Tarkempia ennusteita!

Pekka-setä20.05.2012 20:35

Tämän kevään 2012 koivun kukinta on viimeistään osoittanut, että suomalaiset siitepölytiedotteet eivät riitä. Kaivataan tarkempia tietoja kuin muutaman päivän välein kartalle ilmestyviä eri kokoisia palloja tai 1-3 kirjaimen symboleja.

Kun kerran mitataan siitepölyhiukkasten tiheyttä ilmakuutiossa, kertokaa ne mittaustulokset julkisesti jotta allergikko itse osaa varautua siihen, mitä tulossa on.

Jos minä olisin tiennyt 14.5. tienoilla, että siitepölypitoisuus on suurin 20 vuoteen, en olisi mennyt töihin enkä ollut ulkona, koska olisin ymmärtänyt oireideni olevan ratkaisevasti pahemmat lääkityksestä huolimatta.

Nyt vahinko ehti tapahtua. Ja sen perään tänään sunnuntai-iltana 20.5. tuijottelen 2,5 päivää vanhoja tiedotteita, joissa sanotaan että koivun siitepölyä on runsaasti, jopa erittäin runsaasti. Se on aika yleisluontoinen ilmaisu ja ihan liian vanha tieto.

Jos sääennusteiden tekeminen keskeytettäisiin viikonlopuksi, kyse olisi skandaalista. Siitepölyallergioista kärsii jopa puoli miljoonaa suomalaista, mutta heille tiedon antaminen ei olekaan niin tärkeää. Juuri nyt koivun ennätysvuonna olisi tärkeää kertoa enemmmän, mitä lähiäivinä tapahtuu.

Milloin siitepölymäärät putoavat kohtalaiseen, jotta voi taas mennä ulos? Miten pitkään on odotettavissa koivun kukinnan yleensäkin jatkuvan? Mitä tarkoittaa ennätys, paljonko siis on hiukkasia kuutiossa - 10 000? 20 000? 50 000? 100 000? Kertokaa nyt ihmeessä!

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
astmainen7622.05.2012 12:50

Olen kanssasi samaa mieltä! Omat oireeni(astma) ovat pahimmat liki kymmeneen vuoteen. Piippua saa imeä, kortisoonia otan, samoiten allergialääkettä.. Mitä vielä pitäisi ottaa, koska ahdistaa niin maan perhanasti edelleen :/

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
loppuisjo23.05.2012 20:26

Olen samaa mieltä, olisi hirveen kiva jos joku voisi antaa jonkun ennusteen sillekin kauanko tätä piinaa vielää kestää!

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Kaisla24.05.2012 12:23

No tuota samaa olen manannut. Turun yliopiston aerobiologian yksikön siitepölytiedotesivun yläreunassa on palaute-kohta. Sinne vaan valituksia menemään. Sivun alareunassa lukee, että tiedote perustuu 9 paikkakunnalta kerättyihin ilmanäytteisiin. No, miksi ihmeessä niitä lukuja sitten ei voisi julkistaa???

http://aerobiologia.utu.fi/tiedotus/siitepolytiedote/

Nuo punaiset pallot ei tosiaan kerro kuin sen, että siitepölyä on ja paljon. Vaikka vuosi on pahin kahteenkymmeneen vuoteen niin ihan samanlainen punainen iso pallo on kartalla kuin vuosi sitten, jolloin päästiin siitepölyjen suhteen helpommalla.

Etelä-Karjalan Allergia- ja ympäristöinstituutin sivu on melko hyvä, mutta sitäkin päivitetään vain pari kertaa viikossa. http://www.ekay.net/Allergia/Siitep%C3%B6lytiedote/

Tuolta sentään näkee vertailuna keskimääräinen koivun siitepölymäärä ja on oikein diagrammi, joka kertoo kyllä paremmin tilanteen kuin 'iso' tai 'pieni' ympyrä.

Ja sitä ennustetta kyllä kaipaisi. Esimerksi uutisissa voisi mainita jo huhtikuussa, että 'koivu kukkiin Puolassa ja Virossa ja tuulen suunnan takia odotetaan suurta määrää kaukokulkeumaa'. Uutisten säätiedotuksessa on pari kertaa mainittu siitepölyt ja siinä kaikki!! Todella vanhanaikaista.

Tulis nyt vaan rankkasateet pariksi päiväksi.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
JK26.05.2012 13:42

Samaa olen ihmetellyt minäkin. Olenkin seurannut koivun siitepölyn mitattuja määriä myös Viron allergialiiton saitilta: http://www.allergialiit.ee/?tallinn http://www.allergialiit.ee/?tartu

Toki Virossa koivun kukinta on aikaisemmassa kuin Suomessa, mutta tuolta saa hieman osviittaa kukinnan etenemisestä ja ennen kaikkea mitatuista määristä.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta

Sivua päivitetty: 20.5.2012