Lattiamateriaalit, laminaatti vai parketti?

Oikea parketti22.01.2013 20:18

No-joo, nyt on tärkeää ymmärtää seuraava ero: kosteusvaurio ei ole sama asia, kuin homevaurio (mikrobivaurio). Hoitamaton ja korjaamaton kosteusvaurio johtaa helposti homevaurioon. Siten kosteusvaurion huomaaminen mahdollisimman aikaisin on ”iloinen asia”. Se mahdollistaa kosteusvaurion korjaamisen ennen homevaurion syntymistä. Homeen saastuttaman asunnon saneeraaminen on aivan eri suuruusluokan asia, kuin kosteusvaurion korjaaminen. Kuten ”vastaus” jo tuolla aiemmin sanoikin, homevaurioisessa asunnossa on yleensä päässyt saastumaan myös tekstiilit, kirjat, jne.

Jos teillä on kosteusvaurio, niin ostakaa haulikko ja pitäkää sillä kaikki ”homesaneeraajat” poissa asunnostanne! Niitä käärmeöljyn myyjiä on paljon, jotka käyvät ruikkimassa myrkkyjä nurkkiin ja ovat sitten ”saneeranneet” asunnon.

Te tarvitsette asiantuntevan korjausrakentamiseen keskittyneen rakennusliikkeen apua. Sellaisen, joka hallitsee kosteusvaurion kuivaamisen ja sitten rakenteiden korjaamisen siihen kuntoon, että uutta vahinkoa ei ainakaan samalla tavalla tule. Heittäkää Googleen hakusanoiksi ”kosteusvaurio korjaus” tai ”kosteusvahinko korjaus”. Esiin tulevien rakennusliikkeiden kotisivuja kannattaa lukea, joissakin niistä kerrotaan hyödyllisiä lisätietoja. Valitkaa joku fiksun tuntuinen ja järkevän hintainen firma läheltänne. Voitte kyselle heiltä esimerkkejä onnistuneista töistä. Aika sokkona sitä kuitenkin tuollaisen rakennusliikkeen valitsee. Mutta kokemukseni mukaan puhelinkeskustelu vastaavan mestarin tai muun vastuuhenkilön kanssa paljastaa aika paljon. Jos kaveri tuntuu puhelimessa luotaan työntävältä, epämiellyttävältä tai ylimieliseltä, niin soita suosiolla seuraavaan paikkaan.

Noista myrkyistä vielä: Hyvätkin saneeraajat sivelevät usein rakenteet Boracol-liuoksella. Se on nykyisen tietämyksen mukaan ihan OK, eikä Boracol ole sellaista rajua myrkkyliuosta, josta hiljattain jopa lehdistössä varoiteltiin.

Oikea parketti on järkevä valinta, kunhan pohja on ensi kuivattu hyvin. Kuten edellä sanottiin, ottakaa yhteys muutamaan parkettiasennusliikkeseen ja kysykää tarjousta

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Uusivuosi04.02.2013 13:58

Kiitoksia oikein paljon vastauksista ja neuvoista.

On ollut hyvin surullista todettaa että meillä onkin homevaurio...kosteusvaurion yhteydessä se on paljastanut ja koko perhe oireille voimakastikin, vaikka se homealue onkin ylättävän pieni.

Nyt parkettia tärkempi näyttä olevaan mistä on mahdollista saada oikea saneeraja,kun heiltä kysyy mitä aineita he ajattelevat käyttää, heistä ei kuuluu enää...kolmas firma menossa nyt. Tietääkö ketään teistä hyvä/luotettavaa firma?

Toisen polttavin aihee on miten käsitellä tavaraa: kirjat on pakkatu ja pikuhiljaa koko irtaimistokin. Tekstiiliä voi myöhemmin pestä mutta kirjat?? Pitäkö maalatta koko koti saneerauksen jälken?

Hyvin, hyvin kiitollinen kommenteistanne.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Oikea parketti04.02.2013 20:00

Kerro nyt aluksi missä päin Suomea asutte? Ei sitä remonttifirmaa kannata toiselta puolelta maata lähteä etsimään. Jos firma "katoaa", kun esitätte muutaman asiallisen kysymyksen - niin hyvä että "katosi". Ei anna järin luotettavaa kuvaa firmasta.

Koko huoneiston ja tavaroiden puhdistamisessa ja "saneeraamisessa" olisi tärkeä tietää minkä tyyppisiä ja miten vaarallisia mikrobeja talossanne on. Se, että homealue on pieni, on hyvä asia. Saaste on sitten levinnyt ilman mukana muuallekin, mutta korjattavaa rakennetta ei tule välttämättä paljoa.

