VOC ongelmat vuoden vanhassa talossa?

Repe23.03.2017 16:36

Kirjoitelkaahan kuulumisia jos joku lähtee lattioita vaihtelee. Mielenkiintoista olisi tietää lopputulema.

Meillä teetettiin osaan taloon lattian ja seinän tiivistystyö. En osaa sanoa,vaikuttiko asiaan. Itsellä ei niin oireita muuta kuin aamulla nenä tukossa,mutta puoliskolla enemmän oiretta.

Elementti - mitä teillä sisäilmatutkija veikkaili syyksi oireisiin?

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
maxell24.03.2017 09:31

Tässä vähän sekalaisia kommentteja keskusteluun liittyen. Ensinnäkin muovimatto ja askeläänieriste ongelmissa on vaikea vetää rajaa betotonin sopivalle suhteelliselle kosteudelle. Ruotsissa tehdyn tutkimuksen mukaan, mikäli sitä oikein tulkitsin, esimerkiksi solumuovisen askeläänieristeen voc päästöihin ei tarvita edes poikkeavia kosteuksia, mutta kosteus kiihdyttää reaktiota. Olen yrittänyt kaivaa linkkiä bookmarkeistani mutta en vielä löytänyt, mutta kaivan sen vielä jostain.

Betonissa on aina jonkin verran huokoskosteutta ja esimerkiksi maanvaraisen laatan rakenteessa sitä nousee väkisinkin jonkin verran laattaan, etenkin lattialämmityskohteissa kun maaperäkin eristeistä huolimatta lämpeää ja haihdunta kasvaa. Se että betonin suhteellinen kosteus on ollut pinnoitettaessa alle suositusten ei mielestäni poista riskiä ongelmalle. Kosteus liikkuu betonissa maaperän (tai tuuletustilan), laatan ja huoneilman lämpötilojen ja kosteusolosuhteiden mukaan. Jossain tilanteessa se saattaa sitten tiivistyä tiiviseen muovipintaan. Entäpä sitten sellainen tilanne että alkaalinen kosteus kaasumaisessa olomuodossa levittäytyy diffuusion avulla solumuovisen askeläänieristeen solukkoon ja alkaa hiljalleen hajoittamaan sitä? Ei ole mittaustietoa siitä missä olomuodossa ja kuinka suuri kosteuspitoisuus aiheuttaa reaktioita.

Nimim. Ilmanvaihto: Oleskelutiloissa pitäisi olla riittävä tuloilman saanti, ettei tila mene liian alipaineiseksi ja korvausilma että korvausilma ei tulisi sen myötä rakenteista.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Tonit24.03.2017 09:36

Jos itse rakentaisin en laittaisi minkäänlaista höyrynsulkua betonin päälle,en ymmärrä mikä järki on hautoa sitä betonin mahdollista jäännöskosteutta sinne muovin alle. Ja riski siinä muovissa on ilman kosteuttakin,saattaa hajota betonin emäksisyydestä niinkuin muovimattokin. Laittaisin jotain texsteppiä ilman höyrynsulkua Se laminaatin/parketin vääntyily betonin kuivuessa (en edes usko että niin käy) on paljon pienempi paha kuin mahdollinen sisäilmaongelma.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Tutkija24.03.2017 13:46

Katsotaan,kuka meistä ensin ehtii vaihtaa lattiat ja askeäänieristeen ja palaillaan sitten päivittämään,oliko asialla vaikutusta. Alkuperäinen aloittaja tuntuu olleen jo asioiden selviämisen äärellä mutta ei hitsi vieköön ei ole sitten palannutkaan kertomaan,mitä selvisi.

Itse olin jo sitä mieltä,että syy ei ole askeäänieristeen ja nyt alan jo kallistua sinne puolelle. Epätoivon kirjoitus herätti,sama rakenne koko talossa ja mineraalivillalle herkistyminen,mutta täällä pitäisi olla jo aika tiivis paketti mineraalivillan suhteen.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Maxell24.03.2017 17:56

Tonit: Samaa mieltä, en tällä tietoa muovia laittaisi missään muodossa suoraan betonilaatan päälle. Orgaanisesta materiaalista tehdyn askeläänieristeen kanssa kosteusolosuhteista pitäisi taas olla jokseenkin varma ettei ala homehtumaan. Siksi hieman varauksella laittaisin tekstiilipohjaista tavaraa tai pellavaa suoraan betonin päälle.

