VOC ongelmat vuoden vanhassa talossa?

Artsi27.05.2017 05:59

Seinänrajat tiivistettiin butyylinauhalla joka nostettiin muutamia sentteijä seinälle ja kyseinen nauha käsiteltiin samalla bettonin epoksilla kahteen kertaan.

Butyylinauha haisee itsessään aika voimakkaasti mutta käsittelyn jälkeen hajuja ei ole.

Kaikki ulkoseinat ja väliseinien liitokset tiivistettiin huolellisesti.

Itselläni varsinaisesa pintalaatassa kutistumista ei juurikaan ollut.

Muistuttaisin että kun puhutaan ilmavuodoista niin suurin tekijä on koneellinen ilmanvaihto joka on syytä säätää ja puhdistaa huolellisesti ennen kuin alkaa tiivistämään suuremmalti mitään.

Mikäli on tuulettuva alapohjarakenne niin täytyy muistaa että onko alapohjassa riittävästi ja ennenkaikkea riittävän kokoiset läpivienti reiät. Muistelisin että noin 4% sokkelin pinta-alasta pitää olla läpivientejä.

Jos läpivientien määrä on liian vähäinen niin alipaine kyllä imee pienistäkin raoista epäpuhtauksia.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Repe27.05.2017 10:48

Tiivistys tehtiin seinää avaamalla seinän höyrynsulkuun saakka,massaa rakoon sekä butyylinauha seinän ja lattian liitokseen,lopuksi jokin siveltävä aine nauhan päälle. Myös ikkunat tiivistettiin kauttaaltaan koko talossa.

Kyllä Artsi - ilman viheliäistä koneellista ilmanvaihtoa ei tarvitsisi olla niin huolissaan ilmavuodoista. Kyllä tiiveys on vaan tärkeää koneellisen ilmanvaihdon taloissa sekä tietysti myös oikein säädetty ilmanvaihto. Mikäli ei maaperän mikrobia tule rakenteista niin sitten on riskinä villapöly.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Tutkija28.05.2017 19:50

Koneellisesta ilmanvaihdosta - lukiko kukaan taannoin Hesarin juttua jossa oli Ruotsin,Norjan ja Suomen sisäilmauutisoinnista. Siinä sivuttiin,että Norjassa ei taloissa pidetä alipainetta ja Suomessakin ohjeistus tulee muuttumaan. Liika alipaineisuus tuo monia ongelmia. Pitäisi saada säädettyä nuo räppänät siten että painero olisi hitusen alipaineinen,mutta ei niin paljon kun nykyohjeistuksella säädetään.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Pekka02.06.2017 04:02

Te joilla on ollut Tuplexin kanssa ongelma niin onko itse Tuplex haissut lattian avaamisen yhteydessä tai sen jälkeen?

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Tiv04.06.2017 20:50

Onko kukaan teettänyt tiiviysmittausta taloon tai epäilee,että ilmavuodoista tulee epäpuhtauksia sisäilmaan?

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Elementti09.06.2017 12:10

Repe: meillä on iv koneen suodattimissa juurikin tuollainen muovinen haju.

Nostin ensimmäisen kerroksen vinyylilattiaa ja haistoin, hyvä että sain sen jälkeen henkeä, todella vahva haju.

Tuosta korjauksesta, meillä siis ongelmahuoneissa pelkästään vinyyli eikä tuplexia ollenkaan. Riittääkö että vain poistaa vinyylin ja kuivattelee lattiaa? vai pitääkö pinta hioa?

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Pekka10.06.2017 06:26

Suosittelisin hiomaan lattiapinnan, mutta tämä on vain maallikon ajatus asiasta.

"Emissio on varsin selväpiirteinen ilmiö, mutta ilmiön tekee monimutkaisemmaksi se mitä tapahtuu emittoituneille aineille. Osa emittoituneista aineista jää ilmatilaan ja ilmanvaihto laimentaa niiden pitoisuutta. Osa emittoituneesta aineesta voi adsorboitua materiaalin pinnalle tai absorptoitua materiaalin sisään ja ne voi uudestaan siirtyä desorptiona sisäilmaan. (Aikivuori 2001) Betonilaatan kyky tai kapasiteetti varastoida muovimaton ja liiman reaktiotuotteita vaikuttaa olennaisesti tuleviin lattiarakenteen emissioihin, koska jopa puolet reaktiotuotteista voi siirtyä alaspäin betonilaattaan ja varastoitua siihen. Kun ympäristön olosuhteet muuttuvat, voivat varastoituneet yhdisteet emittoitua laatasta sisäilmaan hyvin pitkän aikaa. (Metiäinen 2009)"

