Varastoproteiinit

Varastoproteiiniallergiaa aiheuttavia ruokia ovat mm. puussa kasvavat pähkinät, maapähkinä, auringonkukansiemen, pinjansiemen ja seesaminsiemen.

Ristiallergian yleisyyttä varastoproteiineja sisältävien ruoka-aineiden välillä ei tunneta. Alan lehdissä kuvatut reaktiot ovat olleet yleensä nokkosihottumaa ja muita äkillisiä oireita.

Nopeat reaktiot tunnistetaan helposti ruoasta aiheutuviksi. Ne käsittävät suun ja nielun kutinan sekä limakalvojen turvotuksen. Ne häviävät 10-30 minuutissa. Allerginen nuha ja astma ovat harvinaisempia nopean allergian oireita. Vatsakivut ja ripuli alkavat joskus jo puolessa tunnissa, usein joidenkin tuntien kuluttua ja kestävät muutamasta tunnista vajaaseen vuorokauteen. Nokkosihottuma ja anafylaktinen reaktio ovat mahdollisia. Niitä aiheuttavat muun muassa monet mausteet, selleri, kiivi ja LTP:t.

Hitaat reaktiot ovat vaikeammin yhdistettävissä ruokien syöntiin. Oireiden alkamiseen menee usein vuorokausia, ja se vaatii tavallisesti useamman kuin yhden altistuksen.

Sivua päivitetty: 5.12.2022