Keraaminen, lasittamaton laatta olisi kosteusteknisiltä ominaisuuksiltaan pintamateriaalina paras.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Epätoivo26.03.2017 14:18

Kiitos vinkistä ilmanvaihdon vaimentimien suhteen. Pitää selvittää, onko niissä käytetty mineraalivillaa. Meillä villapölyä oli niin runsaasti huoneilmassa, että liesituuletinkin villan pölyssä sisältä. Olen huomannut, että homettakin kestää pieniä määriä, mutta villapölyä ei kovin pitkään ja sille allergisoituu. Toivottavasti te muutkin löydätte ratkaisuja ongelmiin. Täällä oireet vähän helpottaneet, eivät kuitenkaan kokonaan.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Tutkija26.03.2017 15:05

Mielenkiintoista tuo askeläänieristeen ongelmat. Ihmettelen,että alan asiantuntijat eivät noihin usko niin vahvasti tai toki riippuu kohteesta. Aiotteko vaihtaa askeläänieristeet pois vai odotella tilanteen tasoittumista?

Itse en muovia tule laittamaan parketin alle enkä kyllä uskalla sitä kierrätysmattoakaan laittaa. Meillä on tiivistyö tilattu kesälle ja tuolloin lähtee vanha lakattu lattia ja Tuplex pois. Parketista en aio luopua seuraavallakaan kerralla.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Elementti28.03.2017 08:05

Tutkija, mistä olet voc mittauksen saanut 300e?! Tehtiinkö teille myös homemittaus?

Meille sisäilmatutkija sanoi että maksaa noin 2000e, toki sisälsi myös homemittauksen, mutta silti aikamoinen hintaero.

Voc mittausta ei oikein saisi tehdä alle vuoden sisään tiivistystöistä, koska materiaalit antavat vielä päästöjä.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Tutkija28.03.2017 11:49

Meillä on tehty sisäilmatutkimus useampi vuosi sitten ja just nyt en saa firman nimeä päähäni ja löytänyt nettihaustakaan. Muistaakseni yritys fuusioitui suurempaan. Tutkimuksen yhteydessä otettiin ilmanäytteenä voc. Hinta koko käynnille oli reilun tonnin,mutta mielestäni voc tuosta oli ikään kuin sen 300 eur. Asunnon oston yhteydessä täällä oli homekoirat ja silloin ei mitään löytynyt.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Elementti31.03.2017 06:28

En oikein tiedä viitsisikö käyttä ylhäällä yhden huoneen vinyylejä ja tunnustella aiheuttaako tuo ongelmaa. Ilma tuntuu noissa tiloissa joissa on enemmän ongelmaa jotenkin raskaalta, vähän kun hengittäisi jotain kaasua. Muita oireita ei minulla ole kuin että poskiontelot vaivaavat koko ajan. Vanhemmalla pojalla on noin kuukauden ollut tuollainen kuiva yskä, mutta en tiedä johtuuko se kuivasta sisäilmasta.

Meillä on jostain syystä todella kuiva sisäilma, meidän mittari näyttää jotain 20%, kaveri tuli ammattilaisen mittarilla mittaamaan niin se näytti 14%. Miten ihmeessä se voi olla noin alhainen....

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Tutkija31.03.2017 14:28

Miten kovalla teidän ilmastointi on Elementti? Kyllä talvella kuivaa on,meilläkin sen alle 20 talvisaikaan. Talvella voisi ilmanvaihdon kääntää pienemmälle ja se voisi helpottaa hieman asiaa. Ilmankostutin makkareissa hyvä kokeilla. Ihmisen on hyvä hengittää kun ilmankosteus enemmän kuin 35.

Kannattaa koettaa tuo vinyylin tilanne. Vinyylilattioita ollut aika vähän aikaa vielä markkinoilla. Meilläkin testi menossa materiaalivaihdoksilla.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Repe03.04.2017 07:58

Tuli tässä mieleeni,kun muutama maininnut että ilmanvaihdon lisääminen ei auta asiaa. Mikäli olisi kyseessä vocit yms. niin kyllähän ilmanvaihdon lisäämisen kuitenkin tulisi helpottaa mielestäni asiaa - voisikohan kuitenkin olla ilmavuptoa rakenteista ja likaisista paikoista korvausilman hakeminem huonontaa sisäilmaa. Ja tuossa tapauksessa kävisi juurikin näin,että ilmanvaihdon lisääminen vaan lisää oireita.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Tutkija03.04.2017 10:59

Samaa täälläkin mietitty, että pitäisikö selvittää ilmavuodot tiiveysmittauksella. Onko kukaan teettänyt ja paljon maksoi?