Aivan pinnassa olevassa betonissa on varmasti suurimmat imeytyneet päästöpitoisuudet ja hiomalla pinnasta pari milliä päästään todennäköisesti osasta päästöjä eroon.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Pekka14.06.2017 17:27

No onkos kellään mitään uutta asian tiimoilta? Etenemistä projekteissa tai kompastuskiviä? Pienetkin edistysaskeleet ja kuulumiset asiantuntijoilta joihin olette olleet yhteydessä kiinnostavat ja varmasti auttavat muita. Rohkeasti kirjoittamaan vaan ja antamaan vertaistukea!

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Tutkija14.06.2017 19:41

En tiedä,olenko väärällä palstalla kun meillä ei nuo vocit ole koholla mutta jotakin muuta sisäilmassa on kaihertanut. Öljytty lattia vaihdettu,jonka alla oleva Tuplex oli ok ja betoni hyvin kuivaa. Myös tiivistys tehty lattian ja seinän rakoon. Nurkat myös tiivistetty. Ilmavuotoa edelleen hieman epäilen ja tiiveysmittausta harkitsen. Kun ei ois tätä koneellista ilmanvaihtoa niin ei joka kolosesta tuota korvausilmaa hakisi. Tiiveyttä kun alkaa kerran epäillä niin tekisi mieli tarkistaa onko jokin paikka mistä likaista korvausilmaa hakee. Samalla toki myös varmentaisi että ei ole tulevaisuuden homepommi - ilmavuoto vie kosteutta rakenteisiin ja resepti kosteusongelmaan on alkamassa.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Pekka15.06.2017 03:50

Näin kesäaikaanhan voisi pitää ikkunaa auki jos epäilee, että rakenteista tulee ilmanvaihdon alipaineen takia epäpuhtauksia.

Meilläkin oli vocit alle sata molemmissa kahdessa mitatussa näytteessä. Ilmanvaihto katkaistiin juuri ennen mittaamista mittauksen ajaksi.

Meillä rakennuksen ilmanvuotoluvuksi mitattiin 0,6 rakennuksen valmistuttua 2011.

Tutkija, eikö teillä nuo toimenpiteet auttaneet ilmanlaatuun yhtään? Edes väliaikaisesti?

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Tutkija15.06.2017 12:30

Kyllä on auttaneet ja sinänsä välillä en ajattele koko sisäilmaa,joka on hyvä merkki. Ajoittain taas pohdin miksi nenä on aamulla toisella sieraimella tukossa. Mutta luulen,että jos ei tarkkailisi oloaan niin täällä voisi vallan mainiosti.

Mitä teillä kustansi tuo tiiveysmittaus ja tuliko siinä selväksi missä paikoissa vuotaa? Meillä on lämpökameralla tutkailtu ja sen perusteella ei mitään älyttömiä vuotoja. Lämpökameralla ei nää yläpohjan lämpövuotoja ja tällä hetkellä pohdin,onko siellä isompia epätiiveyskohtia. Läpiviennit on tarkastettu yläpohjaan ja ne on ok.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Pekka15.06.2017 13:28

En muista mitä mittaus silloin maksoi.

Mittauksesta saatiin tulokseksi vain numeerinen tulos montako kertaa talon tilavuuden verran vaihtuu ilmaa vuotokohtien kautta 50Pa paine-erolla. Tämä on siis n50 ilmanvuotolukumittaus ja oli käytössä silloin. Nykyään on käytössä q50 jossa tulos ilmoitetaan vaipan pinta-alaa kohden.

Mittaus tehtiin kesäaikaan, jolloin ei ollut juuri lämpötilaeroa sisä- ja ulkoilman välillä joten kuvaamisesta ei olisi ollut hyötyä.

Pahintahan tässä on se kun tulee vainoharhaiseksi hajujen kanssa ja huomaa koko ajan haistelevansa sisäilmaa ja löytävänsä sieltä jotain uutta.

