Mitä tietoa etsit?

Kananmuna-allergia

Suomalaisista lapsista 1–3 prosenttia on kananmuna-allergikkoja. Atooppisesta ihottumasta kärsivät lapset herkistyvät muita useammin kananmunalle.

Kananmuna-allergian ovat yleensä välittömiä: nokkosihottumaa, kasvojen turvotusta, oksentelua, vatsakipua ja pahimmillaan hengenahdistusta ja anafylaksiaa.

Laboratoriokokeista on apua, mutta lopullinen diagnoosi tehdään välttämis-altistuskokeella. Kananmuna-allergialla on tapana lievittyä tai väistyä iän myötä, joten harvoin kyseessä on elinikäinen kielto syödä kananmunaa.

Lääkäri ohjeistaa, missä muodossa ja mitä määriä kananmunaa voi käyttää. Osa kananmuna-allergisista lapsista sietää kananmunaa voimakkaasti kuumennettuna (kypsennys uunissa yli 175 asteessa 30 minuuttia) ruokalajien ja leivonnaisten valmistusaineena.
 

Lisätietoa muualla

Käytännön ohjeita kananmuna-allergisen ruokavalioon (Pirkanmaan Allergia- ja Astmayhdistys)

Allergiaruokavalion ABC (Pirkanmaan Allergia- ja Astmayhdistys)

Erimenu.fi - allergiaystävällisiä ruokaohjeita

Sivua päivitetty: 8.4.2020