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
VocMan05.04.2017 11:44

Tervehdys,

onko palstalaiset tehneet onnistuneesti voc-remonttia maanvaraiselle betonilaatalle. Riittikö betonin kevyt jyrsintä vai pitikö piikata enempikin ja valaa uudelleen tai tasoittaa? Onko joku päätynyt kapselointiin ja onko se ollut toimiva ratkaisu? Onko oirehdinta asukkailla loppunut?

Meillä tilanne päällä -99 rakennetussa talossa, kun parissa makuuhuoneessa lattioista noussut 2-etyyliheksanolia. Betonin päällä oli muovimatot ja jossain vaiheessa muovimaton päälle laitettu solumuovi ja laminaatti. Ja tämä rakenneratkaisu ei nyt sitten ole toiminut. Tai sitten muovimatot lätkäisty rakennusvaiheessa märän päälle. Matot kuitenkin oli asennettuna ilman liimaa.

Nyt siis laminaatit ja muovimatot poistettu ja betonipintaa jyrsitty muutama milli. Samalla lähti sementtiliima, jota rakennusvaiheessa ei oltu hiottu pois. Remonttiporukan mukaan betoni on kuivaa, pintakosteusmittari ei näyttänyt kohonneita lukemia. Paremman arvauksen kosteusprosentista saisi tietenkin poraamalla. Lattioita lämmitettu ja tiloja tuuletettu nyt kohta kaksi kuukautta, mutta kitkerä muovisen tuntuinen katku lattioista edelleen nousee.

Osaisiko joku antaa hyviä vinkkejä miten tämmöisessä tilanteessa nyt kannattaisi edetä...

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
homesairas05.04.2017 14:14

Voisiko silläkin olla osuutta, että ehkä sen askeläänieristeen huokosiin on jäänyt paljon styreeniä? Siis sama vika kuin uusissa vaahtomuovipatjoissa. Mutta sieltä parketin alta se styreeni pääsee poistumaan kovin hitaasti.

Toki muovi saattaa myös hajota sen alkalisen kostean betonin päällä.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Tutkija05.04.2017 14:37

VocMan - oletko tutustunut Ctrappiin? Kallista on n. 30 eur neliö,mutta tuollaisessa tapauksessa toimisi ehkäpä. Koteloi samalla ongelman,mikäki lattiasta vielä jotain irtoaisi. Netistä lukemalla löytyy lisää Ctrap googleen vaan. Ruotsalainen tuote.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
VocMan06.04.2017 12:29

Tutkija - kiitos vinkistä. Aika (liiankin) hyvältä tuotteen kyvykkyys vaikuttaa. Olisikin mukava saada faktaa tuotteen toimivuudesta muiltakin kuin jälleenmyyjältä tai valmistajalta. Yksityisten omia kokemuksia ei netti juuri löytänyt.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
noni06.04.2017 16:56

Onko kaikilla iv-koneena kuutio tai venytety kuutio?

Talvella nämähän sulattavat kennoa siten, että tuloilmapuhallin pysähtyy ja poisto jää päälle. No sitten korvausilma tulee tottakai tuloputkista alipaineella tai sitten maanvaraisen laatan ja seinän raoista. Ja vetävät villan hajut seinistä. Tähän lisäksi liesituuletin ja keskuspölynimuri, jotka vetävät yhteensä 150l/s ulos..En kyllä yhtään ymmärrä tuota mineraalivillaa kipsilevyn takana ja sitten vasta höyrynsulku... Tosin käytetäänhän sitä villaa myös sisäseinissä äänen eristeenä..

Itsellä enervent, joka ei sulattele, mutta säädetty 10% alipaineiseksi. Liian mielestäni.

Tätä miettinyt, että asentaisiko yhteen ikkunaan paineen mukaan säätyvän karmiventtiilin, joka antaisi tuon ilmamäärän, mikä on poistoilman vs tulon erona?

Kuutiokoneet muuten yleisesti kuivattavat sisäilman talvella sietämättömän alas.

Taidan rakennuttaa joskus muovittoman hirsitalon painovoimaisella ilmanvaihdolla, riittävillä korvausilma-aukoilla ja makselen vain isommista lämmityskuluista, mutta terveenä...

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
noni06.04.2017 17:30

Unohtui, mitä mieltä olette provent - alusmateriaalista?

Pitäisi antaa betonin hengittää ja päästääkosteuden pois, vtt:llä testattu ilmeisesti.

http://www.provent.fi/

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta