Hedelmät

Monet hedelmät voivat aiheuttaa ristireaktioita siitepölyallergisille.

Ananas, ananaskasvit: Ananaksen oireita aiheuttava allergeeni tuhoutuu kuumennettaessa ja muussa ruoan käsittelyssä. Ananasmehu ja ananassäilykkeet ovat turvallisia. Ristiallergioita on etenkin koivun siitepölyn kanssa. Tuoreen ananaksen aiheuttamat oireet ovat ns. suuallergioita.

Ananaskirsikka: Ei raportteja allergioista tai muista yliherkkyysreaktioista.

Appelsiini: Tuoreena voi aiheuttaa suuoireita. Appelsiinimehu ja -hillo haitattomia.

Aprikoosi: Allergia harvinainen

Avokado, laakerikasvit: Aiheuttaa lateksiallergiselle suu- ja yleisoireita.

Banaani, banaanikasvit: lähinnä suuallergiaoireita. Ristiallergia lukuisiin muihin kasveihin ja hedelmiin, mm koivuun, meloniin, ananakseen, tomaattiin ja appelsiiniin.

Granaattiomena: Allergia harvinainen

Greippi: tuoreena voi aiheuttaa suuoireita, greippimehu haitaton

Inkivääri, inkiväärikasvit: tutkimusten mukaan ei aiheuta allergioita. Saattaa vähentää tulehdusta, myös allergiaoireita.

Kaki / Persimoni / Sharon: Voimakkaitakin allergiareaktioita koivuallergisille. Ristireaktioiden syynä ainakin pääosin koivun pääallergeeni Bet v 1.

Karambola / tähtihedelmä: tutkimusten mukaan ei aiheuta allergioita

Kiivi: Allergiaoireita lievistä suuoireista anafylaktiseen reaktioon. Ristiallergiaa koivuallergeeneihin sekä lateksiin, oireet vaihtelevat lievästä vakavaan.

Kookospähkinä, palmukasvit: Allergia hyvin harvinaista, mutta mahdollista saksanpähkinän kanssa.

Mango: Allergiareaktiot harvinaisia, mutta ne voivat olla voimakkaitakin. Ristiallergia ainakin lateksiin, mutta muitakin allergeenisia valkuaisia mangoissa on. Niitä ei tunneta tarkemmin.

Melonit, kurkkukasvit (Vesimeloni, hunajameloni, verkkomeloni, cantaloupemeloni, galiameloni, ogenmeloni): Allergiareaktiot harvinaisia, mutta sellaiset ovat mahdollisia lateksiallergisilla.

Nektariini, ruusukasvit: Aiheuttaa ristiallergiaa koivuallergeeniin.Oireet kahdessa ensimmäisessä on pääasiassa suuallergiaoireita, LTP-allergiassa leimahtelevaa ihottumaa, nokkosihottumaa, astmaa, jopa anafylaksiaa.

Papaija, papaijakasvit: Ristiallergiareaktioita lateksiallergisilla.

Persikka, ruusukasvit: Allergiat kuten nektariinilla.

Pitaija, pithaya, pitaya, kaktuskasvit: Tiettävästi allergioita julkaistu ennen vuotta 2009, jolloin julkaistiin anafylaksia-tapaus Saksassa.

Sitrushedelmät, (appelsiini, greippi, mandariini, pomelo, sweetie, tangeriini, satsuma, mineola, pomeranssi, temple, topaz, limetti, kumkvatti, limekvatti): Aiheuttavat allergiareaktioita ainakin kahdesta syystä:

  1.  Profiliiniallergisille saattaa tulla suuoireita. Mehut ja hillot haitattomia.
  2.  LTP-allergisille yleisoireita; myös mehuista, hilloista etc.

Suomessa profiliiniallergia on harvinaista, sillä yleisin profiliiniallergian lähde, koivun siitepöly aiheuttaa meillä profiliiniallergian vain parille prosentille koivuallergisista. Sitrus-LTP-allergioiden määrästä ei meillä ole tietoa.

Taateli, palmukasvit: Tuoreesta taatelista suuallergiaoireet mahdollisia, kuivatusta epätodennäköisiä.

Viikuna: Allergia hyvin harvinaista mutta mahdollista, jopa anafylaksiaa. Ristiallergia limoviikunan allergeeneille.

Lue lisää ristiallergioista

Koonnut: Professori Matti Hannuksela

Sivua päivitetty: 25.6.2019