Epäiletkö vuotokohtien kautta tulevan hiukkasia vai kaasuja? Voisiko jonkinlainen hiukkasmittaus olla hyödyllinen? Minulla ei ole niistä mitään tietoa.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Pekka21.06.2017 17:56

Onko kukaan mitannut/mittauttanut sisäilman tai parketin palan formaldehydi pitoisuutta? Parketin kasauksessa voi olla mahdollisesti käytetty liimaa, josta tätä erittyisi.

Työterveyslaitos ainakin tarjoaa mittauksia joissa selvitetään formaldehydin, aldehydien ja ammoniakin pitoisuutta. Nämä eivät ilmeisesti näy tavallisessa voc-mittauksessa.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Tutkija21.06.2017 19:57

Pekka - ilmavuodoista. En taida edes tietää mitä nyt haen,minua hieman häiritsee materiaalihaju joka jostakin tunkee - voihan se olla ihan normi uudehkon talon ominaishaju. Mutta koen että jos ikkunat kiinni ja hakee siis korvausilman muualta kuin ikkunasta niin haju on voimakkaampi. Stressaan sitten siitä,että mistä se tulee. Tällä hetkellä tilanne on hyvä,ollaan pidetty ikkunoita auki.

Hiukkasia en tiedä,voiko olla. En koe,että olisi hirmuisen pölyistä. Silmissä ajoittain hieman kaihertaa,mutta onko koneellisen ilmanvaihdon aiheuttama pöhinä vaan syynä.

Kuinka "kovalla" pidätte ilmanvaihtoa? Meillä säädetty 50-60 % väliin, prosenttiosuudella siis säätö. Olen huomannut,että osa pitää ilmanvaihtoa tosi pienellä ja eräässäkin uudessa takossa jopa talvella tuntui ilma suht.kostealta,ilmanvaihto oli tosi pienellä. Oikea oppisen ilmanvaihdon mukaisesti jos pitää niin saa olla aika pöhinä päällä ja varmasti vaikuttaa asumismukavuuteen.

Ilmavuodoista toki pelkään myös sitä että aiheuttaa pitkällä tähtäyksellä kosteuden kertymistä villoihin.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
T29.06.2017 16:48

Onpas mielenkiintoista luettavaa. Minulla alkoi oireet kolme vuotta sitten, ensin poskionteloita karvasteli, sitten vaiva vaihtui silmiin ja nyt on hengenahdistusta, niinkuin astmakohtaus koko ajan kotona päällä. Homekoira kävi ja merkkasi ilmavuotokohtia, ei mitään maata mullistavaa siis löytynyt. Nyt ollaan puoli taloa rempattu; lattiat aukaistu ja tiivistetty. Sisäkatot myös aukaistu ja höyrynsulut tiivistetty. (Talo on vm 1989 ja siihen aikaan ei ole höyrynsulkuteippiä käytetty vaan perus pakkausteippiä ja seinänvierustoissa vain muovit limittäin... ei siis teipattu.) Huoneilmassa runsaasti villanhajua ilmanvaihtokoneen vaihdon jälkeen, joten sillä tiivistelty paikkoja. Lisäksi meillä muovimattojen päälle laitettu laminaattilattia 13 vuotta sitten. Meillä on siis lastulevylattia, jossa villat alla ja sit valu... haju on kamala kun lattiat on nyt aukaistu, muovimatto haisee voimakkaalle. Usko alkaa loppumaan kun remontti etenee eikä oireet helpota . Henkisesti todella raskasta, rahallisesti myös. Villan haju siirtyy remontoimattomiin huoneisin sitä mukaa kun rempataan eli korvausilmaa nykii sieltä mistä saa...

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Repe05.07.2017 18:08

T - onko teillä suunnitelmissa tiiveysmittaus niin tietäis mistä tiivistää vielä. Oletteko itse tiivistäneet seinän ja lattian väliä?

