Pari vuotta vanha kerrostalo ja sisäilma

Väsynyt selvittämään14.04.2015 09:24

Hei!

Muutin pois rivitalosta, jossa oli kosteusvaurio. Kosteusvauriokorjausten ajan asuin koko ajan sijaismajoituksessa 60-luvulla rakennetussa kerrostalossa, jossa en saanut minkäänlaisia oireita. Tuossa rivitalossa en asunut kuin muutamia öitä, mutta tavarat olivat siellä, ja ne kävivät homepuhdistusfirmassa, josta korjausten jälkeen tulivat takaisin rivitaloon. En kuitenkaan muista syistä halunnut jäädä rivitaloon asumaan, joten päätin muuttaa pari vuotta vanhaan kerrostaloon. No ekat 2 viikkoa asumista tuntui todella hyvältä enkä minkäänlaista oireilua havainnut. Päinvastoin tulo- ja poistoilmanvaihto tuntui luksukselle. 2 viikon jälkeen kuitenkin, jokin muuttui ja nyt silmät kirvelevät ja ovat väsyneet ja lisäksi kurkku käheytyy ja ääni lähtee. Heti kun asunnosta poistuu oireet katoavat ja helpottavat. Työpaikalla, jossa on tosi huono ilmanvaihto pystyn olemaan aivan hyvin saamatta oireita. Nyt mietityttää, että mistä nuo minun oireet voivat tulla? Olen varmasti herkistynyt jollekkin, mutta kun en tiedä mille. Aikaisemmin olen saanut oireita juuri tuossa alementti rakenteisessa rivitalossa ja myös vastavalmistuneessa hirsirakennuksessa. En ole kuitenkaan huomannut oireilevani miltei missään muualla. Tuotiin tuolta rivitalossa olleista tavaroita osa uuteen asuntoon ja nyt niistä sohva, keittiön tekonahkatuolit, petauspatjat ovat parvekkeella, koska epäilin niistä pääsevän jotain. Vielä asunnossa on yksi puinen shenkki, iso led tv, keittiönpöytä, lasten kirjoituspöytä ja yksi pieni kaappi. Voiko oireilu johtua niistä, vaikka ne on periaatteessa kovia pintoja ja pyyhitty mikrokuituliinoilla? Epäilen siis että tavaroiden mukana olisi tullut jotain uuteen asuntoon, kun aluksi oireita ei tullut. Kuitenkin nyt kun tavaroiden pois viskominen ei tunnu kuitenkaan auttavan olen alkamassa epäilemään rakenteellista vikaa taas. Asunnossa on parkettilattia ja se on alkanut itseäni eniten epäilyttämään, vaikka kosteutta päälleppäin ei näy. Edellisessä asunnossa juuri parketti oli vaurioitunut. Tämän lisäksi epäilen Ikeasta ostamaa mäntyistä kerrossänkyä, josta lähtee "puuntuoksu". Tämä sänky tosin on lastenhuoneessa ja oireilua on kuitenkin myös olohuoneessa. Miten herkkiä ihmiset yleensä ovat saamaan oireita. Sanotaan, jos allergisoiva esine olisi esim. toisessa huoneessa niin saako joku siitä silti oireita kaikkialla asunnossa.

Jos jollekkin tulee mieleen mitä tässä seuraavaksi tekee niin arvostaisin!

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Kirjoittaja17.04.2015 20:45

Oletko vaihtanut vuodevaatteet tyynyjä myöten? Oletko eläinallerginen, jos kodissasi on asunut sinua ennen kissa, koira tai kani? Jospa vika on käyttämässäsi pesuaineessa? Ja mitä sanoo isännöitsijä? Pyydä taloyhtiötä tutkimaan asunto ja varsinkin lattian kunto. Ei varmaan edellisestä asunnosta kannata mitään puhua, niin isännöitsijä ei pistä vikaa sinun piikkiisi. Jos oireita ei ole kodin ulkopuolella, niin joku siellä asunnossa aiheuttaa ne oireet. Kyllä kai toisen huoneenkin tavaroista voi saada oireita, ilma ja sen mukana kemikaalit leijuvat epäilemättä huoneesta toiseen. Voimia!

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Ormm27.04.2015 11:55

Ulkomaiset huonekalut ovat monesti kyllästetyt tropiikin kuuman ja kostean ilmanalan vaatimusten mukaisesti vahvoilla myrkyillä. Itselläni yksi sohva ja tarjoilukärry parvekkeella. Eikä niistä 14 vuodessa ole katku loppunut.

Parketti sisältää runsaasti liimaa ja vielä lakka muovia. Kuplamuovi ja betoni parketin alla antavat omat päästönsä. Rakennusvaiheessa betonin kosteus on voitu mitata liian matalista antureiden rei`istä ja betonissa voikin olla liikaa kosteutta.

Jopa saunan paneeleissa on muovipitoinen sively vaikka paneelit olisivat parhaimmillaan ilman mitään käsittelyä. Muovin katku saunaan lienee hyvin haluttu, ainakin pakollinen.

Väliseinät lienevät kipsilevyä. Saumausmassan laadulle ei ole asetettu mitään vaatimuksia.

