Krooninen limaisuus

Meloja 7315.05.2016 11:32

Hei!

Minulla on jatkuvaa limaisuutta, jota on kestänyt jo useamman vuoden. Limaneritys tuntuu lähinnä nielussa, ja on sellaisenaan vähäistä, mutta saan kuitenkin koko ajan selvittää kurkkuani.

Minulla ei ole diagnosoitu astmaa tms., mutta oireeni ovat seurausta hometalossa asumisesta, ja olen kärsinyt niistä lähes jatkuvasti. Pääsääntöisesti oireet ovat hyvin vähäisiä, mutta pahimmillaan niihin tuntuu kytkeytyvän keuhkoputkentulehdukseen viittaavia lisäoireita (kipua etenkin oikeassa ylälohkossa tai pienessä keuhkoputkessa, lievää verisyyttä), etenkin näin keväisin.

Nukkuessani oireet eivät tunnu, ja pystyn viettämään yöni häiriöttä. Oireet eivät myöskään sellaisenaan tunnu vaikuttavan erityisemmin suorituskykyynikään, ja puhallan itselläni olevan PEF-mittarilla yleensä 650-700 arvoja (sellainen lelun näköinen punainen, kolmion muotoinen). Rasituksessa en erityisemmin hengästy, en mene hapoille helposti tms. - toisaalta hikoilen nykyisin runsaasti (öisin tyyny on usein litimärkä).

Osaisiko joku varovasti arvella, mistä tapauksessani on kysymys? Olen menossa lääkärille, mutta tiedän jo etukäteen siellä tyrkytettävän astmalääkitystä tms. - omasta mielestäni tämä ei ole astmaa. Keuhkokuva on otettu kolme vuotta sitten, lähinnä keuhkosyövän poissulkemiseksi.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Meloja 7316.05.2016 09:42

Lisään vielä oireisiin pari pikku seikkaa: ajoittain kielen alla tuntuu lievää pistävää tunnetta ja kurkussa on tunne kuin siellä pyörisi höyhen - hiukan vaikea kuvailla, kutinaa muistuttava, asteen verran epämiellyttävämpi tunne.

Lähinnä siis pähkäilen, että mihin oireeni oikein viittaavat...

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Lillukka25.05.2016 20:27

Itselläni on ollut kuvailemasi oiretta jo myöskin yli 15 vuoden ajan ja 5 vuotta sitten alettiin tutkimaan astmaa, mutta sitä ei löytynyt, toki oireet olivat välillä astman kaltaiset.

Ongelmana oli juurikin jatkuva limaisuus, joka johtui ainakin minulla ns. aktiivisesta poskiontelosta ja siitä seuraanneesta limasta kurkussa ja nielussa ja myös keuhkoputkissa. Lima siis vähitellen valui poskiontelosta nieluun. Toki minulla ensimmäisenä tulevat juurikin yöoireet, kun pahaksi menee, uniapnean kaltaisita oiretta, tukehtumisen pelkoa ja tukehtumiskohtauksia.

Astmalääkkeitä testailin, mutta valitettavasti niistä ei oikein ole ollut apua ja kortisoni tablettina on se ainoa vaihtoehto, kun välillä (esim. syksyisin ja alkukeväällä, kun sieni-itiöiden määrä ilmassa on runsas) tauti menee pahaksi. Toki tässä riittää yleensä 20 mg 2-3 päivää ja muutaman kerran vuodessa ehkä 5 päivän kuuri.

Parhaiten olen saanut sen pysymään kurissa tekemällä nenäkannuhuuhtelun aamuisin ja iltaisin ja käyttämällä iltaisin Dymista-nimistä nenäsuihketta. Toki olen testaillut lähemmän kymmentä nenäsuihketta, ennen kuin se oikea löytyi.

Itselläni on ollut nuhaa, jonka taustalla ei ole löydetty mitään allergiaa ja nuha on aikaisemmin ollut jatkuvaa. Siihen käytin muutaman vuoden ajan antihistamiinia, mutta jostain syystä sen teho kestää hetken ajan ja sitten pitää ottaa toinen antihistamiini ja nyt on sekin tie kuljettu loppuun.

Lopuksi pitää vielä mainita, että olen lopettanut melkein kokonaan vehnän ja tavallisen maidon syömisen, ruista ja hapanmaitotuotteita käytän ja ne sopii, mutta juuri vehnä ja tavallinen maito tuntuvat lisäävän limaneritystä runsaasti. Toki tämä on helppo testata kun on ensin muutaman viikon ihan kokonaan ilman vaikkapa vehnää ja sitten ottaa sen takaisin ruokavalioon, aika pian selviää, että pahentaako limaisuuden oireta.

No, toivottavasti tästä tarinoinnista oli apua, varsinkin kun olen itse ns. pitkän kaavan kautta saanut tuta ja kärsiä limaisuudesta monta vuotta, vuosikymmentä paremminkin.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Meloja 7330.05.2018 08:57

No niin - tilannepäivitys... Huolehtikaa hyvät ihmiset siitä, että saatte asianmukaista hoitoa tk:ssa! Syy ainakin osaan kummallisista oireistani (mm. hikoilu, lima ja tukkoisuus - lopulta nenäontelo umpeutui) selvisi lopulta - nielun lymfoomahan se, ja erityisen pahanlaatuinen. Asioiden tilan toteaminen vaati useamman lääkärissä käynnin, ja tauti pääsi etenemään pitkälle. Hoidoista on nyt puolitoista vuotta, ja yllä mainitut oireet tiessään. Toivottavasti myös niiden syykin - pysyvästi!

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Pekka11.01.2019 16:24

Hei meloja 73! Mikä on tilanteesi nyt? Oliko sinulla muita oireita kuin mainitsemasi, esimerkiksi suurentuneet imusolmukkeet?

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Kirjoittaja Lina13.07.2019 18:14

Minulla kanssa on ollut lima kurkun takaseinämässä, samalla ilmestynyt patti kaulaan. Tätä ennen, vaikka imusolmuke oli jo suurentunut kukaan ei epäilyt pahinta, ei edes yksityinen lääkäri, joka määräsi tätä sama Dymista. Epäilty että reagoin ilmahiukkasiin.. hikoilin kovasti koko ajan. Tätä ennen tk lääkäri ei edes vaivautunut koko asiasta. Oikein piti taistella itseäni imusolmuke biopsiaan. Eli: kun imusolmuke kaulassa jatkoi suurentua, hakeutuin tutkimuksiin ja syöpähän minulla oli. Kielityven syöpä. Hoidot on käyty läpi n 6 kk sitten.

Nyt limaisuus kevällä tuli vähintäin takaisin. En hikoile yhtään enää. Saa nähdä miten hoidot tepsineet..

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta

Sivua päivitetty: 13.7.2019