, tapahtumat perutaan. Tule retkelle vain täysin terveenä. Ota mukaan omaa käsidesiä ja nenäliinoja. Katso koronaohjeet tapahtumien osallistujille.

Suosittelemme pitämään mukana puhelinta, jossa on akku täynnä, 112-sovellus ladattuna, ja joka on märällä säällä pakattu vesitiiviisti (esim. pieneen muovipussiin). Keräämme lähtöpaikalla turvallisuussyistä retkelle osallistujilta yhteistiedot.

Muuta: Retkeilemme roskattomasti, joten kuljetathan omat roskasi kotiin asti. Tulethan retkipäivään tuoksuitta.

Lisätietoa Luontoliikkujat-hankekoordinaattorillta: Paula Lehtomäki, puh. 045 676 2328, paula.lehtomaki (a) allergia.fi ja jokaisen tapahtumapaikan vastaavilta.

Käytännön järjestelyistä tapahtumapaikalla vastaavat Allergia-, Iho- ja Astmaliitto, Etelä-Karjalan Allergia- ja Ympäristöinstituutti ja Luontoliikkujat-hanke.
 

Luontoliikkujat-retkipäivä - Nuuksio

Etelä-Suomessa kohteena on Salmen ulkoilualue, joka tunnetaan myös Nuuksion pohjoisena porttina. Tarjolla on hienoa metsämaasto jylhine kallioineen, solisevine puroineen ja mieltä tyynnyttävine järvimaisemineen. Vihdissä sijaitsevalle alueella on helppo saapua monesta suunnasta. Vaikka mäkiä reitin varrelta löytyykin, hyväkulkuiset kävelyreitit tekevät kohteesta hyvän kohteen kaikenikäisillä ja -tasoisille retkeilijöille.

Pääreitti on noin 6 kilometriä, mutta tarjolla on myös lyhyempiä ja pidempiä taipaleita (noin 10 km). Omien eväitten nauttimiseen on tilaisuus komeilla paikoilla sijaitsevilla nuotiopaikoilla.

Kokoontuminen Salmen ulkoilualueen pääparkkipaikan ja kahvila Pohjoisen Pirtin lähettyvillä klo 12 (Salmentie 75, 03300 Otalampi).

Nuuksion Facebook-tapahtuma >>

Pääkaupunkiseudun yhdistykset järjestävät yhteiskuljetuksen Helsingistä Espoon kautta Vihtiin. Lähtö klo 10.30 Kiasman pysäkiltä. Paluu n. klo 17. Bussikuljetus on ilmainen. Ilmoittaudu Salmen bussikyytiin

Luontoliikkujat-retkipäivä - Seitseminen

Pirkanmaalla kohteena on Seitsemisen kansallispuisto Ikaalisen ja Ylöjärvien alueella. Seitsemisessä humisevat eteläisen Suomenselän vanhat ylväät metsät. Pitkospuupolut johdattavat tutustumaan niin harjumaisemaan kuin suoluonnon kauneuteen. Kävelyreitit ovat melko kapeita ja juurakkoisia. Reitin varrella sijaitsevalla Koveron perinnetilalla on mahdollisuus tehdä aikamatka entisajan torpparielämään.

Kokoontuminen Kirkkaanlamminkankaan parkkipaikalla klo 12 (Seitsemisentie 555). Huom! Parkkitilaa rajoitetusti, suosi kimppakyytejä. Parkkitilan täyttyessä auton voi jättää tien varteen muun liikenteen huomioiden. Suosi kimppakyytejä.

Turusta ja Jyväskylästä järjestetään yhteiskuljetus Seitsemiseen. Tiedustelut: info@allergiaturku.com tai yhdistys@keskisuomenallergia.com.

Seitsemisen Facebook-tapahtuma >>
 

Luontoliikkujat-retkipäivä - Oulanka & Pieni Karhunkierros

Pohjois-Suomessa kohteena on Oulangan kansallispuiston eteläosa Kuusamossa. Oulangan kansallispuistossa luonnon monimuotoisuus yllättää kulkijan. Täällä korkeat kalliot vaihtuvat suoksi ja pehmeät hiekkarannat reheviksi lehdoiksi. Elämyksiä tarjoavat myös lukuisat riippusillat, jotka johtavat Suomen komeimpien könkäiden äärelle.

Kokoontuminen klo 12 Juuman parkkipaikalla (Juumantie 134).

Oulangassa on myös mahdollista osallistua Pienen Karhunkierroksen -kiertoon. Pieni Karhunkierros johdattaa reppuretkeilijän Oulangan kansallispuiston eteläisimpään osaan. Maisemareitiksi kutsutun päiväreitin varrella pääsee ihastelemaan upeaa Oulangan luontoa: kuohuvia koskia, jyrkkiä kallioita ja suojaisia metsiä. Upeiden nähtävyyksien lisäksi Pieni Karhunkierros tarjoaa tutustuttavaksi monipuolisen eliölajiston lapinvuokkoineen ja metsämansikoineen.

Pieni Karhunkierros on pituudeltaan 12 km ja kävelyaika on noin 4-6 tuntia. Matkan varrella on useampia taukopaikkoja. Retki sopii monenlaiselle liikkujalle, mutta korkeuserojen takia se on luokiteltu keskivaativaksi. Tapahtuma-aika on noin 12-18.

Ilmoittautuminen Pienen Karhunkierroksen -päivävaellukselle.

Oulangan Facebook-tapahtuma >>
 

Materiaalia

Tulostettava Luontoliikkujat-juliste (pdf)

Lataa bannereita nettikäyttöön: Salmi, Seitseminen, Oulanka

Luontoliikkujat-retkipäivä (pdf mainosbanneri)

Sivua päivitetty: 21.12.2020