Arvaan olevan mahdotonta selvittää yksittäistä oireiden aiheuttavaa. Rakennusaineteollisuuden haihtuvat materiaalit on etevästi suunniteltu.

Kannattaisi palata sinne 60- luvun taloon. Jos putkiremontti oli jo tehty siellä asuessasi, ei taloa pilaavaa muutosta liene heti tulossa.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Emppu28.04.2015 12:40

Hei, meillä kans samanlaista ongelmaa. Muutettiin viime kesänä noin 4 kuukautta vanhaan kerrostaloon. Ensimmäisen kuukauden jälkeen alettiin koko perhe oireilemaan. Oireet pahenivat kunnes tultiin siihen pisteeseen, että jouduimme lähtemään pois yöksi omasta kodista. Eli olemme nyt viime joulukuusta olleet toisten nurkissa. Omassa kodissa käymme melkein päivittäin, mutta minä oireilen jo ensimmäisen puolen tunnin jälkeen. Monta kuukautta selvittelin asiaa. Selvisi, että ilmastointi oli aivan liian alipaineisella. Eli ei ollut varmaan säädetty ollenkaan rakentamisen jälkeen kohdilleen ilmastointia. Taloyhtiö eikä rakentaja alkaneet millekkään vaan itse olen joutunut maksamaan tutkimuskustannuksia ja ilmasoinnin puhdistuksen. Yhden laskun maksoivat kovan väännön jälkeen. Tilanne on nyt se, etten voi kotona asua, mutta miten pääset tästä eroonkaan, on omistusasunto. Vuokralle en voi lähteä, kun ei ole varaa maksaa kahdelta asunnosta. Lisäksi olen aikaisemmin altistunut kosteusvaurioisissa rakennuksissa vuosikausia, joten nyt huomaan, että harvoissa sisätiloissa voin olla oireilematta. Tämä meidän asunto on kuitenkin pahoja oireita aiheuttava eli syke nousee ja rintakehää puristaa, yskittää eli on pakko päästä ulos täältä. Meillä on koko ajan vähintään yksi ikkuna raollaan, mutta en silti pysty olemaan kotona. Me ollaan ainakin umpikujassa, koska kukaan ei ala asuntoa tutkimaan enempää ja itselläni ei ole enää varaa lisää tutkimuksia tehdä. Myös rakentaja on osoittautunut hankalaksi sekä isännöitsijä, että jos jotain ongelmaa todettaisiin, niin oikeusasia varmaan tulisi ja millä maksat asianajajan. Homekoiran käytin ja se ei mitään löytänyt niin kuin arvelinkin halusin vain sulkea sen pois. Eli aletaan olla aika loppu tämän homman kans. Mulla tutkimukset menossa , mistä johtuu yskä ja tunne, ettei saa kunnolla ilmaa. Ei voi muuta sanoa, kuin miten suomessa voi joutua tämmöiseen tilanteeseen, mistään et saa apua.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Emppu28.04.2015 16:48

Hei, tuli mieleen nimimerkin "väsynyt selvittämään" aikaisemman asunnon parketin vioittuminen, että näkyikö parketissa selviä vioittumisen merkkejä vai miten saatiin selville, että parketti oli vioittunut?

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
vastaus29.04.2015 14:59

Taloissa on valmistumisen jälkeen 6-12 kuukauden ajan kohonneet VOC-pitoisuudet. Laittakaa ilmanvaihto täysille. Tuulettakaa lämpimällä säällä niin paljon kuin voitte. Tarkistakaa, että huoneistonne lattia ei ole öljyllä käsitelty tai hapolla värjätty, ja rakennekosteudet, myös rakennusaikaiset.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Ormm01.05.2015 11:10

Muutimme uuteen kerrostaloon vuosikymmen sitten. Rakentajan (YIT) puolelta kehotettiin pitämään kaikki karmiventtiilit auki ainakin ensimmäisen talven yli. Pakkasilma tuli lämmittämättömänä sisälle, kun ainoastaan poistoimu kuului ilmanvaihtoon. Makuuhuoneeni ikkuna on öisin raollaan,. Tukalaa on sekin tuulen ja lämpötilan vaihdellessa. Suurimman osan vuosista olen asunut muualla, mökillä ja asuntoautossa pitkin Eurooppaa.

Asuinkuntasi terveystarkastajan kuuluu tutkia asunto. Vieläpä muutenkin kuin vierailla paikalla ja hetken istahtaa sohvalla vakuuttaen olevansa itsekin kärsinyt päästöistä ja olevansa herkkä huomaamaan viat asunnossa - ja antaen asunnolle kehuja. VOC- tutkimus ei maksane paljoa. Googleta ja selvitä.

Entä sitten, jos jotakin löytyy? Korjaamaton paikka! Vuokraa asunto ja mene itsekin vuokralle. Mikäli vuokraamasi asunto on kelvollinen, voit harkita sen ostamista.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Kirjoittaja27.02.2019 13:30

Haluisin vastauksen omaan sähköpostii ikm1@luukku.com kysymys asuin sisäilmaasunnossa puoliv jossa ongelmat tuli pahaksi hakeuduin kerrostaloon tässä oireet ollut hyvät melkein poissa mutta mitenkä kauan voi vielä oireilua jatkua ter.irja

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta

Sivua päivitetty: 27.2.2019