Kun löydät hyvän kuivatus/remonttiliikkeen, saat sieltä lisäohjeita. Mutta on selvää, että kaikki asuntonne pinnat on puhdistettava. Ja olet aivan oikeassa, seinien uusintamaalaus on usein se nopein, helpoin ja jopa halvin keino. Pintojen pyyhkiminen nihkeän kostealla mikrokuituliinalla (nivelvarren päässä) on myös nopeaa ja on parempi, kuin ei mitään.

Mutta ensin remontti, sitten vasta nämä muut jutut. Hankkikaa makuuhuoneisiinne ilmanpuhdistimet. Kokeilkaa vaikka yhtä kappaletta Electroluxin putsaria (219 euroa). http://www.gigantti.fi/product/pienkoneet/ilma/Z9122/electrolux-ilmanpuhdistin

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Talvikki30.06.2013 09:29

Olen suunnitellut kaksioni lattiaremonttia tässä pidempään, eli 80-luvun kuluneen mosaiikkiparketin lautaparkettiin. Olen pohtinut yhdeksi vaihtoehdoksi Pergon välkopestyä mänty lautaparkettia sen kauniin ulkonäön vuoksi. Saamani koepala ei myöskään haise voimakkaasti. Asennuksessa ei käytetä liimaa.

Onko kellään kokemuksia mänty lautaparketista?

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
vastaus30.06.2013 12:56

80-luvun mosaiikkiparketti on paras parketti! Hionta ja lakkaus. Estä pölyn leviäminen. Älä hanki mitään haisevia palaparketteja!

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Oikea parketti04.07.2013 12:47

"Onko kellään kokemuksia mänty lautaparketista?"

Tämän palstan kirjoittajien mielipiteet lautaparketista käyvät selville lukemalla tätä ketjua. Maailmanlopun materiaali. Vaikka ei olisi allergikkokaan, niin en siliti moista roinaa huolisi.

Toinen asia on lattian kovuus. Parketin pitää olla kovaa puuta, jotta se kestäsi. Pehmeään puuhun tulee hyvin herkästi painaumia ja jälkiä. Mänty on yksi pehmeimmistä puista. En ymmärrä, että kenellekään voi tulla edes mieleen tehdä männystä parkettia!

Toisaalta, eihän tuo sinun Pergo-parkettisi edes ole parkettia. Se on laminaattia, kuten vanha kunnon "Iki-levy". Siis samaa materiaalia, mistä esim. keittiötasoja tehdään, toki ohuempana tietenkin. Laminaatti ei ole edes puuta. Se on korkeassa paineessa tiiviiksi puristettua muovi-, puukuitu- ja hartsimassaa. Laminaatin päälle liimataan puun näköinen kuvio. Sinun tapauksessasi mäntyä muistuttava kuvio. Hyvälaatuiset laminaatit ovat kestäviä, ei niissä mitään vikaa ole. Mutta ne ovat "muovilevyä" eivät puuta. Millaiseen huoneeseen tällainen "muovilevy" sopii, on makuasia. Mutta jos laadukkaassa asunnossa on esim. olkkarissa laminaattilattia, se kyllä laskee asunnon arvoa - sorry.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Talvikki10.08.2013 10:35

Onko kellään hyviä kokemuksia tammiparketeista? 3-sauvainen valkoiseksi maalattu tammiparketti kiinnostaisi. Olen katsonut tätä Cellon vaihtoehtoa: http://www.cello-info.com/index.php?id=153&product=500916887&subgroup=&style=&language=2

Tietenkin terveys menee estetiikan edelle, mutta tuo mosaiikkiparketti ei enää oikein miellytä silmää..

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
vastaus10.08.2013 19:08

eli tammi-mänty-liima-parketti, nämä materiaalit, joista se on tehty, ovat yhteydessä sisäilmaan, osin lakkaamattomina, palasten väleistä. Astuttaessa pala painuu hieman, ja yhdisteillä kyllästettyä ilmaa ja pölyä purkautuu raoista sisäilmaan. VOC-yhdisteitä tulee myös koko ajan diffuusion avulla näistä raoista. Kannattaa laitattaa oikea parketti eikä lattialle vierekkäin heiteltyjä puunpalasia.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Oikea parketti12.08.2013 12:54

Tietenkin terveys menee estetiikan edelle, mutta tuo mosaiikkiparketti ei enää oikein miellytä silmää.

Kyse ei ole pelkästään terveydestä. Parkettikuvioinen "lautaparketti" on muutenkin toivoton materiaali. Kaadapas lasillinen vettä lattialle (vahingossa tietenkin), niin lattia poksahtaa auki. Paikkausta/korjausta ei voi tehdä. Koko lattia menee uusiksi.

Oikeaa puuparkettia saa monen muotoista. Mosaiikki on yksi vaihtoehto. Lisäksi on mm. sauvaparketti. Tästähän ne säleistä ja puupalikoista tehdyt "lautaparketit" ovat sen parkettikuvion mallinsa ottaneet. Ei se mosaiikki ole ainoa vaihtoehto.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
cr29.11.2013 01:02

Puupölystä... Haitallista hienojakoisuutensa vuoksi. Kulkeutuu syvälle keuhkoihin ja syöpävaarallista sitä kautta. Puuseppien ammattitauti riski mesoteliooma keuhkopussin syöpä sama joka on riskinä myös asbestille altistuneille. Vaatii kuitenkin vuosien jatkuvaa altistumista ja etenee hitaasti. käyttäkää suojaimia! Jotka luokitukseltaan pitävät pienet hiukkaset poissa.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
kysymys27.03.2014 19:21

Kysymys erityisesti "oikea parketti"-henkilölle:

Kuinka kauan nk. lautaparketin päästöt oat haitallisen korkeita asentamisen jälkeen? Jos muuttaa asuntoon, jossa on vaikka 5 vuotta vanha lautaparketti, olisivatko päästöt jo silloin vähentyneet? Nk. "oikealla" parketilla varustettuja vuokra-asuntoja on nykyään vähän saatavilla.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
vanha lautaparketti vai uusi sauvaparketti28.03.2014 13:53

Minuakin kiinnostaa miten kauan lautaparketti tuottaa pahoja VOC päästöjä. Olemme ostamassa asuntoa, jossa on n 6v vanhat, siistikuntoiset lautaparketit. Talvella raot olivat aika näkyvät. Yhden huoneen lautaparketti jouduttaneen uusimaan koska se on pilattu konttorituolilla. Mietin, kannattaako uusia vain sen huoneen lautaparketti vaiko vaihtaa koko 100 neliön huushollin parketit sauvaparketeiksi? Jossain aikaisemmassa asunnossamme oli uudet sauvaparketit, eikä siitä ollut alun parin viikon jälkeen ongelmia. Lautaparketti on kelluva. Mutta onhan sauvaparkettikin seinänvieriltä auki. Ei se tietenkään niin paljon jousta ja pumppaa ilmaa kuin lautaparketti.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
kysymys29.03.2014 05:39

lauta- ja lankkuparketin ero?

lautaparketti, 3-sauvainen, runko mäntyä, 3-osainen lankkuparketti, 1-sauvaisia, runko 3-osainen, suurempikokoisia, Timberwise käyttää koivurunkoa lankkuparketeissaan.

tarkoitat sauvaparketilla 3-säleistä lautaparkettia? Eikö lankkuparketti kuitenkin ole parempi, jos sen palat ovat suurempia, ja jos runko on koivua?

Mäntyrungon VOC-päästöt tulevat parketin raoista sisäilmaan. Kummankaan "parketti"tyypin saumat päästävät VOC-päästöjä huoneilmaan. Saumoja on joskus liimattu kiinni, ja joskus.

Osan näistä "parketeista" kokoonliimauksessa on käytetty formaldehydiä päästävää ainetta.

Eräässä päästömittauksessa havaittiin merkittävää myrkyllisäi päästöä tällaisen lattian alla olevasta muovista. Lisäksi päästöjä tuli rungon havupuusta ja pinnasta. Jotkut "parketit" on pinnoitettu haitallisempia päästöjä aiheuttavilla aineilla.

Eräässä mittauksessa erittäin suuria päästöjä saatiin öljykäsitellystä "parketista".

Tammimosaiikkiparketti on mittauksissa havaittu parhaaksi, koska tammi on niin kovaa, että siitä tulee vain vähäisiä määriä päästöjä, eikä sen suojaksi laitettavasta m1-lakastakaan tule paljoa päästöjä kuivumisen jälkeen.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
vanha lautaparketti vai uusi sauvaparketti31.03.2014 06:28

Sauvaparketti=mosaiikkiparketti. Tai niin minä ainakin luulin..

Käsittääkseni ero lautaparketin ja mosaiikkiparketin välillä on siinä että lautaparketti asennetaan kelluvaksi. Se joustaa paljon jalan alla ja todellakin pumppaa ilmaa. Mutta minä kysyin sitä kuinka kauan lautaparketista tulee päästöjä. Kun parketti on jo yli puoli vuosikymmentä vanha, onko se enää ongelma?

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Oikea parketti31.03.2014 09:09

Sauvaparketti=mosaiikkiparketti. Tai niin minä ainakin luulin..

Oikeaa parkettia on useampaa lajia, riippuen parkettipalikoiden muodosta. Yleisimmät ovat mosaiikkiparketti ja sauvaparketti.

Ongelman aiheuttaa se, että nykyisin kaupitellaan niitä mäntypalikoista ja viilusta liimattuja lautaparketteja myös "sauvaparkettina", jos sen pelleparketin pintaan on liimattu oikeaa sauvaparkettia jäljittelevä ohut viilu. Nythän jo pahvista ja hartsista prässättyjä laminaattilattioita sanotaan "sauvaparketiksi"!

Käsittääkseni ero lautaparketin ja mosaiikkiparketin välillä on siinä että lautaparketti asennetaan kelluvaksi.

Kyllä ja ei. Tuo on niiden asennustavan ero. Oikea parketti liimataan alustaansa, eikä siten "vuoda" pohjastaan mitään huoneilmaan. Lautaparketti on kuten suuri matto, sen pohja on avoin ja vuotaa kaiken erittämänsä huoneilmaan. 60 neliön huoneessa on siten lattian alapuolella 60 neliötä paljasta ja "avointa" mänty+hartsi+liimapintaa allergikkojen iloksi.

Tuotteiden ero on siinä, että lautaparketti on komposiitti, joka on koottu liimaamalla mäntysäleitä, vaneria ja viiluja toisiinsa. Tätä hirvitystä kauppiaat myyvät naama vakavana "täyspuuparkettina" - ja tietämättömät asiakkaat ostavat. Oikea parketti on oikeaa umpipuuta, yleensä jotain kovaa puuta, kuten tammea. Siinä ei ole männyn/kuusen/hartsien VOC-päästöjä.

Mutta minä kysyin sitä kuinka kauan lautaparketista tulee päästöjä. Kun parketti on jo yli puoli vuosikymmentä vanha, onko se enää ongelma?

Oikea vastaus tuollaiseen kysymykseen on 1-100 vuotta. Jos asia on sinulle ongelma, niin totta kai kaikki riippuu sinun omasta herkkyydestäsi. Tälläkin palstalla on ollut ihmisiä, jotka oireilevat, jos samaan asuntoon tuodaan lipasto, jonka jossain laatikossa on pätkä mäntyä takaseinänä. Minua ei 5 vuotta vanha lautaparketti häiritsisi (paitsi henkisesti...), mutta miten on sinun laitasi? Jos ajatellaan pelkkää vasta sahattua ja höylättyä mäntylautaa, niin sen erittämät VOC päästöt laskevat hyvin jyrkästi muutaman kuukauden jälkeen. Vuosien ikäistä, kuivaa ja kuivana pysyvää lautaa voi pitää jo "turvallisena". Mutta miten käyttäytyy lautaparketti, joka ei ole edes lautaa, vaan mäntypalikoita, vaneria, liimoja ja hartseja? En ole nähnyt tutkimustuloksia tällaisesta. Mutta se on yleisesti tiedetty, että kostunut lautaparketti on paha ongelmien aiheuttaja, sekä uutena että vanhana.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
tietoa01.04.2014 11:10

Uusien lattiamateriaalien päästöt korkeita pitkään huoneistojen valmistumisen jälkeen, formaldehydiä kaikissa tai lähes kaikissa liikaa rajaan "välittömiä oireita herkimmille" nähden. TVOC ja ammoniakki myös korkeat. "Pelleparkettien" päästöt nousseet (kosteuskin vaikuttanut) 6...12 kk valmistumisen jälkeisellä jaksolla. Päästöjä saattaa siten tulla vuosiakin vanhoista "pelleparketeista", jos suhteellinen kosteus on korkea.

Asuttaessa pitää pitää ikkunat auki ja ilmankosteus alhaisena, jos ei ole mahdollisuutta hankkia oikeaa parkettia.

Ohessa VTT:n mittaamia arvoja 6 ja 12 kk asunotjen valmistumisen jälkeen. Arvot ovat allergikkoja ajatellen liian korkeita.

Kaikki "parketit" lienevät tässä nk. "pelleparketteja".