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Jykä06.07.2017 20:16

Moi! Lueskelin remontin sivussa viestejä täältä. Ok-talomme kulmahuoneessa on ollut villan hajua. Avasin seinät ja höyrynsulku oli molemmilta ulkoseiniltä alareunastaan kokonaan irti. Samoin oli asian laita oviaukon ympäriltä, valtavia ilmavuodoista siis joka puolella. Huolellinen teippaus Sitkolla, ja haju katosi päivässä. Ymmärsin että osalla on villoja gyprocin ja höyrynsulun välissä vielä 2000-luvulla rakennetuissa taloissa. Mitä ihmettä? Eikös se villa pölise sieltä höyrynsulun väärältä puolelta ihan huolella huoneilmaan? Itse ainakin pidän visusti huolen siitä, että villat pysyvät höyrynsulkumuovin ulkopuolella.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Tutkija06.07.2017 20:22

Taloja rakennetaan kahdella tapaa joko niin että höyrynsulku kahden villan välissä tai siten että höyrynsulku ja siihen suoraan gyproc. Ns. Kastelli rakenne eli höyrynsulku villojen välissä on suosittu esim. sähkön läpivientien takia. Tällöin sähköt kulkevat höyrynsulun lämpöisellä puolen ja höyrynsulkua ei tarvitse sähkön läpivientien takia rikkoa. Näin itse olen ainakin ymmärtänyt.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
VocMan07.07.2017 21:07

Moro pitkästä aikaa! Ollu vähän kiirusta tämän katastrofin tiimoilta tässä niin jäänyt kirjoittelu tänne vähemmälle.

Mutta tilanne meillä edennyt sen verran, että lattiat on nyt hiottu timantilla uudelleen. Tehdään lämmitys/jäähdytyssykliä lattioihin 3kW työmaalämmittimillä höystettynä (kuuma/kylmäpuhallus) heinäkuun loppuun asti ja sitten otetaan betonista flec-näyte. Ja siinä vaiheessa toivotaan ettei betonista nousisi 2-etyyliheksanolia. Huono homma tässä on se, ettei ole referenssiä alkutilanteesta heti muovimattojen poiston ja betonin jyrsinnän jälkeen.

Uudeksi lattiapinnaksi tulee Pergon laminaatti kestävyysluokaltaan 33 tai 34. Sen alle cTrap, jota nostetaan seinälle puolisen metriä. Joku törkee panelointi täytyy tämän takia huoneisiin duunailla. Mutta jossain vaiheessahan ne on taas muodissa :D

Sani tässä ketjussa kyseli taannoin, että suojattiinko meillä seiniä ja kattoja lämmityksen aikana. Ei suojattu. Ongelmahuoneet on kyllä eristetty muista asuintiloista. Jos muovimatot on jo vuosia höyrynneet sisäilmaan, niin pelastaisiko hetkellisellä suojauksella enää tilannetta. Irtaimistohan me jo kannettiinkin kaatopaikalle. Paras vaihtoehto olisi uusia kaikki sisäpinnat taloon. Joo vaihdetaan toki jahka arpapeleistä napsahtaa. Sitä ennen kokeillaan Coloria Forte Sensitive pohjamaali/seinämaali-comboa voc-sulkuna ja toivotaan parasta. Kait ne voi kattopaneelitkin hätätilanteessa maalata noilla.

Pekka kyseli myös, että oliko reilu kuukauden lämmitys/tuuletus joku suositus vai vedetäänkö vain varman päälle. Ei ollut suosituksia ajan suhteen. On vedetty varman päälle ja vedetään edelleenkin, koska muovin hajua talossa välillä tuntuu olevan. Ja oireita ilmenee kun käymme talossa. Eli lisää vaan lämpöä ja tuuletusta. Jotkut ovat kuulemma vuoden tuulettaneet huusholliaan.

Tämä keissihän tuntuu kyllä kestävän ja kuukausi sinne toinen tänne ei taida enää vaikuttaa. Sen verran on tosin aikataulupainetta, että josko Jouluksi kotiin. Alkuperäinen ideahan oli että Juhannukseksi, mutta se tuli liian äkkiä.

Tsemppiä kans muille ongelmissa painiville! Ei tästä taida selvitä kuin suomalaisella sisulla ja mustalla huumorilla. Mutta per.....ä on tämmöset tapaukset!

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
EPS-epäilijä08.07.2017 07:10

Meillä samanlaista ongelmaa. Parketti ja Tuplex vaihdettiin ja tehtiin tiivistys. Tilanne vähän helpottui muttei kokonaan. Kodinhoitohuoneessa tuntuu nyt voimakkaimmin haju. Olen alkanut epäillä valun alla olevaa EPS'ää. Sen vaihto ei kuitenkaan onnistu, koska olisi liian kallis remontti.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta