Ruoka-allergia - kysymyksiä ja vastauksia

Kysymyksiä ja asiantuntijan vastauksia ruoka-allergioista.

Taateli ja pähkinäallergia

K: Yritän tehdä lastenleirille maidotonta, munatonta ja pähkinätöntä leivonnaista. Löysinkin taatelikakun ohjeen mutta jäin miettimään sopiiko taateli pähkinäallergikolle. Eli siis apua: voiko pähkinäallerginen syödä taatelia?

V: Taateli sopii pähkinäallergiselle (paitsi jos pähkinäallerginen on allerginen myös taatelille). Taateli kuuluu palmukasveihin ja allergia sille on hyvin harvinaista. Jotkut saavat ristiallergiana oireita tuoreesta taatelista mutta kypsennettynä se ei aiheuta oireita edes siitepölyallergiselle ristiallergikolle. 

Oletko tutustunut Erimenu.fi-palveluun, sieltä löytyy vinkkejä erityisruokavalioon ja voi hakea reseptejä huomioiden erilaiset ruokavaliot? Reseptit erityisruokavalioihin | erimenu.fi

Ristiallergiaa ruuasta

K: Lapseni (8v) on allerginen siitepölyille ja saa oireita monista juureksista, hedelmistä ja mm. pähkinöistä ja mausteista. Välillä tuntuu että mikään ns. terveellinen ruoka ei sovi tai lapseni ei suostu niitä syömään oireiden vuoksi. Mitä asialle voisi tehdä? Pelkään että lapsen ruokavalio ei ole riittävän monipuolinen. Voiko ristiallergian oireita olla talvellakin? 

V: Ristiallerigan oireet voivat vaihdella vuoden kierron ja muutoinkin elämän aikana. Eli keväällä oireita on monilla enemmän ja talvella siitepölykauden ulkopuolella vähemmän. Mutta niitä voi siis olla ympäri vuoden. Oireet ovat suuoireita eli kutinaa, pistelyä ja kihelmöintiä. Ne menevät ohi, mutta voivat olla todella epämukavia. 

Ravitsemuksellisesti hedelmät voi hyvin korvata marjoilla, jotka useimmiten sopivat. Mustikat, herukat ja vadelmat vaikkapa kokeiluun. Juurekset kannattaa kypsentää. Kypsennettyinä monien ruoka-aineiden allergeenisuus häviää ja ristiallergiasta kärsivä voi hyvin syödä keitettyjä, paistettuja tai vaikka soseutettuja juureksia. Poikkeuksena selleri ja palsternakka, jotka eivät sovi kypsennettyinäkään!  Myös eri lajikkeita kannattaa kokeilla. Esim. omenoista kannattaa kokeilla Golden Delicious-, Gloster- ja Jonagold-lajikkeita. 

Aikuisen maitoallergia

K: Minkälaisia oireita aikuisen maitoallergiaan liittyy? Miten allergia todetaan? Voikohan maitoallergia tehdä refluksioireita tai iho-oireita?

V: Maitoallergiaa esiintyy pääasiassa lapsilla. On harvinaista, että aikuisiällä puhkeaa maitoallergia. Toki sekin on mahdollista.

Allergia voi aiheuttaa moninaisia iho-, suolisto- ja hengitystieoireita. Vakavassa allergiassa oireita voi tulla jo hyvin pienestä määrästä. Vakavan allergisen reaktion eli anafylaksian oireita ovat mm. äkillisesti alkanut ihon punoitus, lehahtelu, turvotus, yskiminen, äänen käheytyminen, vatsaoireet, urtikaria, hengenahdistus ja verenpaineen lasku ja pahimmillaan hengenvaarallinen sokkitilan.

Ruoka-allergiaa tutkitaan verikokeilla, ihotesteillä ja altistuskokeilla. Pelkkä tavallisen verikokeen tulos ei kuitenkaan vielä kerro allergiasta. Allergian toteamisessa tarvitaan aina lääkärin asiantuntemusta. 

Yksinään refluksi tai iho-oireet eivät vielä kuulosta tyypilliseltä allergialta.  Nyt tosin en tiedä tarkemmin, millaisia iho-oireita tarkoitetaan. Maitoproteiiniallergiaa yleisempää ovat laktoosin aiheuttamat oireet laktoosi-intoleranssista kärsiville. Tässä ei ole kyse allergiasta vaan laktaasientsyymin puutteesta, eikä maidon nauttiminen ole tällöin vaarallista, vaikka oireet voivatkin olla ikäviä. Todellisessa maitoallergiassa maitoproteiinia tulee välttää täysin.

Osa ihmisistä kokee, että rasvattomat maitotuotteet aiheuttavat aknen tyyppisiä iho-oireita, mutta tästä ei ole luotettavaa tutkimusnäyttöä eikä kyse ole allergiasta.

 

Kaurasta epämääräisiä oireita

K: Jätin vähäksi aikaa kaikki viljat pois ruokavaliosta ja sen jälkeen huomasin, että kaura aiheuttaa sekä vatsavaivoja että limaista yskää ja jatkuvaa vähäistä nuhaa. Muita viljoja voin syödä normaalisti. Jo lautasellinen kaurapuuroa (joka oli aikaisemmin tavallinen aamu- tai iltapala) aiheuttaa samaiset oireet. Mistä on kyse? Voiko ruoka tehdä todella tällaiset oireet?

V: Ruokavalion muutokset voivat tehdä monenlaisia oireita, vaikka kyse ei olisikaan allergiasta, niin kuin todennäköisesti tässä ei ole. Tavallinen syy vatsavaivoihin on äkilliset muutokset ravinnon kuitumäärissä. Moni myös kokee kaurapuuron lisäävän limaisuutta. Suosittelisin jatkamaan kauran syömistä ja seuraamaan tottuuko elimistö taas siihen. Jos jatkossakin tuntuu, että syystä tai toisesta kaura ei itselle sovi, niin sen voi hyvin korvata muilla viljoilla.

 

Histamiini-intoleranssi

K: Olen kärsinyt kummallisista oireista pitkän aikaa: huimausta rasituksessa, hengenahdistusta, nenän limakalvot kipeinä ja huonoa oloa. Nyt olen alkanut yhdistää oireet ruokaan, ja törmäsin Googlessa histamiini-intoleranssiin. Kun jätin sivustolla mainitut ruuat pois, olo parani hurjasti. Näkyykö histamiini- intoleranssi prick testeissä? Tai miten se testataan? Onko ainut tie kaventaa ruokavaliota ja palautella yksi ruoka-aine kerrallaan, vähitellen?

V: Histamiini-intoleranssista ei ole selkeää tieteellistä näyttöä. Eikä sitä voida millään yksittäisellä tutkimuksella todeta.

Hyvä että vointisi on parantunut. Kannattaa varmasti palauttaa yksitellen noita ruoka-aineita takaisin ruokavalioon, jotta turhia rajoituksia ei jää päälle eikä ruokavaliosi kavennu. Muuta keinoa asian selvittämiseen ei ole. Jos hengenahdistus ja oireilu rasituksessa jatkuu niin kannattaa hakeutua lääkäriin.

 

Rakkula kurkussa

K: Voiko olla kyse ruoka-aineallergiasta, jos kurkkuun tai kitalakeen ilmestyy silloin tällöin vesikellomainen rakkula? Viimeksi se tuli, kun join omenamehua ja söin tonnikalapitsaa.

V: Jos rakkulan syntyminen on ainut oire, ei kyse ole ruoka-allergiasta. Jo oireilu on toistuvaa ja vaivaa, kannattaa hakeutua lääkäriin.

 

Sitrusallergia ja sitruunaruoho

K: Olen allerginen sitrushedelmille, voinko syödä sitruunaruohoa sisältävää ruokaa?

V: Sitruunaruoho on eri asia kuin sitruuna tai muut sitrushedelmät. Ne eivät ole sukua keskenään eivätkä muutoinkaan samankaltaisia proteiinirakenteeltaan. Eli kyllä sitruuna-allerginen voi syödä sitruunaruohoa.

 

Kutina kitalaessa

K: Voiko joku ruoka-aine aiheuttaa ainoastaan kitalaen kutinaa ja ärsyyntymistä? Vai onko tämä yleinen vaiva monessa?

V: Suun alueen oireilu voi liittyä siitepölyjen ristiallergiaan. Tyypillisesti oireita tulee tällöin kypsentämättömistä juureksista ja hedelmistä. Mutta ärsytysoiretta voi tulla myös muutoin voimakkaista ruoka-aineista tai esim. mausteista ruuasta. Kyse ei ole tällöin välttämättä allergiasta, vaan limakalvojen ärsytysoireesta.

Homealtistus ja ruoka-allergia

K: Voiko homealtistuksella olla vaikutuksia ruoka-aineallergioiden syntymiseen?

V: Tutkimusnäyttöä tällaisesta ei ole.

Ihminen on kuitenkin aina kokonaisuus ja monilla asioilla meidän elämässämme voi olla yhteys toisiinsa erilaisten mekanismien kautta.

Jätä oma kysymyksesi>>

Sivua päivitetty: 31.5.2022