TVOC: 6/12 kk

Parketti 1 Tammi parketti (Forbo Oy) 449/523, 174/204, 396/475, 703/422 Parketti 2 Parla Tammi Natur (Olavi R‰s‰nen Oy) 306/144 (pintalaatta) Parketti 3 Pyökki Nature (Upofloor Oy) 148/255 Parketti 4 Kirsikka Select (Upofloor Oy) 95/99 Parketti 5 Tammi Nature (Upofloor Oy) 112/104 Parketti 6 Tammi Nature+ Tammi Palace 16 x 68 x 612 (Upofloor Oy) 114/129 PVC 1 Upostep (Upofloor Oy) -/- PVC 2 Rhino Domestic / Pro 2000 (Armstrong World Industries) 130/- PVC 3 Upostep 20 (Upofloor Oy) 1013/384 PVC 4 Upostep 53 (Upofloor Oy) 173/472 PVC 5 Nordic stabil (Tarkett Oy) 550/333 PVC 6 Tapiflex 162 ST (Tarkett Oy) 212/170

TVOC = 200…3000 µg/m3 oireilua voi esiintyä pitkäaikaisvaikutuksista niukasti tietoa tanskalainen tutkimus 1991

Formaldehydi: 6/12 kk

Parketti 1 Tammi parketti (Forbo Oy) 18/50, 22/52, 16/47, 45/51 Parketti 2 Parla Tammi Natur (Olavi R‰s‰nen Oy) 17/20 (pintalaatta) Parketti 3 Pyökki Nature (Upofloor Oy) 11/14 Parketti 4 Kirsikka Select (Upofloor Oy) 7/17 Parketti 5 Tammi Nature (Upofloor Oy) 10/14 Parketti 6 Tammi Nature+ Tammi Palace 16 x 68 x 612 (Upofloor Oy) 11/14 PVC 1 Upostep (Upofloor Oy) -/- PVC 2 Rhino Domestic / Pro 2000 (Armstrong World Industries) 17/- PVC 3 Upostep 20 (Upofloor Oy) 42/- PVC 4 Upostep 53 (Upofloor Oy) 22/36 PVC 5 Nordic stabil (Tarkett Oy) 32/15 PVC 6 Tapiflex 162 ST (Tarkett Oy) 28/14

Tapani Tuomi/ Työterveyslaitos /Asumisterveysohjeen mukaiset kemialliset analyysit / 28.3.20126 Asumisterveysohjeessa mainitut kemialliset epäpuhtaudet Formaldehydi 5-10 µg/m (välittömiä oireita herkimmille)

Ammoniakki: 6/12 kk

Parketti 1 Tammi parketti (Forbo Oy) 58/84, 43/57, 22/92, 46/31 Parketti 2 Parla Tammi Natur (Olavi R‰s‰nen Oy) 77/46 (pintalaatta) Parketti 3 Pyökki Nature (Upofloor Oy) 30/31 Parketti 4 Kirsikka Select (Upofloor Oy) 23/37 Parketti 5 Tammi Nature (Upofloor Oy) 20/27 Parketti 6 Tammi Nature+ Tammi Palace 16 x 68 x 612 (Upofloor Oy) 22/27 PVC 1 Upostep (Upofloor Oy) -/- PVC 2 Rhino Domestic / Pro 2000 (Armstrong World Industries) 41/- PVC 3 Upostep 20 (Upofloor Oy) 63/64 PVC 4 Upostep 53 (Upofloor Oy) 46/57 PVC 5 Nordic stabil (Tarkett Oy) 49/30 PVC 6 Tapiflex 162 ST (Tarkett Oy) 47/22

Ammoniakki ja amiinit Suomen rakentamismääräyskokoelma D2, suunnittelun ohjearvot uusille rakennuksille (2003) 20 µg/m

Asumisterveysohje, sisäilman enimmäispitoisuudet tai tavanomaiset tasot 10-20 (tavanomainen)

40 µg/m (kohonnut)

Mittaukset on tehty eri asunnoissa, joissa mm. suhteellinen kosteuson erilainen. Tuotteita ei siten voida tarkasti verrata toisiinsa.

Pitoisuus riippuu vahvasti sisäilman kosteudesta. Katso suhteellinen kosteus alkuperäisestä raportista.

Tässä kerrottu myös juuri kosteudesta lautaparketin hajun aiheuttajana.

http://www.vtt.fi/inf/pdf/tiedotteet/2005/T2281.pdf

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Herää22.10.2018 07:15

Kunnon friikkejä täällä kyllä. Kauanko mitäkin erittyy ja askeleet pumppaa molekyylejä lautojen välistä.. huhhuh.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta